Microsoft, Sony'nin geliştiricilere para ödediğini iddia ediyor

Alparslan Gürlek 11.08.2022 - 11:56
Sony'nin Activision Blizzard satın alımı için yaptığı son yorumlardan sonra Microsoft ortaya attığı iddia ile ortalığı kızıştırdı.

Microsoft ve Sony arasındaki rekabet bu sıralar biraz gerilime doğru gidiyor. Microsoft'un Activision Blizzard satın alımı için endişelendiğini ve konsol oyuncularının tercihlerini etkileyeceğini düşündüğünü belirten Sony'ye yanıt gecikmedi. Microsoft, Sony'nin geliştirici ve yayıncılara oyunlarını Xbox Game Pass'e eklememeleri için para ödediğini iddia etti. "Blok ücreti" adı altında verilen para ile oyunlarını başka abonelik hizmetlerine eklemeleri engelleniyormuş.

Microsoft'tan Sony için rüşvet iddiası

Bu bilgiler Microsoft'un Brezilya Ekonomik Savunma İdari Konseyi'ne gönderdiği bir belgeden geliyor. Konsey geçen ay Sony ve diğer üçüncü taraf şirketlerin bu satın alım ile ilgili düşüncelerini göndermelerini istemişti. Sony burada endişelerini dile getirerek bu satın alım sonrası oyuncuların konsol tercihlerinin etkileneceğini belirtmişti. Microsoft'un yanıtı ise Sony'nin daha çok Xbox Game Pass'ten korktuğu yönünde oldu.

Microsoft "Sony'nin oyun endüstrisindeki varlığını güçlendirme stratejisinin merkezinde özel oyunlar yer alıyor. Sony'nin dijital oyunların dağıtımında lider olduğu düşünüldüğünde, Activision'un içeriğinin özel olup olmayacağı konusundaki endişesi tutarsız" savunmasını yapmıştı. Devamında ise ortalık biraz daha kızışıyor.

"Oyunculara düşük maliyetle yüksek kaliteli içerik sunan bir iş modeline ilişkin korkuyu yalnızca bir kez daha ortaya koyuyor. Özel oyunlarla oluşturulmuş ve cihaz odaklı stratejisiyle yıllardır elinde tuttuğu liderlik tehdit ediliyor."

Microsoft Sony'nin geliştiricilere para ödediğini iddia ediyor

Bildiğiniz gibi Xbox Game Pass'in popülerliğinin de etkisiyle Sony yakın zamanda PS Plus Deluxe, Extra ve Essential paketlerini duyurmuştu. Yine de bu abonelik sistemi değişse de hala eski oyun kataloglarına erişimi sağlıyor. Xbox Game Pass'te olduğu gibi yeni çıkan bir birinci parti oyunu ilk günden oynama durumu hala söz konusu değil. Stray, üçüncü parti bir oyun olarak çıkmıştı ve ilk günden PS Plus abonelerinin erişimine açılmıştı.

Microsoft, Sony'nin konsol oyunları için dijital dağıtım pazarındaki hakimiyetini tehdit edecek çekici abonelik hizmetleri istemediğini savunuyor. Yani şirketin savunduğuna göre Sony, kendi iş modeline meydan okuyabilecek yeni para kazanma yöntemlerinin tamamına karşı çıkıyor. Burada Microsoft'u haklı çıkartan durum ise, Sony'nin PlayStation Studios tarafından gelişitirilen oyunları abonelik sistemine dahil etmemesi. Mesela bir PlayStation kullanıcısı, PS Plus aboneliği ile her ay para ödese bile, God of War Ragnarök çıktığında tek şansı oyuna tam fiyatını ödemek olacak.

Sony'nin Activision Blizzard satın alımı için endişelenmesinin sebebi ise muhtemelen Modern Warfare 2'nin şu anda elinde tuttuğu her şeyden daha çok satacak olması. Microsoft tekrar tekrar Call of Duty serisinin çoklu platform olarak yayınlanmaya devam edeceğini söylese de Sony hala Activision Blizzard satın alımı için endişelenmeye devam ediyor. Buna karşılık Microsoft'ta yaptığı açıklamalardan birinde, Sony'nin Xbox Game Pass'i geride tutmak için yayıncılara ve geliştiricilere para ödediğini iddia etti.

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 10:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2022 13:09
Sony’nin gücü oyun firması almaya yetmiyor. İkisi de farklı stratejilerle ilerliyorlar. Kimse merak etmesin Microsoft ezilecek bir firma değil. Ancak Oyun kalitelerini düşürecekleri kesin. Özellikle Diablo için böyle düşünüyorum.
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2022 06:09
adam sony microsoftan fazla kazanıyor dedi bu sitenin özetidir bu. microsoft yıllar yıllar önce dünyadaki üm pc lerden kazanacağını kazanmış basit bir ateri ile onu geçtiler sanıyor madem öyle neden dünyanın en zengini listesinde bill gates var sürekli ama sony firması yok?
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2022 23:57
Microsoft kendi ana alanında yatırım yapıyor. Sony ne yapacak, kamera bölümünü kapatıp o parayla stüdyo mu alacak? Sony'nin PS departmanı belli, bütçesi de belli. Microsoft ile bu konuda aşık atabilmesi imkansız.
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2022 17:16
Sony'nin gücü yetmiyor mu? :D :D Yıllık geliri 90 milyar dolar olan firmanın mı gücü yetmiyor? (Microsoft un yıllık geliri 50 milyar dolar) :D :D Sony sadece oyun ve konsol üreticisi değil biliyorsun dimi? Kamera dan tut da, televizyona kadar binlerce ürün yelpazesi var.
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2022 17:04
Diablo kendisi her geçen gün kalitesini düşürüyordu zaten, Microsoft'a gerek yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
classlord23
classlord23 12.08.2022 07:40
Aç gözlü sony çok daha fazla , faiş kazançlar sağlamak için rekabet istemiyor, bunu anlamış olduk. Umarım ps5 de kırılır . Gelirleri daha da düşer
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2022 06:05
bunu yenimi anladın harbiden. yıllardır ex oyun sayesinde tekel olduğunu göremiyormuydun pes vallahi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2022 22:00
Endişelenmek ne demek ya sen alsaydın o zaman Activision'ı? Xbox neden kendine özel oyun çıkartmasın ki boşuna mı satın aldı firmaları?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.08.2022 15:24
sony önceden çok acımasızdı. şimdi rakip elini sağlamlaştırınca başladı laf etmeye. evet bu işin sonu tekele doğru gidecek. umarım microsoft daha sonra millete gol atmaz. neredeyse tüm sağlam firmaları alıyor. yarın öbür gün game pass 200 tl derse kimse burada ağlamasın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
AZRAILXX
AZRAILXX 11.08.2022 12:58
MS çok doğru yolda ilerliyor. Game Pass sayesinde Sony zorla benzer bir şey ortaya koydu ve kazanan oyuncular oldu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Microsoft, Sony'nin geliştiricilere para ödediğini iddia ediyor
İlginizi Çekebilir