1/3

Logitech G500s

Mehmet Göksu 21.12.2013 - 15:49
Zamanın ötesine geçmek isteyen oyuncular için
Logitech yıllardır kaliteli çevresel ürünleri ile kullanıcıların gönlünde taht kurmuş bir firma. Bu ününü genel olarak kaliteli klavye ve farelerine borçlu olan firma, meşhur G serisi, yani oyunculara yönelik olarak tasarladığı cihazlarını tekrar piyasaya çıkartıyor. Bu yeni dalga G serisine dahil cihazlardan biri de G500s model fare.

Logitech G500s
G500s, kablolu bir lazer fare. Tasarım olarak aslında Logitech’in yıllar önce piyasaya çıkarttığı G5 oyuncu faresinin iyice evrim geçirmiş hali. Hala G5’in tasarım özellikleri korunuyor. Örneğin ergonomik olarak ele aldığımızda aslında neredeyse hiç bir farkı yok. Daha önce G5 kullandıysanız, G500s’i elinize aldığınız anda o tanıdık şekli hissedeceksiniz. Sağlaklar için tasarlandığını da belirtelim, solak oyuncuların kullanması neredeyse imkansız.

Farenin başparmak ile yüzük ve küçük parmaklarınızın duracağı yerler sanki zımpara kağıdına benzer bir plastik materyal ile kaplanmış. Kesinlikle el kaydırmadığı gibi, ıslak veya terli elle kullanıldığında a herhangi bir kayma yapmıyor. Farenin geri kalan yüzeyi mat ve kaygan plastikten. Bu plastik yüzey su tutmuyor ve terleyen elinizin yapışmasını önlüyor. Üst yüzeyinde bulunan baskı şekiller bizim hoşumuza gitti. Tabi bunların yalnızca kozmetik olduğunu hatırlatalım, herhangi bir işlevleri yok.

Farenin üzerindeki düğmelere baktığımızda, sol, sağ ve artık Logitech ile özdeşleşmiş sonsuz kaydırma tekerleği zaten standart. Tekerlek dört yönlü, yani aşağı – yukarı kaydırma yapabildiğiniz gibi, sağ ve sola da kaydırma yapabiliyorsunuz. Bu tekerleğin sonsuz veya basamaklı kaydırma ayarı ise hemen tekerleğin ardında bulunan tuş ile yapılıyor.

Logitech G500s
G500s’in sol yanına baktığımızda, DPI ayarı için iki tuş göze çarpıyor. DPI ayarının hangi seviyede olduğu da, avuç içine yakın duran mavi ışıklı bir gösterge ile belirtilmiş. DPI ayarı üç basamaklı seviye sunuyor, ama hangi seviyede kaç DPI olmasını istediğinizi yazılım üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. 200 ile 8200 DPI arasında seçenekler sunan G500s, piyasada en yüksek DPI’ı sunan farelerden.

Başparmak kısmına baktığımızda ise üç adet tuş olduğunu görüyoruz. Bunlardan ikisi klasik ileri ve geri tuşları. Ortalarında bulunan tuşun ne yapacağı ise kullanıcıya bırakılmış. Logitech Gaming Software kullanılarak bu tuşa herhangi bir işlev atanabiliyor.

Logitech G500s
Farenin bütün tuşları programlanabiliyor ve farklı profiller olarak kaydedilebiliyor. Bunları tabi yazılım üzerinden yapıyorsunuz. Profilleri bilgisayarınızda tutabileceğiniz gibi, doğrudan farenin kendi belleğine de kaydedebilirsiniz. Böylece fareyi alıp başka bir bilgisayara taksanız bile profilleriniz yanınızda olur. Her oyun için ayrı profil berlileyebiliyorsunuz ve fare, hangi oyunda olduğunuzu otomatik algılayıp ilgili profili devreye sokuyor.

Farenin alt kısmına baktığımızda ise üç adet plastik ayak olduğunu görüyoruz. Bu plastik ayaklar çok kaygan oldukları için herhangi bir yüzeyde sorunsuzca çalışıyorlar. Bu malzemenin adı “politetrafluoroetilen”. Üç kere arka arkaya söyleyebilirsek Logitech’in ödül vermesi lazım… Biz bilinen adıyla teflon diyelim. Belki değiştirmek istersiniz diye, yerlerinden kolay çıkartılabilmeleri için kenarlarına birer de çentik konulmuş. Metal ayaklar ile değiştirmek isteyebilirsiniz.

Logitech G500s
Lazer optik okuyucu farenin alt kısmının ön taraflarında yer alıyor. Bazı oyuncular özellikle bu optik okuyucunun mümkün olduğunda farenin ortasında olmasını tercih ederler. Siz de böyleyseniz, G500s size göre bir fare olmayabilir.

Logitech G500s