Microsoft, Xbox Series X için neden tasarım değişikliği yaptı?

Berat Darıcı 1.04.2020 - 11:37
Microsoft'un tasarım uzmanları açıkladı. Xbox Series X tasarımını belirleyen bütün kriterler ve sebepleri bu yazımızda. Performans mı, görünüş mü?

Sakın bana yeni Xbox Series X'in nasıl gözüktüğünü bilmediğinizi söylemeyin. Çünkü bu haberde bundan bahsetmeyeceğim. En azından kısmen bahsetmeyeceğim. Hepimiz bazı istisnalar hariç konsolların dikdörtgen bir şekle sahip olduğunu biliyoruz. Microsoft ise bu yılın tatil döneminde çıkaracağı yeni nesil konsolu Xbox Series X ile bu tanımı değiştiriyor. Eurogamer ile yapılan bir röportajda, Microsoft'un tasarım ekibinin önemli isimleri yeni Xbox'ın neden bu kadar farklı gözüktüğüne açıklık getirdi.

Konsolun tasarımındaki büyük değişim sizi yanıltmasın. Microsoft hâlâ Xbox kontrolcüsü için AA pillerden güç almakta.

Sorunun cevabını hemen alıp buradan gitmek istiyorsanız yanıtı vereyim. Her şey performans için! Görüşürüz. Kalanlar ile devam edelim. Yapılan röportajda söylendiğine göre Microsoft'un takımı en başından beri yeni konsolun diğer tüm konsollardan farklı bir tasarım zihniyeti gerektireceğini biliyormuş. Tasarımcı Chris Kujawski, “Yeni konsolun güçlü olacağını ve bir konsolun tasarımındaki fikirler için tamamen farklı bir düşünme yöntemi geliştirmemiz gerektiğini biliyorduk” dedi.

Microsoft, Xbox Series X için neden bu kadar büyük bir tasarım değişikliği yaptı?

Microsoft'un yeni nesil konsolu için sessizlik önemli

Yeni konsolun ana amacı, Xbox One kadar sessiz bir şekilde çalışırken sistemin grafik performansını ise iki katlamaktı. Bu zorluk ise konsolun yapısını tamamen yeniden tasarlamak demekti.

Xbox'ın makine mühendisliği direktörünün de röportajda yorumları bulunuyor. Ekibe göre konsolun en güzel kısmı içerisi. İnsanların ise orayı göremeyecek olmalarından üzgünler. Konsolun iç kısmında pek çok hava girişi bulunmakta. Tavanda büyük ve sessiz bir fan var. İçerinin tasarımını yapmak onlara göre 3D tedris oyunu oynayarak donanımları düzgün bir şekilde içeriye sığdırmaktan ibaret. Elbette bu konu tek cümlede anlatıldığı kadar basit olmamış. Yüksek ısı üreten bileşenlerin soğutulması ve bu bileşenlerin birbirlerini ürettikleri ısı ile etkilememeleri için yoğun bir çalışma yapılmış.

Microsoft, Xbox Series X için neden bu kadar büyük bir tasarım değişikliği yaptı?

Yeni tasarım önceki nesilden %20 daha fazla hava akışı sağlıyor. Aklınıza “Sadece %20 daha fazla hava akışı sağlamak için mi bize küçük bir buzdolabı satmaya çalışıyorlar ” sorusu gelmesin.

Konsolun enine ve boyuna göre boyutunu içerideki parçalar ve hava akışı belirlemiş. SSD, soğutucu ve içeride olması gereken hava akışı konsolun boyutlarını belirleyen temel kriterler. Xbox Series X, 15,1 cm x 15,1 cm x 30,1 cm boyutlarında bir konsol. 4.45kg ağırlığa sahip. 4K UHD Blu-ray oynatıcıyla beraber geliyor.

Microsoft için Xbox Series X'i arkadaşlarınıza göstermek isteyip istemediğiniz bir kriter

Konsolun üst kısmında bulunana fanın ömür boyunca sessiz çalışması için ciddi bir mesai harcanmış. Fan yaprakları üzerinde özel tasarım değişiklikleri yapılmış. Elbette önem taşıya diğer bir konuda görünüş. Ekip Xbox Series X'in tasarımını tamamladıktan sonra onu test etmeleri için uzmanlara göstermiş ve sormuşlar. “Bunu arkadaşlarınıza göstermek ister misiniz? ” Onların aldığı cevaptan önce benimkini söyleyeyim. Konsol gerçekten çok havalı gözüküyor.

