Mafia: The Old Country Neden Açık Dünya Değil?

Muhammed Kayan 9.05.2025 - 14:54
Ağustos ayında çıkacak olan Mafia: The Old Country, önceki oyunların aksine açık dünya olmayacak. Peki bu kararın arkasındaki sebep ne?

Mafia: The Old Country, serinin geçmişinden ilham alarak farklı bir yola giriyor. Oyunun yayıncısı Take-Two ve geliştirici Hangar 13, PAX East etkinliğinde oyunun 8 Ağustos’ta çıkacağını duyurdu. Ancak oyunun fiyatının 49.99 dolar olmasının yanı sıra, açık dünya olmayacağı bilgisi oyuncuları şaşırttı. Bu tercih, sadece oynanış yapısıyla değil, anlatım şekliyle de dikkat çekiyor.

Mafia: The Old Country Neden Açık Dünya Olmayacak?

Mafia: The Old Country’nin açık dünya olmayacağı ilk olarak Aralık ayında gündeme gelmişti. Şimdi ise bu karar resmi olarak onaylandı. 2K Başkanı David Ismailer, oyunun lineer bir hikâyeye sahip olmasının ardındaki nedeni şu sözlerle açıkladı: “Kapsayıcı hikâyelere ilgi duyan ama büyük zaman yatırımları yapamayan geniş bir oyuncu kitlesi var.” Bu açıklama, günümüz oyun dünyasında uzun süreli bağlılık gerektiren yapımların baskısı altında olan oyuncular için alternatif yaratma isteğini yansıtıyor.

Mafia: The Old Country Neden Açık Dünya Değil?

Creative Director Alex Cox ise PAX East panelinde yaptığı konuşmada bu yaklaşımın, Mafia: Definitive Edition’a verilen tepkilerden esinlenilerek geliştirildiğini belirtti. Oyunun baştan sona tamamlanabilecek yapısıyla daha erişilebilir bir deneyim sunması hedefleniyor. Cox, “Bu oyunlar tamamlanmanız için var,” diyerek, hikâye odaklı yapının altını çizdi.

Oyun mekanikleri açısından bakıldığında da açık dünya yerine odaklanmış bir oynanış sunulacağı görülüyor. Fragmanda yer alan at sürme, gizlilik ve çatışma sahneleri, lineer ilerlemeye rağmen çeşitli deneyimler sunulacağını işaret ediyor. Oyunun daha sınırlı bir yapıya sahip olması, bu sahnelerin etkisini artırabilir.

Günümüzde birçok oyunun canlı servis mantığıyla uzun süreli bağlılık beklediği ortamda, Mafia: The Old Country gibi tek seferde tamamlanabilen yapımların değer kazandığı görülüyor. Bu tercih, hem zaman kısıtlaması olan oyuncular hem de yoğun anlatım arayanlar için dikkat çekici bir seçenek sunuyor. Oyunun başarısı, bu yaklaşımın ne kadar doğru bir karar olduğunu gösterecek.

Yorumlar 12
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2025 14:05
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.05.2025 21:03
Boş oyun hatta bütün seri boş
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.05.2025 11:06
Helal olsun. Her oyun open world olmak zorunda değil
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.05.2025 10:19
Türkçe altyazı olmayacak oyunlar boykot listemdedir. Rockstar da dahil BOYKOT!
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.05.2025 01:50
Rdr2 nin mafia olmuş hali olaydı The God Father tarzı ağır bir konu falan.Bu sanki Uncharted a benzemiş
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2025 23:59
Keşke Türkçe altyazı da olsa
Kalan Karakter: 300 Gönder
Mafia: The Old Country Neden Açık Dünya Değil?
İlginizi Çekebilir