LEGO 2K Drive inceleme

Yusuf Canpolat 8.06.2023 - 15:52
LEGO 2K Drive inceleme içeriğimizde lastiğinden kaportasına Lego parçaları ile oluşan oyunun genel dinamiklerine yakından göz atıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
LEGO 2K Drive inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Visual Concepts - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Yarış
Merlin Puanı 74
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%60
Artılar + Eğlenceli yarışlar
+ Açık dünya harita
+ Kendi aracınızı yapma imkanı
+ Orijinal LEGO setlerindeki araçlar
+ Akıcı oynanış
Eksiler - Senaryo modu biraz sıkıcı
- Yarışların süresi kısa
- Oyun sizi para harcamaya yöneltebiliyor

LEGO 2K Drive inceleme: LEGO, oyun sektöründe çok uzun zamandır yer alıyor. Özellikle Traveller’s Tales yani kısaca TT Games’in piyasaya çıkardığı Harry Potter, Star Wars, Batman, Marvel gibi lisanslı LEGO oyunları tüm dünyada milyonlarca oyuncu tarafından oynandı, oynanmaya da devam ediyor.

Hayatımızı değiştiren pandemi döneminde LEGO da çok önemli değişiklikler yapmaya başladı. Önce en iyi bildikleri iş olan LEGO setlerinin yapısını biraz daha değiştirerek yetişkinlere yönelik setler yapmaya başladılar. Çünkü pandemi döneminde gördüler ki yetişkinler de çocuklarıyla birlikte LEGO yapmaya başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde LEGO’ya bağımlı hale geliyorlardı.

LEGO 2K Drive inceleme / PS5

LEGO 2K Drive inceleme - 1

LEGO 2K Drive inceleme

Bizi bu yazıda ilgilendiren kısım ise video oyunlar tarafında yaptığı değişiklikler. Daha önce de söylediğim gibi LEGO, daha önce TT Games’in ürettiği oyunlarla biliniyordu. Fakat dijital tarafın artık önlenemez yükselişi sayesinde şirket, oyun sektörünü ana odaklarından biri haline getirmeye karar verdi. Bunun için aslında iki önemli adım attı. Bir tanesi LEGO lisansını artık diğer oyun firmalarına da vermeye karar verdi ki, bugün bu yazıda zaten onlardan bir tanesine değineceğiz.

Bir diğeri ise dijital oyun sektörüne ciddi yatırım yapmaya başladı. LEGO şirketi, Sony ile ortaklaşa Epic Games şirketine 2 milyar dolar yatırım yaptılar. Bu ortaklığın meyvelerini ilerleyen dönemde daha farklı şekillerde görebiliriz, ama biz ilkinin sonuçlarından biri olan bugünkü oyunumuza dönelim. 

LEGO 2K Drive, aslında 2K firması için de büyük önem taşıyan oyunlardan biri. Çünkü 2K firmasını biz BioShock, Borderlands, Mafia, NBA 2K gibi büyük oyunları yapmasıyla tanıyoruz. Az ama öz oyunlar yapan bir firmadır 2K stüdyoları. Her ne kadar yer yer eleştirilen oyunlar olsalar da saydığım bu oyunların her zaman belli bir kalite çizgisi olur. Bu sebeple 2K ismiyle LEGO ismi yan yana geldiğinde çıkacak ortaklığı ben de çok merak ediyordum.

LEGO 2K Drive inceleme - 2

LEGO 2K Drive inceleme

LEGO 2K Drive, bir yarış oyunu olmasına rağmen aklınıza Forza, Gran Turismo gibi oyunlar gelmesin. Mario Kart veya Crash Team Racing benzeri bir oyun dersem aslında oynanışın yüzde 80’i kafanızda canlanacaktır. Oyun nasıl bir şeymiş diye merak edenler için evet, oyunun yüzde 80’ini aslında size bu iki oyun ismiyle anlattım. Şimdi gelin kalan yüzde 20’sinde bu oynanış tarzına yeni neler getiriyor ona bakalım.

