1/3

Metal Gear Solid: Rising

Erman Demirci 22.07.2010 - 15:09
Gizlilik mi, kaba kuvvet mi?

Ne zaman Metal Gear serisinin yaratıcısı Hideo Kojima sahneye çıksa biliriz ki her an muazzam bir şey olabilir. Geçtiğimiz E3 fuarındaki Microsoft’un basın konferansında da aynı şey oldu, bizi yine şaşırttı ve sevindirdi. Seyircilerin önünde kısa süre kalsa da “Az sonra size yeni ve benzersiz bir şey göstereceğim” diyerek yine yapacağını yaptı. Bunun üzerine sahneye davet edilen Rising’in yapımcısı Matsuyama eşliğinde E3’ün en önemli tanıtım videolarından olan MGS’nin yeni videosunu izledik, parmaklarımızı ısırarak.
 
Zamanı gelmişti
 
Microsoft, yeni ürünlerini tanıtmakla o kadar çok meşguldü ki E3 fuarında, tüm ilgi bir anda Kojima Productions’ın yapımcılığını üstlendiği aksiyon oyunu MGS – Rising’in üzerine çevrildi. İnceleme olanağı bulabildiğimiz tek görsel kaynağın oyunun videosu ve oyun içi kısa bir görüntüsü olmasına rağmen, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki oyunda bayağı bir kesme-biçme-doğrama-kıyma olacağı. Kontrol edeceğimiz karakterin Raiden olduğu ve hikâyenin girdiği bu alternatif yol düşünülürse, “sessiz ve derinden” tarzı oynanışın yerini “Prince of Persia” stiline bırakması örtüşüyor birbiriyle. Peki kim dedi bizim bam güm ilerlemek istediğimizi? MGS deyince akla bu mu geliyor? Zamanında Thief, Raven Shield veya Splinter Cell gibi oyunlar neden tuttuysa bu serinin de olayı buydu bana kalırsa. Gizlilik. Ayrıca böylesine etkili oynanış öğeleri çok kaliteli bir senaryo işlenişiyle birleşince ortaya çıkan yapım tadından yenmiyordu. Akıllara gelen ilk soru: “O zaman bu değişiklik iyi mi oldu, kötü mü?”
 
Güzel olsun da oynayalım
 
İlk olarak oynanışa şöyle bir değinelim. Rising’in kesinlikle çaktırmadan ilerleme veya siper alıp rakibin boş anını kovalama tarzı taraklarda bezi yok. Bunun oluşturacağı boşluk flaş akrobasi yetenekleri ve hızlı saldırı metotlarıyla kapanıyor. Oyunun videosu bana Luke Skywalker’ın bir jenerasyon gelişmiş halini aklıma getirdi, tek fark dünyaları kesebilen kılıcımız ışın kılıcı değil. Zaten oyunun sloganının “Cut What You Will” (dilediğin gibi doğra) olduğunu hatırlatalım.

Yine de yapımcıların dediğine göre oyunda çok fazla da apaçi gibi dolanmayacağız, arada sırada da olsa saklanmamız gerekecek. Sonuçta Snake’ten çok daha çevik ve hızlı bir karakterden bahsediyoruz. Düşmanı görür görmez yukarı zıplayabilen ve normal insanların dengede duramayacağı tarzda yerlere sinip bekleyebilen bir kişilik Raiden. Mineshi Kimura bunu “koordinatsı gizlilik” diye açıklıyor. Görünen o ki saklanırken, yanımızdaki su borusunu kullanarak alttaki düşmanı öldürmek olası.