1/3

LittleBigPlanet (PS Vita)

Hakan Sülün 25.09.2012 - 16:01
Sackboy’un maceraları PS Vita’da devam ediyor
Platformlar PS Vita
LittleBigPlanet (PS Vita)
  • Yapımcı - Yayıncı Media Molecule - SCEA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Platform
Merlin Puanı 94
Artılar - PS3 kalitesinde grafikler, eğlenceli içerik, başarılı dokunmatik entegrasyonu, akıcı oynanış, özgün bölüm tasarımları
Eksiler - Co-op'ta kamera sorunları, hikayesi daha kapsamlı olabilirdi
‘PlayStation 3 mü yoksa Xbox 360 mı’ sorusu, tıpkı ak mı kara mı, kedi mi köpek mi, iOS mu Android mi ya da Windows mu Mac gibi günlük hayatımızda pek çok kez karşılaştığımız bir soru haline geldi. Teknoloji ve oyun editörleri olarak bizler bu soruya hep tarafsız yaklaşarak cevap vermeye çalışırız. Örneğin bu soru bana sorulduğu zaman, verdiğim cevap hep şu olmuştur: ‘Seni eğlendiren oyun hangi platformdaysa onu al’. Çünkü benim için oyun demek eğlence demektir. PlayStation platformunda beni çok eğlendiren oyunlardan biri de kesinlikle LittleBigPlanet’tır.

LittleBigPlanet (PS Vita)
Benim gibi düşünen LittleBigPlanet meraklıları bilirler ki, bu oyunu oynarken zaman kavramı bambaşka bir hal alır. Siz saniyelerin geçtiğini zannederken aslında dakikalar, dakikaların geçtiğini zannederken aslında saatler geçer. Bir bakmışsınız inceleme yazısı girmeniz gerekirken siz hala oyun oynuyorsunuz. (Omuzlarımı daha sıkma Murat abi, bak başladım işte yazıya!)

Sackboy, PS Vita’ya da el attı
Az önce bahsettiğim üzere PlayStation 3 platformunda hayli ses getiren ve oyuncuların büyük bir bölümü tarafından çok sevilen LittleBigPlanet, şimdi PS Vita için de geldi. Yani Sackboy adı altındaki kumaştan yapılma bebeğimizle, artık portatif oyun platformlarında da oynayabileceğiz.

Peki LittleBigPlanet, PS Vita gibi dokunmatik yapıya bir cihazda nasıl oynanacak? Oyunu oynamaya başlamadan önce en az sizin kadar ben de bu sorunun cevabını merak ediyordum ve konuyla ilgili şüphelerim vardı ancak aldığım sonuçtan epey etkilendiğimi söylemem lazım. İncelemenin ilerleyen safhalarında oyunun dokunmatik ekranla nasıl uyumlu olduğundan epey detaylı olarak bahsedeceğim ancak şimdi oyunu ilk açtığımdan andan itibaren yaşadığım tecrübeleri anlatayım.

LittleBigPlanet (PS Vita)
Carnivalia’yı kurtarma zamanı
Oyunu ilk açtığım zaman yalnızca hikâye modunun açık olduğu fark ediyorum ancak merak etmeyin co-op modu, mini bölümler ve kendi haritanı yaratma modu ileride açılıyor. Hikâye, bir zaman mutlu eğlenceli bir yer olan Carnivalia adlı karnaval dünyasının anlatımıyla başlıyor. İlerleyen zamanlarda Carnivalia, kötü niyetli bir kukla oynatıcısı olan Puppeteer tarafından ele geçiriliyor ve gezegeni kurtarma görevi Sackboy’umuza düşüyor.

Senaryo bu kadar basit. Yani oyunu oynarken, hikâye açısından büyük bir beklenti içerisinde olmayın ancak yapımcı firmanın bu konuda özellikle fazla uğraştığını zannetmiyorum. Zira oyunun ön plana çıkan özelliği senaryo olmaktan ziyade eğlenceli içerik.

LittleBigPlanet (PS Vita)
Ekran parmak izi içinde kaldı
PS Vita için LittleBigPlanet, PlayStation 3’tekiyle çok benzer bir oyun mekaniğine sahip. Hatta PlayStation 3’teki mekanikten çok daha fazlasına sahip. PS Vita’nın sahip dokunmatik ekran ve dokunmatik arka panel özelliği, oyuna müthiş bir şekilde entegre edilmiş.