Lucas, Star Wars ile Disney'i ele mi geçirecek?

Cem Süer 7.02.2013 - 14:19
Uzun zaman önce, uzak bir ekonomide!
Usta sinemacı George Lucas geçtiğimiz aylarda paha biçilemeyen Star Wars markasını 4,5 milyar dolarlık  yok pahası sayılacak miktar karşılığında  Disney’e satmıştı. Akıllarda soru bırakan bu satış işleminin arkasındaki gerçek ortaya çıktı. Lucas, hisse çoğunluğuyla Disney’in kaderini belirleyecek isim haline geldi.


Star Wars ve Indiana Jones gibi sinema tarihine damgasını vurmuş filmlerin arkasındaki isim olan George Lucas, son aylarda mal varlığından vazgeçen zengin imajı çiziyordu. 4,5 milyar dolara paha biçilemeyen Star Wars markasını Disney’e satan Lucas, bu işlemden kendisine gelen paranın 2 milyar dolarını eğitim kurumlarına bağışlamıştı. Kişisel servetinden 1 milyar doları da Bill Gates vakfına hibe eden George Lucas’ın gerçek planı ortaya çıktı.

90′lı yıllarda Disney ile ortaklaşa dizi film projelerine giren yapımcının aldığı bir karar sinema sektöründe dengeleri değiştirecek seviyeye geldi. George Lucas’ın Disney üzerinden 2 milyar dolarlık hissesi bulunduğu ve mevcut CEO’sundan memnun olmadığı için satmaya düşündüğüyle ilgili fikri şirketin yönetimine bomba gibi düştü. Star Wars’un babası, Disney’in en büyük gizli hissedarlarından biri. Şimdiye kadar gizli tuttuğu bu yatırımı ortaya çıkınca, Disney’in kaderini belirleyecek isim haline gelen Lucas aslında Star Wars’u yine çoğunluk hissesine sahip olduğu bir firmaya sattı.

Steve Jobs’tan sonra şirketin en büyük hissedarı George Lucas. Disney CEO’su  Bob Iger, hisse satışı haberleri üzerine George Lucas ile özel bir toplantı yapıp, ünlü yapımcının fikrini değiştirdi. Lucas, Star Wars’u Disney’e satarak şirketin değerini artırmıştı. 2015 yılında gösterime girecek yeni Star Wars filmiyle birlikte Disney’in hisselerinin tavan yapması bekleniyor. Lucas, 2015 yılında hisselerini satarsa şu anda 1 milyar dolar olan servetini katlamış olacak. Öte yandan, ticari zekasıyla Star Wars’u oyuncaklardan, giyim ürünlerine kadar markalaştıran Lucas’ın Disney yönetimini ele geçirebileceği de analistler arasında kabul gören görüşler arasında.

George Lucas, bu hamlesiyle aslında son yılların en büyük borsa oyunuyla Disney’in yeni yöneticisi olabilir.
Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 5.05.2024 18:40
Kalan Karakter: 300 Gönder
Lucas, Star Wars ile Disney'i ele mi geçirecek?
İlginizi Çekebilir