1/2

Lara Croft and the Guardian of Light

Anıl Kalkan 15.10.2010 - 14:46
Lara'nın dönüşü çok farklı oldu
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360
Lara Croft and the Guardian of Light
  • Yapımcı - Yayıncı Crystal Dynamics - Square Enix
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 80
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%80
Artılar Oynanabilirlik seviyesi. Bol yan göreviçeriği. Uygun fiyatı. Başarılı co-Op modu.
Eksiler Basit hikaye, sesler ve kimi zaman yaşanan çökmeler.
Tomb Raider lakabıyla bilinen güzeller güzeli Lara Croft'un maceralarının geçmişi bayağı uzundur. Her ne kadar eski popülerliğinden uzak olsa da "kült" tanımını sonuna kadar hak eder Tomb Raider serisi. Sıkı bir Tomb Raider hayranı değilim, hatta serinin son oyunlarını da oynamadım açıkçası. Ama yeni yapım Guardian of Light'ın seriye getirdiği yeni bakış açısı tekrardan denememe vesile oldu. Bu arada oyunun isminin de değişmiş olması dikkatinizi çekmiştir. Mezar yağmacısı Lara Croft, artık seriye kendi kimliğiyle devam etme kararı almış.

Yeni bir başlangıç

Lara Croft and the Guardian of Light oyunun sanırım en zayıf yönü hikaye örgüsü ve atmosferi olmuş. Serinin önceki oyunları gibi yine tipik bir mistik mücadelenin içindeyiz. Eski Aztek kalıntılarında geçen oyun adında da belirtildiği gibi Işığın Gardiyanları ve Karanlık Koruyucuları arasında geçiyor. Totec adındaki iyi adam ve Xolotl adlı şeytan arasında diyelim. Daha sonra Totec bu Xolotl denen şeytanı özel bir aynanın içine hapsetmenin yolunu buluyor ve başarıyor da. Neyse gel zaman git zaman istenmeyen bir şekilde bu kötü şeytanımız serbest bırakılıyor ve işe koyuluyor. Tabii karşısında Lara Croft ve ona yardım edecek olan Totec'i buluyor. Oldukça klişe bir hikaye olmuş açıkçası. Bunun yanında diyaloglar ve de yapılmaya çalışılmış espriler de eğlenceli gelmedi. Tabii bir de cut-scene, yani ara video denen olay var ki o da hiç olmamış bu oyunda. Karikatür tarzı resim resim ekrana yansıtılan bu ara sahneler bana basit geldi. Yine de oyunun geneline bakınca hikayedeki eksikliği göz ardı edebiliriz diye düşünüyorum.

Lara Croft and the Guardian of Light
Totec dediğim şahısla bir ittifak halindeyiz. Kendisinden aldığımız mızrak sayesinde oyunda örneğin; duvarlara tırmanabiliyoruz, düşmanlara saldırabiliyoruz. Bu sefer Lara Croft üçüncü kişi bakış açısıyla değil de izometrik kamerayla göreceğiz. Tıpkı Diablo, Torchlight gibi oyunlarda olduğu gibi. Bunu oyun çıkmadan aylar önce ilk duyduğumda açıkçası biraz yadırgamıştım. Gerek Tomb Raider oyunları doğasına aykırı olması, gerekse oyunun kontrollerinin zorlaşma ihtimali beni düşündürmüştü, fakat şimdi görüyorum ki oyun bu haliyle gayet güzel olmuş. Hem kontroller açısından kullanıcı dostu hem de gayet akıcı. Koşarken, atlarken, zıplarken ve dövüşürken hiçbir zorluk çekmiyorsunuz. Bunun garantisini verebilirim. Klavyeyle de gayet uyumlu bir şekilde oynanıyor. Mouse yardımıyla yine nişan alıp ateş edebiliyorsunuz. "Point-Click tarzı bir sistem de konabilir miydi?" diyorum, ama çok da gerekli değil bence, hem de aksiyon oyunu olmasından dolayı karışabilirdi kontroller. Zaten istediğimiz gibi değişiklik yapabiliyoruz. Mermilerimiz sınırsız. Bir de yere yapıştırıp, istediğimiz zaman patlatabildiğimiz bombalar var onlar da sınırsız. Ek olarak yapımın Co-Op olarak oynandığını belirtip, bunun çok da güzel olduğunu söyleyeyim. Co-Op modunda diğer oyuncu Totec karakterini yönetiyor.