1/3

L.A. Noire: Complete Edition

Murat Halilbeyoğlu 19.11.2011 - 18:28
Konsoldaki yalanlar PC’ye geldi
Platformlar PC
L.A. Noire: Complete Edition
  • Yapımcı - Yayıncı Team Bondi - Rockstar Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 83
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%90
Artılar -L.A. Noire efsanesini PC’de oynama şansı, sorgulamalar, MotionScan’in hazırladığı mükemmel sunum, 1940 LA atmosferini çok güzel yansıtması, türe getirdiği farklılık, DLC'lerin dahil olarak gelmesi.
Eksiler -Port edilen oyunların baş belası optimizasyon sorunları, çok yüksek sistem gereksinimi, sorgulama kısmı haricindeki yerlerin bir süre sonra rutinleşmesi.
NOT: Bu yazı oyunun PC versiyonundaki özellikler üzerine yoğunlaşmıştır. Oyunla ilgili daha detaylı bilgiler edinmek için konsol incelemesini okumanız tavsiye edilir. Konsol incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

Oyun dünyasının gelişiminin teknoloji ile doğru orantılı olmasına karşılık her zaman aynı seviyede bir ilerleme göreme şansınız olmuyor. 10 yıl öncesindeki grafiklerin yanında, oynanıştaki yenilikler, daha ilginç IP’ler ve daha önce düşünülmemiş özellikler, farklı oyun türlerinde değişik şekillde karşımıza çıksa da ne yazık ki bu durum ender olarak görülüyor.

Portal, Dargon Age, Batman gibi oyunlar bu tarz yenilikçi yaklaşıma sağlam birer örnek olurken, hepsinin genelden ayrılan yanı belki bir belki iki tane olmakla yetiniyor. Ya oynanış mantığındaki değişikliklerden dolayı ya da görselliklerindeki üstün gelişmelerden dolayı bizlere farklı alanlarda farklı tadlar sunuyor bu oyunlar. Hepsi kendi alanında birer liderken onları "neredeyse" kusurusuz yapmasına sebep olan eksileri de yok değil. Tıpkı L.A. Noire gibi.

Yeni bir çağa geçiş
2011’in mayıs ayında sadece konsollar için piyasaya çıkan RockStar oyunu ile ilgili herkes, oyunun kendilerine neler sunacağını çok merak ediyordu. İlk videosu ve haberinden itibaren oyun dünyasının büyük dikkatini çeken L.A. Noire’in en büyük özelliği ise oyun çıktığında daha net anlaşıldı. L.A. Noire de, tıpkı demin saydığım oyunlar gibi, yenilikçi bir oyundu.

L.A. Noire: Complete Edition
Team Bondi firmasının elinden çıkmış olan bu muazzam dedektiflik oyunu hem aksiyon hem de bulmaca oyunlarının birleşiminden oluşmakla birlikte, içerisinde pek çok kendine has ve oyuncunun “uniqe” dediği eşşiz özellikler taşıyordu. Her şeyden önce bir Rockstar oyunu olması, oynanış bakımında ona farklı bir GTA yakıştırması getirmişti. İçinde bulmacalar olan bir GTA. Bunun yanında hikaye bakımından bu sefer suç çizgisinin diğer tarafında bulunmak da yine atmosferi 180 derece değiştirmişti. Ancak hiç şüphesiz L.A. Noire’in en büyük özelliği, Team Bondi’nin MotionScan adını verdiği yepyeni bir teknik ile hazırladığı karakter mimikleri oldu. L.A. Noire’in yapı taşını oluşturan ve aslında bu derece yükselmesini sağlayan yegane sistem, oyunun sizlere göstermek istediği esas gücü. Ve şimdi oyunun bu teknik gücünü konsollara nazaran çok daha güçlü bir sistemde, PC’lerde görme şansına sahibiz.

Tıpkı daha önceden yazdığım gibi
L.A. Noire’i bu kadar sükseye sahip yapan en büyük unsur yukarıda da bahsettiğim MotionScan teknolojisi. Oyunu daha önce hiç oynamamış ve incelemelerini okumamış kişiler için açıklayacak olursak; bütün oyun boyunca yapmanız gereken esas şey, üzerinde çalıştığınız dava ile ilgili bilgiler, deliller toplamak ve bunların yardımı ile olayın şüphelilerini ve görgü şahitlerini sorgulayarak suçluya ulaşmak. Konu itibari ile klasik olan bu oynanış, teknik yönden kendisini benzerlerinde çok ama çok uzaklara taşıyor.

Şurası bir gerçek ki L.A. Noire tam anlamıyla prototip amaçlı yapılmış bir oyun. Nitekim oynanışın geneline baktığımız zaman tek farkı delil toplama ve sorgulama. Delil toplama işlemi basit bir şekilde cinayet mahalinde ve dava ile ilgili mekanlarda, etraftaki şüpheli görünen nesneleri birer birer inceleyip, geçekleşen suçla bir ilgisi olup olmadığına karar vermekten oluşuyor. Bunun yanında bazı zamanlarda bu delil toplama işlemine ufak bulmacalar da dahil oluyor.