Oyun Modları

Öncelikle oyunun yapısından bahsedeyim. Oyunda tek kişi olarak oynayabileceğiniz modlar, arkadaşlarınızla co-op olarak aslında parti oyununa çevirebileceğiniz bir mod ve online olarak insanlarla eğlenceli dakikalar geçirebileceğiniz bir kısım bulunuyor. Arkadaşlarınızla ve online oynadığınız kısımlara detaylı değinmeyeceğim çünkü bu özelliklere getirdiği yeni bir şey yok, ancak kendinden bekleneni de fazlasıyla veren iki eğlenceli mod. Yarışın dinamikleriyle ilgili bilgiyi zaten tek kişilik kısımda vereceğim. 

Tek kişilik modun senaryo, hızlı yarış, kupa düzenleme ve mini oyunlardan oluşan 4 tane modu bulunuyor. Senaryo haricindekilerin hepsi aslında hızlı ve eğlenceli bir şeyler arayanlar için oluşturulmuş çünkü senaryo modunun içerisinde biraz önce saydıklarımın hepsi bulunuyor.

LEGO 2K Drive inceleme - 3

LEGO 2K Drive inceleme

Senaryo modu 4 adet açık dünya haritadan oluşuyor ve bir yarış oyunundan benim açıkçası beklemediğim şekilde ilerleyen bir hikayesi var. Siz çaylak bir sürücü olarak başlıyorsunuz ve farklı haritaları gezerek oranın en iyi sürücülerini yenerek onların araçlarını alıyorsunuz. Bunları yaparken de seviye atlamanız için bolca yan karakter ve yan hikayeler bulunuyor. Tabii hikaye dediysem öyle derin hikayeler değil, minik yan görevler var.

Örneğin bir çiftçinin domuzları kaçıyor, gidip aracımızla domuzları topluyoruz. Ya da uzaylılar elektrik santraline saldırıyor, gidip uzaylıları aracımızla ezerek santralleri koruyoruz gibi minik ama oyunda yarıştan sıkılanlar için havayı dağıtacak oyunlar. Fakat bunları yapmak bir anlamda zorunlu. Yani seçeneğiniz var, fakat seviye atlamak için bu görevleri yapmak zorundasınız. 

Oyunun ana hikaye modu biraz önce de söylediğim gibi ağır bir şekilde işleyerek sizi haritalar arasında usta sürücülerle karşılaştırıyor. Fakat her bir karakter yarışı arasında sizden seviye atlamanız isteniyor ve biraz haritada dolaşıp görev tamamlayın, sonra gelin deniyor. Bu yüzden aslında bu minik yan görevleri atlamak imkansız diyebilirim.

LEGO 2K Drive inceleme - 4

LEGO 2K Drive inceleme

Oyunun yarış ve oynanış dinamiklerinden de bahsedeyim. Yarışların hem beğendiğim hem de beğenmediğim kısımları bulunuyor. Öncelikle ağır ve oturaklı yarış isteyenlere göre bir yarış sisteminin olmadığını söyleyeyim. Amaç tamamen eğlenmek üzerine olduğu için yarışlar kaos geçiyor. Haritalar tamamen power-up kutularıyla dolu.

Siz bu kutuları aldığınızda size random bir güç geliyor ve onu kullanarak çevrenizdeki yarışçıları engellemeye çalışıyorsunuz. Bu onlara bir örümcek fırlatmak, önünüzdekine roket atmak, dokunuğunda yakan top fırlatmak ya da tamamen görünmez olarak her şeyden sıyrılmak gibi değişik güçler oluyor. Hepsi eğlenceli ve farklı stratejilere sahip olsa da biraz çeşitliliği zayıf bulduğumu söyleyebilirim. 

Yarış kısımları kaos dedim çünkü aslında araç ve oynanış çok hızlı olacak şekilde ayarlanmış. Ayrıca bir nitro gibi aracı süreli hızlandıracak boost sistemi var, ancak ondan bahsetmiyorum. Mario Kart dönemi gibi araçlar orta hızda gitmiyor, epey hızlı gidiyorlar, bu sebeple de tüm yarış haritası biraz oldu bittiye geliyor gibi. Özellikle oyunun en keyifli kısmının bu yarışlar olduğunu düşündüğümde, hiç uzun süren ve beni keyif anlamında doyuran bir yarış yapamadım.

