1/2

Mortyr 2: For Ever

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Nazilerin kökünü kurutmaya yeminli Sven Mortyr yine görev başında.
Platformlar PC
Mortyr 2: For Ever
Merlin Puanı 67
Artılar Senaryo gereği de olsa düşmanlar tuzak kuruyor.
Eksiler Düşük grafik seviyesi. Yapay zekâ başarısız. Çeşitli buglar.

FPS ve 2. Dünya Savaşı bu sıralar sıkça duyduğumuz isimler. Hatta FPS savaş oyunları yağmur oldu tepemize yağıyor desek yeridir. Şimdi de piyasada kendine yer edinmeye çalışan Mortyr 2’yi görüyoruz. Hatırlarsanız, Mortyr’nin ilk oyunu 2000 yılının başında piyasaya sürülmüş, 2. Dünya Savaşını konu alan ve Nazi karşıtı bir oyun idi. Interplay gibi önemli yapımlara imza atmış bir firmanın yapımcılığını üstlendiği oyun eleştirmenlerce pek beğenilmemiş, kimi çevrelerce yerden yere vurulmuştu. Aslına bakarsanız grafikleri ve atmosferi ile dönem oyunları arasında epey geride olan ilk Mortyr pek de satılmamıştı. Yine de savaş konulu FPS olmasından dolayı beğenenler olmuş olmalı ki; yaklaşık 4 sene sonra ikincisini piyasaya sürüldü. Bu kez yapımcı firma Mirage Interactive oyunu kendi başına piyasaya sürdü ve eklemiş oldukları pek çok detay ile kendilerine güvendiklerini söylediler. Peki ne denli başarılı oldular?

Nazilerin korkulu rüyası; Sven Mortyr

İlk oyunda Nazi Almanyası’nın derinliklerinde görevlerimizi yaparken bu sefer kuzeye Norveç’in soğuk topraklarına gidiyoruz. 1944 yılında Orta Avrupa'da savaş son sürati ile devam ederken kuzey bölgelerde de hatırı sayılır çatışmalar gerçekleşirken, olaya merkezinden el atmayı seven karakterimiz Sven Mortyr hemen olay yerine ulaşıp Nazileri bir bir öldürmeye girişiyor. İlk bölümler alıştırma niteliğinde olduğundan yapacaklarımız sınırlı. Önce arkası dönük bir askeri sessizce öldürmemiz ardından sniper tüfeği ile başka askeri indirmemiz gerekiyor. Ardından kontrollere alışıyor ve oyunda sessizliğin önemini anlıyoruz.

İlk olarak alıştırma bölümünde karşılaşacağımız gerçekçiliği ön plana çıkaran unsurlar mevcut. Örneğin düşmanlar size tuzak kurabiliyorlar. Sözgelimi yol üzerinde boş bir alana ulaştınız ve kapı açık vaziyette duruyor. Ses seda yok. Anlayın ki bu kapı sizin geçmeniz ve gafil avlanmanız için açık bırakılmış. Elbette bunların hepsi script şeklinde yazılmış unsurlar hiçbirinin düşman yapay zekâları ile alakası. Çünkü tuzağa aldırmadan içeri girmeniz halinde bir anda düşmanlar etrafınızı sarıyorlar ve ateş etmeye başlıyorlar. Üstelik ateş ederlerken asla belli siperlere saklanmıyorlar sadece durup ateş ediyorlar. Dolayısıyla herbirini indirmek son derece kolay oluyor. Diyelim başarısız olup öldünüz aynı noktaya bir kez daha gelmeniz halinde askerler yine aynı noktalarda durup ateş ediyorlar. Kısacası yapay zekâdan nasibini almamış düşmanları öldürmek için duracakları yerleri ezberlemek yeterli oluyor. Bir ayrıntı dışında; askerlerden biri sizi fark ettiği anda havaya işaret fişeği atıp çevredeki askerleri olay yerine çağırıyor. Ne kadar akıllıca bir durum olarak görülse de birbirinin peşi sıra gelen askerleri güvenli bir yere saklanmanız halinde pıtır pıtır öldürmeniz mümkün.

Sessiz ve derinden

Mortyr’nin belki de en önemli özelliği sessizliğe çok önem vermesi. Üsse sızma gibi görevleri yaparken çok sessiz olmamız kimseye yakalanmamamız gerekiyor. Shift tuşuna basıp yavaş yürüme moduna geçtiğimizde ayak seslerimiz fark edilmiyor. Burada tıpkı Counter Strike oyununda olduğu gibi ağır silahla yavaş yürüme ve bıçakla hızlı yürüme sistemi devreye giriyor. Eğer yavaş yürüyorsanız mutlaka elinize bıçak almalısınız yoksa tüfek ile yürümeye devam ederseniz; uzunca bir süre yürümeniz gerekiyor. Günümüz FPS’lerinde standart haline gelen hareket halinde hedef almanın zorlaşması Mortyr’de de mevcut. Ekrandaki hedef alma noktamız yürürken o kadar genişliyor ki düşmana ateş etmek yerine dağlara taşlara kurşunları gönderiyoruz. Genel yapı olarak Medal of Honor’a benzemeye çalışan oyun, haritada gideceğimiz yeri göstererek yön bulmamızı kolaylaştırıyor.