1/2

Matterfall

Mehmet Atilla Turan 15.08.2017 - 11:58
Metroidvania sevenler için harika bir oyun denebilir.
Platformlar PlayStation 4
Matterfall
  • Yapımcı - Yayıncı Housemarque - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Platform
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 72
5 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%49
Artılar Grafikler muazzam. Hızlı oynanış. Klasik türde bir oyun
Eksiler Kontrollere alışması zor.
Video oyunu endüstrisi, yavaş yavaş eski oyuncuları üstüne çekmek için eski oyunların üzerinde yeniden çalışarak yeni versiyonlarını çıkarıyor, ya da yeni jenerasyon konsollara uyarlayarak genç kitleye ulaşmaya çalışıyor. Capcom, SNK ve Hudson Soft gibi yapımcılar, Switch ve Playstaion 4 gibi konsollara eski oyunlarını portlarken, bazı yeni stüdyolar ise ne kadar kapasiteli olduklarını ölçmek için küçük bir oyunla başlıyorlar. Horsemarque ise belirttiğim yapımcılardan biri. Çok aşırı derecede gelişmiş veya ses getirecek oyunları piyasaya sürmeseler de, en azından denedikleri ve başarılı oldukları görülüyor.

En son yapımları Matterfall ise, yapımcıların halen aktif olduğunu, bize yeni bir konsept ile geri gelebileceklerini ve yeni jenerasyona uyabileceklerini kanıtladılar. Bahsettiğim gibi platfrom ve Metroidvania gibi küçük yapımlarla gelen Horsemarque, Matterfall ile yine iyi bir iş çıkarmış gibi görünüyor. En fazla şunu söyleyebilirim ki, Matterfall ses getirecek bir yapım değil, fakat video oyunlarından büyük beklentileri olmayanlar ve daha çok arcade türünü sevenler için birebir.

Matterfall
Matterfall'ın hikayesi, oyun içi görüntülerde de görüldüğü gibi gelecek zamanda geçiyor. İnsan ırkının yaşadığı gezegende aniden ortaya çıkan "Akıllı Madde", insanların sahip olduğu savunma mekanizmaları ve savaş robotlarını ele geçiriyor. Bu yüzden de insan ırkı gezegeni terketmek zorunda kalıyorlar. Akıllı Madde'nin temizliğini ise Elizabeth adlı kadın karakterimiz üstleniyor. Evet, sanırsam burada Metroid'e gönderme bulunuyor.

Konumuz da ortadan kalktığı için oynanışta bahsetmek istiyorum. Tabii, o kadar Metroid ve Metroidvania türüne benzediğinden bahsettim, fakat kontrol şemasına alışmak gerçekten zor. İlk bölümlerde tuşlara alışmak bir hayli zor, çünkü her tuşun ayrı bir özelliği var ve yanlış yerde yanlış tuşa basılırsa canınızın azalma oranı yüksek. "Dash", yani hızlı geçiş hareketi, düşmanların size doğru ateş ettiği mermileri silme özelliğine sahip. Özellikle ağır ateş altındayıken ve "bullet hell" kısımlarına gelince refleksten dolayı yanlış tuşa basma gibi bir olayınız olabiliyor. Sadece dash hareketi ile kalmıyor, karaktere özel tüm hareketler L1-L2-R1-R2 tuşlarına verilmiş. Spesifik bir şey yapmak istediğinizde aniden kafanız karışabiliyor ve yanlış yerde yanlış bir hareket yapabiliyorsunuz.

Matterfall
Fakat şunu söylemeliyim, alıştıktan sonra oynanış tereyağ gibi kaymaya başlıyor ve oyunun ritmine ayak uyduruyorsunuz. Oynanış, yayınlanan fragmanlardan dolayı ilk başta TPS olarak sayılmıştı. Sonraki yayınlanan oyun içi fragmanlar ve oynanış videoları, Matterfall'ın aslında 2D Side-Scrolling temalı olduğunu göstermişti. Tabii bu oyuncular için sorun değildi, oynanış yine eski oyunları anımsatıyor ve en azından eğlenceli vakitler sunacağını gösteriyordu. Matterfall yayınladığı zaman ise ortanın bir üstü derecelerinde bir puanlama aldı ve aslında sağlam bir yapım olduğunu gösterdi.