LEGO 2K Drive inceleme - 5

LEGO 2K Drive inceleme

Hepsi çok hızlı bir şekilde bitiyor, bir bakmışım 2-3 turu çoktan bitirmişiz bile ve son turdayız. Belki de son dönemde Forza gibi daha ağırbaşlı yarış oyunlarını çok oynadığım için algım oraya gidiyor olabilir, o yüzden direkt olarak sizi yanlış yönlendirmek istemem. 

Senaryo modundaki tek kişilik yarışların ana ekseninde siz bulunuyorsunuz. Yani siz her şeyi mükemmel yapıp hızlı giderseniz, aslında rakipleriniz de size ayak uyduruyor. Ama siz biraz yavaşlar, kestirmeleri kullanmaz ve power-up’ları iyi değerlendirmezseniz yine aynı şekilde diğer rakipler de size ayak uydurarak bir anlamda yavaş sürüyorlar. Tabii bu sizi sürekli birinci yapacak şekilde ayarlandıkları anlamına gelmesin. Birinci olmak için yine de biraz uğraşmak zorundasınız, ama tamamen duymadığınız sürece size tur bindirmeleri de pek mümkün değil gibi.

Bir iki yerde ciddi takılsanız bile, birinciyi kısa sürede yakalayabiliyorsunuz sadece. Tabii bu durum online yarışlarda veya arkadaşlarınızla yaptığınız yarışlarda değişiyor, o yüzden tek kişilik kısma bakarak kötü özellikmiş gibi düşünmeyin. Bu tarz güçlendirmeli kaotik yarışların en büyük keyfi başkalarıyla birlikte oynadığınızda çıkıyor. Bu anlamda hem LEGO sevip hem de parti oyunu arayanlar için muhteşem bir oyun olduğunu söyleyebilirim.

LEGO 2K Drive inceleme - 6

LEGO 2K Drive inceleme

Haritalar düz pistlerden oluşmuyor. Genelde 3 aşaması var; asfalt yollar, arazi ve su. Bu üç farklı zemin için de aslında 3 aracınız bulunuyor ve anında değişim geçiriyorlar. Yani asfalt yolda yarış arabanızla giderken çakıl yola girdiğinizde ya da yoldan çıkıp araziye girdiğinizde bir anda ATV tibi araca dönüşüyor aracınız.

Ya da suya girdiğinizde ki kısacık bir süre için girmeniz bile yeterli, altınızdaki aracın LEGO parçaları bir anda bota dönüşüyor. Bütün yarışlarda bu üç aracınızı da aslında kullanıyorsunuz. Açık dünya temalı tasarlandığı için harita zaten bu üç şartı da bolca bulunduruyor. 

Kendi LEGO tasarımınızı yapabilirsiniz

LEGO 2K Drive inceleme - 7

LEGO 2K Drive inceleme

Gelelim oyunun alametifarikası diyebileceğim bu araçları yapma kısmına. Oyun burada size iki önemli seçenek veriyor; isterseniz hazır araçlardan satın alıp kullanabilirsiniz, isterseniz de kendi aracınızı yapabilirsiniz. Bu araçların sadece kozmetik olmadığını; hız, ağırlık, sürüş kontrolü ve aracın canı gibi özellikleri değişkenlik gösteriyor. Senaryo modunda hem yendiğiniz rakiplerin araçlarını alabiliyorsunuz, hem de dediğim gibi araç satın alabiliyor ya da kendiniz yapabiliyorsunuz.

Satın alma kısmında LEGO’nun orijinal temalarının araçları yer alıyor. Benim oyunu oynadığım sürede çok fazla çeşitte araç yoktu çünkü zaten toplamda 4 sezon sürmesi planlanan bir sezon yapısı var. Bu da her sezonda bolca LEGO aracının geleceğini gösteriyor. Yani 2K ekibi, elindeki tüm araçları bir anda oyuna koymamış.

