1/4

Menajerliğin ustalarına sorular (FM 2014 Röportaj)

Merlinin Kazanı 25.11.2013 - 11:28
Sports Interactive ile yeni FM üzerine konuştuk
Bazı firmalar vardır ki tek bir oyun ile kendi alanlarına hükmederler ve uzun yıllar geçse de onlara rakip çıkmaz, en sonunda diğerleri bu mücadeleden vazgeçip bükemediği bileü, öperek uzaklaşırlar. İşte Sports Interactive de Football Manager serisi ile böyle bir başarı yakalamış durumda. Futbol menajerliği denildiğinde tek akla gelen oyun olan FM'nin yeni oyununun çıkışı ile birlikte yeniden gözle SI'a çevrildi. Biz de Merlin'in Kazanı olarak seri ve yeni oyunla ilgili sizler için bir röportaj hazırladık.

Not: Röportajın orijinalini 3. ve 4. sayfalarda bulabilirsiniz.

MK: Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki korsan oyun indirmelerinin çok fazla olduğunu ve Türkçe'ye çevirmeyi bu yüzden beklettiğinizi belirtmiştiniz. Sonrasında da Türk oyuncularına orijinal oyun almalarını söylediniz. Orijinal oyun satışlarını arttırdı mı? Sonuçtan memnun musunuz?
SI: Biz FM13'ün Türkiye'deki satışlarından gayet memnunuz, evet.

MK: 2014'teki versiyonda Spor Toto Süper Ligi lisanslı ve resmi olarak görmüştük fakat takımlar lisanslı değildi. Bunun sebebi nedir? Kulüpleri ve oyuncuları tamamen lisanslı olarak oyuna koyma konusunda planlarınız var mı?
SI: Lisanslama olayı dünyadaki her lig için çok farklı - ayrıca bizler her lisans ile sıkı gizlilik anlaşmaları içerisindeyiz. Spor Toto Süper Lig ile çalışmaktan oldukça mutluyuz.

Menajerliğin ustalarına sorular (FM 2014 Röportaj)


MK:
Neden maç motorunu bakıma sokmaya karar verdiniz, bakıma sokmanıza sebep verecek en büyük sebep neydi, sizi en çok ne rahatsız etti?
SI: Biz zaten her yıl maç motorunda değişimler ve geliştirmeler yapıyoruz. Bu sene taktisel değişiklik ile temeldeki pek çok teknolojiyi değiştirdik. Eskilere göre bu sene daha büyük bir revizyon söz konusuydu lakin bunu yapmayı da epey bir zamandır da planlıyorduk.

MK: FM 2014'te ek bir personel kategörisi gördük: "Director of Football." Bu ilavenin arkasındaki düşünce süreci neydi?
SI: Bu özellik bahsedilen pozisyonun futbol çevresindeki önemini yansıtmak için koyuldu. Özellikle Avrupa modelinde sahada olup bitene kafa yoran bir koç ve koçun taktiklerine uygun oyuncular alan DoF var.