1/4

Mevlüt Dinç ile çok özel

Murat Oktay 14.06.2011 - 11:54
Mevlüt Dinç ile SüperCan ve Türk oyun sektörü üzerine konuştuk
Türk oyun sektörünün önemli isimlerinden Mevlüt Dinç ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Dinç, bize yeni oyunlar ve sektörün gelişimine odaklı yeni projelerden söz etti. Kendisine bize vakit ayırdığı ve verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Merlin'in Kazanı (MK): Oyun sektörüne girişiniz uzun yıllara dayansa da Türk oyun sektörüne girişiniz 10 yıllık bir maziye sahip. Bu süreçte sizin beklentileriniz neydi ve ne tarz değişiklikler oldu?

Mevlüt Dinç (MD): Ben 21 yıl İngiltere'de kalıp, burada sektör için önemli oyunlar yapıp, pek çok başarıya imza attıktan sonra Türkiye'ye, olmayan bir sektöre öncülük etmek, sektörü tetiklemek için ulvi bir amaçla döndüm. Bu 10 yıllık süreçte beklentilerimin tamamının karşılandığını söylemek yanlış olur, ancak geldiğimiz noktada da Türkiye'deki oyun sektörünün kat ettiği mesafeyi görmemezlikten gelemeyiz.

Biz Sobee olarak epey bir yol kat ettik. Bizim dışımızda da Türkiye'den çok yetenekli gençler ve şirketler çok başarılı işler yapmaya başladı. Bu da Türkiye'deki oyun sektörünün artık yavaş yavaş yol aldığını gösteriyor. Sobee, iki yıl önce Telekom grubuna katılarak yeni bir ivme kazandı. Bu şekilde hem ekibimizi hem de çalışmalarımızı büyütme imkânına sahip olduk. Ama tabii ki Türkiye'de halen oyun sektörünün önemi tam olarak algılanmadığı için henüz hak ettiği yerde bulunmuyor. Biz de bu amaçla mızmızlanmadan, yorulmadan yolumuza devam ediyoruz.

MK: Peki, Türkiye'nin içinde bulunduğu durum, dünyanın diğer ülkelerinden çok çok alt noktada. Bunun sebebini daha çok neye bağlıyorsunuz?

Mevlüt Dinç ile çok özel
MD: Aslında bu problemi 10 yıldır değişik platformlarda veya ortamlarda elimden geldiğince anlatmaya çalışıyorum. Ülkemizde maalesef halen bir üretme ve yaratma kültürü oturmamış. Buna rağmen bu iki alan için müthiş bir yetenek mevcut. 

Özellikle yaratıcı kabiliyete sahip büyük bir genç nüfusumuz mevcut. Ama maalesef bunlar tek başlarına bir anlam ifade etmiyor. Bunları tetikleyici, yönlendirici bir güç gerekiyor. Bu güç de her zaman dünyanın her ülkesinde devlet olmuştur. Devletler ülkenin bir konuda topyekun harekete geçmesini sağlayan, kanunlarıyla, bütçesiyle yol gösterip destek çıkan bir güç olur.

Hep verdiğim bir örnek var. Güney Kore, son 10 yılda oyun sektörünün önemini anladı ve dünyanın en önemli online oyun sektörünü yarattı. Orada tek firma, yılda 900 milyon doların üzerinde ciro yapıyor. Bu inanılmaz bir rakam. Bizim oyun sektörünün tamamı ise, şu anda 150 milyon dolarlık değere sahip. Bu kadar potansiyele rağmen bu kadar geride kalarak devasa bir farkın açılmış olması inanılmaz. Bunun en büyük sebebi de devletin oyun sektörünün önemini henüz fark edememiş olup, bu konuda yatırım yapmamış olması. Şu an için Telekom gibi büyük firmaların yaptığı yatırımlar güzel, ancak bu da yeterli değil. Bunun başarıya ulaşması için bir devlet politikası haline dönüşmesi lazım.