Microsoft, Windows 11'de Cortana'yı sonlandırıyor

Taylan Bal 4.08.2023 - 13:07
Microsoft, Windows 11'de kullanıcıların tercih etmediği Cortana uygulamasını sonlandırıyor. Yerini Copilot alacak.

Eğer Windows 11'de kullanıcılar tarafından pek tercih edilmeyen uygulamaların bir listesi olsaydı, Cortana uygulaması muhtemelen en üst sıralarda yer alırdı. Neyse ki, Microsoft bu duruma çözüm getiriyor ve Windows 11'deki bağımsız Cortana uygulamasını sonlandırıyor.

Windows Copilot, Cortana'nın yerini alacak

Microsoft, Cortana'nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde Windows 11'de bağımsız bir uygulama olarak var olmayacağını doğrulamıştı. Şimdi ise, iki ay sonra, Microsoft Store'daki bir güncelleme ile Cortana uygulamasını kullanımdan kaldırmaya başlıyor. 

Ancak şu an için sadece Dev ve Canary kanallarında çalışan Windows Insider kullanıcıları bu güncellemeyi alıyor. Yine de, Cortana'nın diğer Insider Kanallarında da çalışması muhtemelen önümüzdeki günlerde sona erecek ve nihayet bu ayın ilerleyen günlerinde herkes için çalışmayı durduracak. Uygulamanın, bu yılın Eylül ya da Ekim ayında yayınlanması beklenen Windows 11 23H2 güncellemesinde hala yer alıp almayacağı ise belirsiz.

İlginiz Çekebilir: Windows 11'e gelecek yenilikler

Güncelleme tamamlandıktan sonra uygulamayı açan kullanıcılar, "Cortana'nın Windows'da bağımsız bir uygulama olarak kullanımı durduruldu" şeklinde bir hoş geldin mesajı ile karşılanıyor. Mesajın hemen altında "Daha Fazla Bilgi" butonu bulunuyor ve tıkladığınızda kullanıcıları nasıl etkileyeceğini açıklayan Microsoft destek sayfasına yönlendiriliyorsunuz.

Sadece Windows için geçerli

Microsoft tarafından açıklandığı gibi, bu değişiklik sadece Windows'daki Cortana'yı etkiliyor. Cortana, Outlook mobil, Teams mobil, Microsoft Teams ekranı ve Microsoft Teams Odaları'nda varlığını sürdürecek. Elbette Microsoft bu sürümleri de sonlandırmaya karar verecek mi net olarak bilmiyoruz.

Microsoft, Cortana'yı Windows Phone 8.1'de 2014 yılında tanıtmıştı. Ancak şirket neredeyse her yerde tanıtmış olsa da, Siri, Amazon Alexa ve Google Assistant gibi rakip dijital asistanlarla rekabet etmekte başarılı olamadı. 

Masaüstlerinde de çok fazla başarı elde etmedi. 2021 yılında Windows 11'in duyurulmasıyla Microsoft, Cortana'nın artık Windows 11'in açılış deneyiminde yer almayacağını ve görev çubuğuna sabitlenmeyeceğini açıklamıştı. Ancak Cortana uygulamasını Windows 11'de tamamen kapatmak için şirketin birkaç yıl daha beklemesi gerekti. Artık bir devrin sonuna geliyoruz.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 19:13
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.08.2023 03:10
Cortana Halo referansından dolayı çok güzel bir fikirdi fakat yapamadılar. Keşke işleyen bir şey olsaydı da her windows'da cortana kullansaydık.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Microsoft, Windows 11'de Cortana'yı sonlandırıyor
İlginizi Çekebilir