Organik moleküller bulundu, Marsta heyecan verici keşif!

Ahmet Özçilingir 8.06.2018 - 14:19
Curiosity keşfe devam ediyor

Mars topraklarını karış karış gezen, amerikan uzay dairesi NASA'nın keşif robotu, Curiosty'den (Merak) bilim dünyasını heyecanlandıran haber geldi. Curiosity'nin, Mars'ta bulunan Gale Kraterin'den aldığı numunelerde organik maddelere rastlandı. Peki bu keşif ne anlama geliyor.

Mars'ta organik moleküller bulundu!

Kızıl gezegen yüzeyinde keşif gezisini sürdüren Nasa'nın keşif robotu Curiosity, yaklaşık 5.5 yıldır. Gale Kraterinde incelemeler yapıyor. İncelemeler sonuçsuz kalmadı ve  Curiosity mars yüzeyinde organik moleküllere rastladı. Aslına bu keşif ilk değil Mars yüzeyinde daha önce de organik moleküller bulunmuştu ancak, bulunan yeni moleküller daha gelişmiş bir yapıda.

Araştırmacılara göre bu organik maddeler; Mars'ta bir zamanlar bir çeşit yaşamın olduğunun kanıtı olabilir.  Curiosity'nin Mars atomsferinde yaptığı analizler sonucunda Mars atmosferinde yoğun oranda metan gazı bulundu. Dünya'daki metan gazının yüzde 95'i canlı organizmalar tarafından üretiliyor. Çöp yığınlarındaki patlamalar ve ineklerin çıkarttığı gazlar, Dünya'daki metan gazının büyük bir çoğunluğunu üretiyor. Cruosity'nin şimdilik Mars ineğine rastlamadığını var sayarsak, bu yoğun metan gazının, Mars dere yataklarında bulunan organik moleküller tarafından üretiliyor olabileceği düşünülüyor. Ancak eldeki bilgiler hala Mars'ta yaşam olup olmadığı yönünde kesin kanıya varmak için yeterli değil.  2020'de gerçekleştirilecek yeni Mars misyonuyla bu soruların ve daha fazlasının yanıtının bulunacağı düşünülüyor. 

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 08:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2018 14:23
Hani dünyadan başka yerde hayat olmamıştı. Dinler bize böyle öğretti.
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2018 12:26
Hangi din size böyle öğretti. Benim dinimde Alemlerden bahsediyor. Gökteki tabakaları aşabiliyorsanız aşın yazıyor. Bazı alimler 18.000 alemden bahsediyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2018 15:39
Bizim tek evimiz Dünya. Onun kıymetini bilelim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2018 15:12
Aptal amerikalıların daha çok parasını yemek için gerekirse marsta uzaylı bile bulurlar . Hatta colony deki gibi aslında onlar cici uzaylı bizi daha kötü uzaylılardan korumak için ziyarete gelmişler derler :) gerçi transformers da öyleydi dimi bak onu unuttuk
Kalan Karakter: 300 Gönder
Marsta heyecan verici keşif! Organik moleküller bulundu
İlginizi Çekebilir