1/4

Mass Effect 3

Merlinin Kazanı 16.03.2012 - 17:00
Destansı bir uzay macerası
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360
Mass Effect 3
  • Yapımcı - Yayıncı BioWare - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Role Playing Game
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 95
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%87
Artılar Epik bir hikaye, muhteşem sunum, göz alıcı grafikler, detaylı oynanış yapısı, bol dialog, tam anlamıyla bir klasik.
Eksiler Bazı küçük grafik hataları, çoklu oyuncu modu herkesi tatmin etmeyebilir.
İnsanoğlu teknolojik olarak gelişmiş ve uzaya açılmıştı. Diğer ırklar ile diplomatik ilişkiler kurmuştu. Her şey görünüşte iyi gitse de, ortalıkta ve tüm ırklar arasında bir söylenti dolanmaktaydı. Bu söylentiye göre Reaper adında çok güçlü bir makine ırkı vardı ve uzun zaman önce canlı organizmaları yok etmek için Reaper’lar harekete geçmişti. Ama bir şekilde durdurulmuşlardı. Mass Effect 1 işte bu noktada başlıyordu. Reaper ırkının yeniden dönmesi ve canlı organizmaları tekrardan tehdit etmesi üzerine, perde arkasında birçok dönen oyun vardı. Komutan Shepard bu işin peşine dönünce, hatta ilk insan Spectre olmuş ve oyun sonunda Reaper ortaya çıkmıştı. Özellikle diplomatik engeller çıldırtan cinstendi. Son kısımda Citadel’daki o savaşı unutmak kolay olmamalı.

İkinci yapımın açılışı birçok yapıma ders olacak nitelikte. 2183’teyiz, gemimiz saldırıya uğramış durumda. Ancak Joker bir türlü gemiyi terk etmek istemiyor, onu kurtarmaya çalışırken gerçekleşen büyük patlama ile Shepard gezegenin atmosferine doğru savruluyordu. Böylesi bir açılışla birlikte daha ilk dakikadan itibaren oyun senaryodaki heyecanı tavana fırlatmıştı. Bu olayın 2 sene sonrasında aslında Shepard halen yaşıyor ve ortalık daha karışmış durumda. Ekibimize Yvonne Strahovski’nin modellemesi ve sesiyle hayat verdiği güzeller güzeli Miranda Lawson da katılmıştı. Aslında Miranda iOS’a çıkan Mass Effect Galaxy’de ortaya çıkmıştı. Mobil oyunda yaşanan bazı ara olaylar Mass Effect 2 ile bağlantılıydı.

ME2’de tehdit kendini göstermiş, ortalık karışmış duruma geldi. Sonuç olarak Shepard duruma yeniden el attı, ama bu sefer sıra Dünya’ya gelmiş ve Mass Effect 3 işte bu noktada başlıyor.

Hasan Uğur Nayır

Bir uzay operası

PC, PS3 veya Xbox 360 oyuncusu olun, Mass Effect’in ilk iki oyununu tecrübe etmediyseniz bir oyuncu olarak eksiksiniz demektir. BioWare’in aksiyon/RPG dünyasına büyük bir katkısı olan Mass Effect, oyun endüstrisinin de son dönemde piyasaya sunduğu en başarılı serilerinden. Mass Effect 3’le birlikte seri, standartlarının en üst noktasına ulaşmış gibi görünüyor.

Mass Effect 3
İlk insan Spectre olan Kumandan Shepard, Mass Effect 3’te yine başkahramanımız. Bu seferki görevi ise daha öncekilerden büyük ve çok önemli: Galaksinin tüm organik yaşamını kurtarmak. 50 bin yıldan sonra geri dönen Reaper’lar, galaksideki tüm organik yaşamı yok etmek için büyük bir saldırı başlatıyor. Mass Effect 3’ün başında da bu saldırıdan kendi payına düşen Dünya’yı görüyoruz. Shepard ve müttefikleri, Reaper’larla mücadele etmek için yeterli değiller, bu yüzden toplayabildiğiniz kadar fazla müttefik toplamalı ve galaksiyi tehdit eden bu düşmana karşı tek bir vücut olup karşı koyabilmemiz gerekiyor.

Ancak müttefik toplamak, halihazırda kendi içlerinde düşmanlıklar yaşayan ırklar arasında oldukça zor. Örneğin Krogan ırkı, Salarian ve Turian’lardan nefret ediyor. Her ırkın gönlünü almak için onlara bazı jestler yapmanız gerekiyor. Bunlar da genellikle görevler olarak karşımıza çıkıyor. Bir yerden sonra “Galaksi elden gidiyor, ben neyle uğraşıyorum?” sorusunu soruyoruz ister istemez. Ancak galaksinin kurtulmasının da barışı sağlayıp toplu halde Reaper’lara karşı koymakla sağlanabileceği gerçeği bizi amacımıza doğru giden yoldan saptırmıyor. Mass Effect 3’ün ana amacını da bu oluşturuyor zaten. Diplomasi, diplomasi ve diplomasi.