Onların aldığı cevap mı? Tahmin edebildiğiniz gibi olumlu. Eğer olumlu olmasa tasarımda değişikliğe giderlerdi zaten. Fakat bu tasarımdan önce başka tasarımları deneyip, olumsuz cevap alıp almadıklarını merak etmedim desem yalan olur doğrusu.

Yeni konsol çok küçük bir ayak izine sahip. Bu sayede yatay olarak kapladığı alan daha az. Bu durumun elbette evinizde koyacağınız yere göre avantajlı mı yoksa avantajsız mı olacağını değiştirecektir. Fakat Microsoft'a göre bu bir avantaj. Yeni tasarımları kablo açısından da rahatlık sağlıyor. Eğer karşılaştırmak isterseniz Xbox One X, 30 cm x 24 cm x 6 cm boyutlarında bir alan kaplıyordu. Ağırlığı ise 3.69kg'dı.

Microsoft, Xbox Series X için neden bu kadar büyük bir tasarım değişikliği yaptı?

Xbox'ın tasarımında bölünmüş bir anakart bulunmakta. Bu anakart konsolun boyut anlamda dik oluşunda ve ısının yayılmasına öncülük ediyor.

Xbox Series X, Xbox One'da çalışan tüm kontrolcüleri destekleyecek. Ayrıca konsol DirectX 12 Ultimate desteğine de sahip. Konsolun ısı emici kasası performans ve güvenliğe etki eden diğer önemli faktörlerden birisi. Gerçek 4K çözünürlükte oyunlar, 1TB Özel SSD ve 120FPS kare hızları konsolun vaat ettikleri arasında. Sizlerle beraber Xbox Series X'in içten dışa nasıl tasarlandığına baktık. Umarım faydalı olmuştur.

Unutmadan, konsolun fiyatı henüz açıklanmadı. Fakat PlayStation 5 için bazı sızıntılar mevcut. COVID-19 için Microsoft'un Bing arama motoru ile yaptığı haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 08:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.04.2020 09:15
Adam doğru söylemiş yeni nesil konsol güçlerinin teraflop değerleri tatmin edici değil 25 yada 30 tereflops yeni nesil adını layığıyla taşıyacak rakamlardır yoksa bi oyuna 800 tl ver çizgi film animasyonlarıyla oyna yok kardeş adam haklı gıdım gıdım olmaz bu işler yapacaksanız adam gibi yapın
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.04.2020 19:42
10 yada 12 tereflops yeni nesil konsol tanımi için yeterli güç değildir..real life gameplay için 30 40tereflops güce ihtiyaç var
MK Okuru
MK Okuru 11.04.2020 01:28
30 40? Günümüzde hangi kartta var anlatsana. Dediğin ancak 4 lü rtx2080 de falan alabilirsin. Bu da maliyet olarak 30 40 bin lirayı gözden çıkarman demek
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.04.2020 20:35
Xbox donanımsal ve tasarımda iyi iş çıkardı. Umarım aynı etkiyi oyunlarda da gösterir
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.04.2020 18:50
Bu tasarımı sanki dünyada ilk bulunmuş bişey gibi sunmaya gerek yok.
Bakınız nintendo gamecube de de benzer bi durum vardı.
Küp tasarıma karşılık fan ve hava giriş ızgarası sol ve sağ tarafındaydı konsolun.
Yani daha önce buna benzer model daha önce gamecube de denendi.Gayette güzel bi hava sirkülas
MK Okuru
MK Okuru 2.04.2020 16:47
tuğla ya da bilgisayar kasasını andırıyor. Gerçi tasarımın ne önemi olduğunu anlamış değilim bu güne kadar. Tipine bakıp konsol alan var mıdır ki?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.04.2020 14:35
Dikdörtgen mi konsollar? Arkadaş hiç mi geometri bilginiz yok. Asıl şimdi çıkacak xsx dikdörtgen.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Microsoft, Xbox Series X için neden tasarım değişikliği yaptı?
İlginizi Çekebilir