Monochroma hızlı bir yükselişle geliyor

Merlinin Kazanı 20.06.2013 - 15:55
Masalsı bir hikaye, fantastik bir şehir, esrarengiz bulmacalar...
İstanbul merkezli bir oyun stüdyosu olan Nowhere Studios’un geliştirdiği Monochroma, henüz tamamlanmadan tüm dünyada adından söz ettirmeyi başardı. Şimdi oyun dünyasının gözü, bu sıradışı oyunun üstünde.

Monochroma, küçük bir çocuğu ve onun küçük kardeşini yönettiğimiz bir puzzle - platform oyunu. Tamamen siyah, beyaz ve kırmızı renklerinden oluşan oyun, oldukça karamsar ve ürkütücü bir atmosfere sahip.


Hikaye örgüsü, 1950’li yılları andıran fantastik bir şehirde, bir robot fabrikasının etrafında dönüyor. Evlerinden çok uzaklaşan iki kardeş, görmemesi gereken şeylerle karşılaşıyor ve bulundukları karanlık dünyanın sır perdesini aralayacak uzun bir yolculuğa çıkıyor.

Monochroma bazı özellikleriyle benzer oyunlardan ayrılmayı başarıyor. Öncelikle anlattığı karanlık, masalsı ve dokunaklı hikayeyi hiçbir söz ve yazı kullanmadan, sadece görselleriyle kendine has diliyle anlatıyor. Oyun ilginç, etkileyici ve eşi benzeri görülmemiş ortamlarda geçiyor. Bulmacalarsa, kendini sürekli olarak yenileyen bu ortamlara, gerçekçi ve mantıksal bir şekilde yedirilmiş. Oyundaki karakterin çevreyle etkileşimi de gerçekçi fizik motoru sayesinde diğer puzzle platform oyunlarından çok daha fazla.

Monochroma hızlı bir yükselişle geliyor
Oyunun başında bacağını sakatlayan küçük kardeşinizi sırtınızda taşıyacak ve onu karanlıktan korktuğu için yalnızca aydınlık yerlere bırakabileceksiniz.

Oyunun hemen başında, bacağını sakatlayan küçük kardeşinizi sırtınıza alıyorsunuz ve ayrılmanız gerektiğinde -karanlıktan korktuğu için- onu yalnızca aydınlık yerlere bırakabiliyorsunuz. Oyunun zekice kurgulanmış bulmacaları da çoğunlukla bu ¨yük olmak¨ - ¨sorumluluk hissetmek¨ ikilemi üzerine tasarlanmış.

Nowhere Studios’un kurucularından Orçun Nişli, Monochroma için “Monochroma için ‘Limbo ve Ico’nun tek vücut bulmuş hali’ diyebiliriz. İki oyunun da etkisi altında kalmadığımızı söylemek imkansız. Amacımız, oyuncuyla duygusal bir bağ kurmak.” diyor. Gerçekten de Monochroma, bu oyunlara ve birçok masala, Kayıp Çocuklar Şehri ve Karanlık Şehir gibi birçok farklı esere göndermede bulunuyor.

Monochroma, şimdiye kadar katıldığı uluslararası oyun fuarlarında görselleri ve oyun tasarımıyla büyük ilgi topladı ve kendinden övgüyle söz ettirmeyi başardı. Tamamı Türkiye’den 20’ye yakın kişinin iki senelik emeğiyle ortaya çıkan Monochroma’nın, 2014’ün en iyi oyunlarından biri olacağı söyleniyor. IGN, Gameinformer, Inquistr ve daha birçok tanınmış uluslarası haber kanalı oyun hakkında yazılar yayınladı. Oyunun ilk halini oynama fırsatı bulanlar, özellikle oyunun atmosferini çok etkileyici bulduklarını belirttiler.

Monochroma hızlı bir yükselişle geliyor
Monochroma 2013 Aralık ayında oyunseverlerle buluşacak ancak sabretmek istemeyenler ve projeye destek vermek isteyenler için Temmuz ayı boyunca Kickstarter’da olacak. Kickstarter’dan oyunun demo’sunu ücretsiz bir şekilde indirebilir ve bağış yaparak oyunun içinde kendi fotoğrafınızla yer almak gibi ilginç ödüllerden birine kavuşabilirsiniz.

Türkiye için oldukça önemli bir oyun olan Monochroma’nın desteğinize ihtiyacı var. Monochroma; PC, Xbox ve PlayStation gibi platformlarda satışa çıkacak ancak bağımsız kalabilmesi için, Steam platformu üstündeki Greenlight’ta da oyunseverlerin oyları gerekli. Yepyeni bir oyun deneyimi yaşamak ve yerli bir oyun olan Monochroma’ya destek olmak için Kickstarter ve Steam üzerinden Monochroma’nın demo’sunu indirip, oynayın.

- Basın Bülteni
Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 19:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
Monochroma hızlı bir yükselişle geliyor
İlginizi Çekebilir