Mafia II Definitive Edition İnceleme

Alparslan Gürlek 24.05.2020 - 00:02
Yenilenen bir şekilde karşımıza çıkan Mafia II Definitive Edition sürümüne yakından bakıyor ve oyunun aldığı tepkileri bu incelememizde değerlendiriyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 3, PlayStation 4, XBox 360, XBox One
Mafia II Definitive Edition İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı 2K Czech - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 65
8 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%46
Artılar + Ne kadar zayıf olsa da yenilenmiş görsel tasarım.
+ Remastered’ın Mafia II için yapılmış olması.
Eksiler - Optimizasyon sorunları
- Oyun boyutu neredeyse 6 katına çıkmış.
- Görsellerin yeniden düzenlenmiş olmasına rağmen grafik hataları bulunması

Mafia II Definitive Edition, bugün Mafia II (Classic) adı ile Steam üzerinden edinebileceğimiz mafya temasının işlendiği kült oyunun görsel anlamda yeniden elden geçirilmiş sürümüdür. Mafia II’yi 2K Czech geliştirirken, Mafia II Definitive Edition’u Mafia III’ten tanıdığımız Hangar 13 ve Shenmue’de karşılaştığımız D3T’nin birlikte geliştirdiği gözümüze çarpıyor. Mafia III’e gelen olumsuz eleştirilerin ardından 2K Games, Mafia oyunlarında Hangar 13 ile çalışmaya devam ederek büyük bir hata yaptığının maalesef farkında değil.

Sadece belli başlı büyük şirketlerin yeni oyunlarını piyasaya sürdüğü ve bu oyunlar dışında kalan oyunların büyük bir kısmının, “Remastered, Remake, Definitive Edition, HD Edition” adı altında görsel anlamda günümüz teknolojisine uyarlanarak tekrar satıldığı bu dönemde, bu oyunlar arasında Mafia serisi de yerini aldı. Mafia II Definitive Edition’u deneme şansım oldu. Seriyi ve temayı seven biri olarak objektif görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.

Mafia II Definitive Edition’da neler değişti?

Mafia II Definitive Edition İnceleme

Neredeyse hiçbir şey… Definitive Edition dediklerinde aklımıza grafikleri iyileştirilmiş, günümüz teknolojilerine uyarlanmış bir oyun geliyor. Üzerinden geçen 9 yılın ardından bile hala güzel görünen Mafia II ile Mafia II Definitive Edition arasında gözümüze çarpan çok az fark var. Klasik oyunların grafik olarak yenilenmesi fikrini seven biri olarak, bu işin sadece doku çözünürlüklerini artırmak ile olmadığını, aydınlatma kalitesi, gölgelendirme ve parçacıkların da oyunun görselliğini oluşturduğunu Hangar 13 ve D3T’ye hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

2011 Yılında çıkan Mafia II için yoldaki kar çıkartmalarının araba lastiğinin üzerinde görüntülenmesi bir hata olarak kabul edilirse, kendimize çok acımasız diyebiliriz. Fakat 2020 yılında çıkışını gerçekleştiren Mafia II Definitive Edition için aynı duruma “Bu işte bir terslik var!” demezsek o zaman yalapşap yapılmış, yüzeysel olarak geliştirilmiş bir şekilde önümüze gelecek bütün remastered oyunlara da kapımızı açmış oluruz. Ne yazık ki oyunda bu ve buna benzer birçok görsel hata ile karşılaştım.

Mafia II Definitive Edition İnceleme

Performanstan ne haber?

Mafia II Definitive Edition’u kendi sistemimde denerken performans anlamında sorunlar yaşadım. Dış sahnelerde performans gayet iyiydi, fakat iç sahnelerde saniye başına kare sayısı 25’in altına düştü ve akıcı bir deneyim yaşayamadım. Benimle birlikte birçok oyuncu da aynı sorundan muzdarip.  Ayrıca oyunun ilk sürümünün 8-10GB gibi küçük bir boş depolama alanı istediğini göz önünde bulundurarak Mafia II Definitive Edition’un 46GB gibi çok büyük bir oyun olduğunu da belirtmek istiyorum. Ekranda gördüğüm ile depolamamda kapladığı yer arasında dağlar kadar fark var…

Bizi her geçen gün daha fazla hayal kırıklığına uğratmaya devam eden, Mafia III ile aldığı olumsuz yorumlar yetmezmiş gibi Mafia serisinin tamamını elden geçiren ve bu işi de eline yüzüne bulaştıran Hangar 13, topluluk tarafından da haklı olarak olumsuz tepkileri üzerine topladı. Mafia serisini çok sevdiğim için ben de Hangar 13 tarafından hayal kırıklığına uğratılmış hissediyorum. Son şanslarının Mafia Definitive Edition’un oyuncular tarafından sevilmesi olduğunu düşünüyorum.