LEGO 2K Drive inceleme

LEGO 2K Drive inceleme

Kendi aracınızı yaptığınız kısım ise hem güzel hem de uğraştırıcı. Güzel olan kısmı, teoride tüm LEGO parçaları ve renkleriyle kendinize uygun güzel araçlar tasarlayabilirsiniz. Yazının başında LEGO’nun oyunlara yaptığı yatırımdan bahsetmiştim ya. Geçtiğimiz sene çıkan 2 LEGO oyununda da LEGO yapım modu bulunuyor ve tüm parçalarla istediğimiz şeyleri tasarlayabiliyorduk. LEGO, bu yapıyı aynı şekilde 2K Drive oyununa da yerleştirmiş. İstediğimiz araçları dediğim gibi teoride yapabiliyoruz.

Bazen dekoratif parçaları Unkie’s Emporium isimli mağazadan almamız gerekiyor ama temel parçaların birçoğu baştan açık bir şekilde geliyor. Birçok temel LEGO parçası ve Technic parçalarını birleştirerek harika tasarımlar oluşturabilirsiniz. Eğer dijital olarak LEGO yapma deneyimini seviyorsanız oyunda yarıştan daha çok bu kısımda vakit geçireceksinizdir, onu baştan söyleyeyim. Özellikle parça seçim ve takma dinamiğine alıştıktan sonra eliniz iyice hızlanacaktır.

Oyunun LEGO ile gerçeğin ortak tasarlandığı hibrit bir dünyada geçtiğiniz söyleyeyim. Yani yollar, araziler, dağlar tepeler LEGO değil, ama süslenen birçok eşya veya ağaçlar LEGO’dan. LEGO olan her şeyi aracınızla kırıp geçebiliyorsunuz. Grafiklerin kalitesini çok yorumlamayacağım, sonuçta tarzı farklı olsa da grafiklerin oyun özelinde çok iyi olduğunu ve animasyonların akıcı olduğunu söyleyebilirim. Test ettiğim PlayStation 5 sürümünde herhangi bir grafik ayarı bulunmuyor ama oyun akıcılığıyla 60 fps’te rahat çalışıyor. 

LEGO 2K Drive inceleme

LEGO 2K Drive inceleme

LEGO 2K Drive’ı son aşamada iki ana kategoride değerlendirebiliriz. Eğer daha önce isimlerini saydığım Mario Kart, Crash Team Racing gibi oyunları seviyor ve onların yeni bir versiyonunu arıyorsanız LEGO 2K Drive, sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Eğer hem eğlenceli yarış oyunlarını seviyor, hem de dijital olarak LEGO yapımıyla ilgileniyorsanız bu oyun yine sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Oyun içerisindeki eksikliklere ya da yer yer görevlerin sıkıcılığına rağmen oyun eğlenceli bir oynanış sunuyor.

Para ekonomisinin dengesizliği, sizi çok daha fazla gerçek para harcatmaya yöneltmesi gibi konular ise oyunun en büyük eksisi. Oyunun kendisinin de tam fiyata sahip olduğunu düşünürsek, oyun sizden biraz para harcamanızı istiyor. Ama bu durum tabii ki yapımcı firmaya baktığımızda çok da yabancı gelmeyecektir.

Yapımcı Visual Concepts, geliştirdiği NBA 2K oyunuyla da sürekli gerçek para harcamaya yöneltmesiyle eleştiriliyordu. Burada da maalesef o kısım biraz korunmuş diyebilirim. Yine de daha az eşyayla, biraz da kendi yaratıcılığınızla oyunu satın aldıktan sonra ekstra para harcamadan rahatça oynayabilirsiniz.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 04:26
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2023 17:04
Tam beklediğim gibi P2W bir oyun olmuş. Şu işi kozmetik ürünlerle sınırlasalar güzel olacak.
Kalan Karakter: 300 Gönder
LEGO 2K Drive inceleme
İlginizi Çekebilir