1/2

Lionheart: Kings' Crusade

Anıl Kalkan 30.08.2010 - 15:53
Total War'a rakip mi geliyor?

Üçüncü haçlı seferi,12. yüzyıl... Alman İmparatoru Friedrich Barbarossa, İngiliz Kralı Aslan Yürekli Richard ve Fransa Kralı II. Philip, kaybedilen Kudüs'ü tekrar ele geçirmek için bir araya gelir ve yeni bir haçlı seferi düzenler. Karşılarında ise Selahaddin Eyyubi ve orduları vardır. Muazzam bir savaş sonunda, kendi ordularının yaklaşık 2 katı olan Haçlıları, Selahaddin Eyyubi yenmeyi başarır ve unutulmayacak bir zafer kazanır. Üçüncü haçlı seferleri aslında pek de yabancı bir konu değil. Gerek lise tarih kitaplarından, gerekse “Cennetin Krallığı” gibi filmlerden tanıdık olduğumuz bir olay. Oyunumuz ise tam bu zamanı konu alan bir yapım. Üç yıllık zaman diliminde, yani 1189-1192 yılları arasında geçen Lionheart: King's Crusade, aynen o dönemi yansıtacak bir oyun olacağa benziyor.

Çiçeği burnunda yapımcı

Oyunun yapımcısından bahsetmek gerekirse Neocore Games pek de tanıdık bir firma sayılmaz. Daha önce bildiğim tek işleri King Arthur: Role Playing Wargame'ydi ve RTS-RPG harmanı sıkı bir oyundu. Böyle kaliteli işler yapmaya devam ederse ve Lionheart: King's Crusade ile başarısını pekiştirirse kısa sürede oyun sektöründe ilerleyeceklerini söyleyebiliriz. Dağıtımcı firma ise tanıdık bir isim olan Paradox Interactive.

Total War serilerini andıran, ama arasında derin farklılıklar barındıran Lionheart: King's Crusade bir RTS oyunu olmasının yanında bizlere RPG öğeleri de sunuyor. Tıpkı Total War serileri gibi dünya haritası üzerinden stratejilerimizi belirleyebileceğimiz oyunda Şam, Bağdat, Kudüs ve Kahire gibi şehirler sıcak noktaları oluşturuyor. Oyunun ismine ilk baktığımda tek taraflı bir oynanış sunduğunu zannetmiştim, ama her iki tarafı da yönetebiliyoruz, campaign modunda. İngiliz Kralı Aslan Yürekli Richard olup Kudüs'e saldırmak veya Selahaddin Eyyubi ile Kudüs'ü korumak... Bu tamamen sizin elinizde.

Ordular karşı karşıya

İki ordu arasında bir kıyaslama yapılınca pek de fazla fark gözükmüyor. Örneğin Richard'ın ordusunda rahipler varken, Selahaddin de bu üniteler rahip olarak karşımıza çıkıyor. Asıl büyük farklılık ise ordu üniteleri ve yapılarında. Haçlı ordularının birimleri daha ağır zırhlı ve yavaşken, Selahaddin'in ordusu daha hızlı, daha hafif zırhlı ve bölgenin avantajını daha iyi kullanan birimler olarak karşımıza çıkıyor. Haçlı ordusu ise yeri geldiğinde Papalık, Roma İmparatorluğu, Tapınak Şövalyeleri ile ittifak yaparak kendisine politik ve askeri alanda destek sağlayabilecek. Multiplayer modu ise oyunun “Domination” ve “Defender vs Attacker” olmak üzere ikiye ayrılmış, fakat maalesef co-op modu bulunmuyor campaign için. Ayrıca oyunda 15 farklı tarihi savaş da bulunuyor.