Mafia II Definitive Edition İnceleme

Biraz da Mafia II’yi övelim

Bütün bu ağır eleştirilerin yanında tabi Mafia II oyununa olan sevgimizden de bahsedelim. Günümüz oyunlarının yapmaktan çekindiği birçok yeniliği nasıl bünyesinde barındırıyor görelim. Oyunu daha önce deneyimleyen arkadaşlarım birazdan başlarını sallayarak beni onaylayacaktır, Mafia II çıktığı dönemin çok ilerisinde bir oyundu. Araba kullanma mekanikleri, oyunun fizikleri ve oynanışı üst düzey olmasına karşın, çoğu kısımda hatasız çalışıyordu. Araba lastiklerinin yuvarlanan tenekeler gibi değil, içinde hava olan lastikler gibi davrandığı, nesnelerin etkileşimle kırılıp döküldüğü, silah atışları ile bina kolonlarındaki sıvanın salatalık kabuğu gibi soyulduğu yenilikçi bir oyundu. O zamanın görsel anlayışına ve teknolojisine göre, hatta günümüzde bile çok iyi görünen kaliteli bir yapımdı Mafia II. Aksiyon anlamında oyuncuya mafya çatışmalarını, raconlarını ve kaçma ve kovalama hissiyatlarını tam anlamıyla hissettiriyordu. Definitive Edition’u oynarken bunların ne kıymetli, ne güzel şeyler olduğunu tekrar anlamış oldum. Piyasadaki mafya temalı açık dünya aksiyon oyunu eksikliğini de yeniden hissettirdi. 

Oyunculara naçizane tavsiyem, Mafia II Definitive Edition için 199? gibi bir fiyat ödemek yerine, aralarında çok da fark olmayan Mafia II’yi indirimlerde uygun fiyatlara düştüğünde yakalamaları. Mafia II deneyimi, evet. Mafia II Definitive Edition, hayır.

Yorumlar 26
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 10:10
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rangris01
Rangris01 18.06.2020 19:20
An itibari ile, 1,04 GB'lık güncelleme gelmiş. İniyor şu anda umarım çözmüşlerdir sorunları.
MK Okuru
MK Okuru 29.06.2020 21:07
Hangar 13 o güncellemeyi getiriyor hocam, dikkat et oyun daha da bozulabilir :D:D
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.06.2020 17:31
mafia 2 2010 da çikti ne 2011'i
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2020 18:23
Arkadaş bela okumuşta,,parasıyla rezil olmaya alışkın heralde sen önüne gelen her tabaktan yemek yiyomusun ,,yıllardır sadece çözünürlük değişiyor ama gerçekçilik gameplay'de göremiyoruz.. Yani parayı çöpe atmış oluyoruz kolaya kaçıp insanlara bela okumayın burda teknik bilgi vermiş adam size.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2020 02:09
Herşeyi boşverinde bizler için ultra pro konsol gelsin 40 tereflops"luk,,,,yoksa biz üstadlar gerçekçiliği ps7'lerde bile göremeyiz,,,,Real life gameplay bizim için asrın konsolu olacaktır...umariz sony pro değilde ultra pro gerçek görselleri verebilen konsol çıkartır 20 bin olsun isterse alırız...
MK Okuru
MK Okuru 29.05.2020 18:09
Senin A.B.Versin. yrter ulan her habere gerçek grafikler gelsin deyip durduğun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rangris01
Rangris01 24.05.2020 05:25
Hangar 13, tam bir çomarsın... Aşırı kalitesiz, özensiz, hatalarla dolu bir remastered. Ne hayaller kurmuştuk, bu oyunun resmi remastered versiyonu için. Önümüze gelen şey çok büyük bir hayal kırıklığı.

- Çok hafif arttırılmış çözünürlülük
- Vito ve Joe'nun gözünün mavi yapılması
- Lincoln Clay'in kıyafeti ile arabası eklenmesi

Başka hiç bir yenilik yok. Fiyatının 50TL'den 200'e yükselmesi ise ayrı bir ironik olay. Bedava gelmeseydi, o fiyatı verip hayatta oynamazdım. En sinir eden olay ise, GTX 1070 ile full ayarlarda stabil bir şekilde oynayamam. Maalesef ki, bu şartlarda mafia 1 remake'den umudum sıfır. Umarım iyi bir oyun çıkartıp, şaşırtırsın hangar.
MK Okuru
MK Okuru 27.05.2020 15:45
Naptın ya 3'lü paket satın aldım ben pişman oldum açıkçası şimdi, mafia 2 yenisini yükledim eskiden beğenmeyip silmiştim hadi tekrar bir yükleyip oynayım dedim ama aynı durum araba sürüşü berbat gelince yine sildim artık mafia 1'i bekliyorum inşallah berbat etmezler ilk en sevdiğim oyun bu çünkü.
JosefStone
JosefStone 26.05.2020 07:21
Bi remaster ı bile eline yüzüne bulaştıran firmadan başarılı bir mafia 1 remake beklemek yanlış olurdu zaten
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2020 23:33
Eski versiyonunu bulun oynayın diyorsun yani o zaman mafia 1 den medet ummak anlamsız
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2020 20:03
Bunu yapan Hangar 13 değil, maalesef yanlış bilinen bir şey bu. Hangar 13 sadece remake üstünde çalışıyor diye biliyorum.
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2020 10:40
Ayrıca remastered oyun zaten yenilik getirmez. Aynı oyunun sadece çözünürlüğü arttırılır. Sen remake ile remaster ı karıştırmışın. Senin isteklerin remake de olur.
MK Okuru
MK Okuru 24.05.2020 10:36
Torrentten indirirsen tabi optimizasyon sorunu yaşarsın beleşçi. Aynı bendede 1070 ekran kartı var ve senin abarttığın kadar bir optimize problemi yaşamıyorum. Nedeni orjinal oyun çünkü bendeki. Gidip crackli bozuk oyun ündiriyosun sonra burda ağlıyosun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mafia II Definitive Edition İnceleme
İlginizi Çekebilir