1/9

Madalyonun iki yüzü - Bölüm 1

Emin Çıtak 10.08.2012 - 16:26
Oyun yapanlar
Oyun Yapanlar
Bilmem farkında mısınız, video oyunları artık eğlence sektöründe hatırı sayılır bir pazar payına sahipler. Şimdilerde AAA etiketine sahip yapımların maliyeti birçok yüksek bütçeli Hollywood filmini geride bırakıyor. Oyunların ortaya çıkış süreci içinde, projelerde yüzlerce insan çalışıyor.

Firmalar tek bir oyun için birleşiyor ya da direkt olarak şirket evlilikleri yapılıyor. Dağıtım ve reklam kampanyalarını yürüten yayıncılar sezonluk oyunları için (Call of Duty, Assassin's Creed, FIFA serisi...) milyonlarca doları heba ediyorlar. Steam gibi dijital dağıtım pazarları, global internet ortamında oyunlarını milyonlarla buluşturuyor.

Video oyunları artık bir alt-kültür değil bir popüler-kültür aracı olmuş durumda. Bu iyi bir şey mi bilmiyorum ama bazı şeylerin ters gittiği de ortada.

Yazı dizisinin ilk bölümü video oyunlarını hazırlayan oyun firmalarına ait görüşlerimi kapsayacakken, ikinci bölümde olayın kendisi olan video oyunlarına değineceğiz. Son bölümde ise oyuncu kavramını ve özellikle ülkemizdeki oyuncu profilini irdeleyeceğiz.

Madalyonun iki yüzü - Bölüm 1
Unutmadan ekleyeyim: Bildiğiniz gibi oyun tarihi oldukça zengin ve lezzetli bir menüye sahip. Tonlarca türe, tonlarca hikayeye ve aynı oranda hayrana sahip. Bu geniş aralığı en başından almak hem büyük bir külfet olur hem de benim anlatmak istediğim şeyleri çorbaya dönüştürür. O yüzden genel olarak belli zaman aralığını yani 2000'li yılları referans olarak alacağım. Bunu yapmamın amacı eski oyunları görmezden gelmez değil elbet. Aksine yeri geldiğinde onlarında kapısını çalıp hatırlarını soracağız, yeni-jenerasyon hakkındaki görüşlerini alacağız.

Hazırsanız başlayalım.

Yüksek satış ve gelirler
Yaptıkları atılımlarla oyunlarını çok büyük kitlelere ulaştıran dev şirketler ağının tam ortasındayız. Burası tam bir kurtlar sofrası. En küçük bir yanlış hareketinizde anında dibi boylayabilir, kepenkleri kapatabilirsiniz. Ya da sağlam bir fikri işleyerek sizi uzun süre götürecek serileri yaratabilirsiniz.

Kendi görüşümü sizlerle paylaşacak olursam; son on yılın en büyük atılımları (özellikle finansal açıdan):

- Dijital dağıtım ve DLC
- Konsollara yapılan yatırım
- Call of Duty

Bu üçlü, yatırımı yapan firmalara çok büyük bir satış başarısı ve sadık müşteri kitlesi oluşturdu. Bu listeyi yazarken yanlış anlaşılmamak için herhangi bir sıralama yapmaktan kaçındım. Bunların haricinde başarılı olan başka projeler olsa da benim gözüme en çok çarpanlar bunlar oldu. Siz itiraz etmeden önce, gelin bu maddelerden bazılarını ele alalım. Sektöre kattıkları artı ve eksileri tartışalım