1/2

Mount & Blade II: Bannerlord Erken Erişim İnceleme

Alparslan Gürlek 21.05.2020 - 12:03
Uzun süren bekleyişin ardından erken erişim süreciyle karşımıza çıkan Mount & Blade II: Bannerlord'un genel özelliklerine göz atıyoruz.

Mount and Blade II: Bannerlord, yükleme ekranından tutun da hatalarına kadar farklı bir maneviyatla sevdiğimiz, çok sevdiğimiz için yeri gelince en çok kendisine kızdığımız, ailemizin bir parçası haline gelmiş biricik oyun. Yıllardır gündeme her geldiğinde bizi farklı şekilde heyecanlandıran, bir kısmımızı da umutsuzluğa sürükleyen Mount and Blade II: Bannerlord, nihayetinde 30 Mart 2020 tarihinde çıktı. Kendisini yıllardır bekleyen insanları da, henüz seriyle yeni tanışanları da çok heyecanlandırdı. Elbette her büyük yapımın yaşayacağı gibi olumsuz yorumlar alsa da toplamda oyuncuyu mutlu etmeyi başardı diyebiliriz. Oyunun kalitesi dışında, böyle kaliteli ve büyük işlerin ülkemizden çıkması, bizim değerimiz haline gelmesi de gerçekten gurur verici. İncelemeye başlarken Armağan Yavuz’a ve bütün Taleworlds ekibine emekleri ve bize kazandırdıkları bu değer için teşekkür borcumu kapatmak istiyorum. Öyleyse gelin biraz da Mount and Blade II: Bannerlord’un derinliklerine dalalım.

Mount & Blade II: Bannerlord Erken Erişim İnceleme

Mount and Blade, bildiğimiz gibi türüne az rastlanır klasik serilerden. Mount and Blade II: Bannerlord’dan önce Mount and Blade, Mount and Blade: Warband, yine Warband’in Napoleonic Wars, Viking Conquest gibi eklenti paketleri, Mount and Blade: With Fire and Sword gibi oyunlar da piyasada yer aldı ve çok sevildi. Mount and Blade II: Bannerlord’un bu kadar heyecanla beklenmesinin mimarı olan, bu projelerin oyuncuda bıraktığı yaşanmışlıklar ve yükseklere çıkarttığı kalite çıtasıydı. 

Mount & Blade II: Bannerlord Erken Erişim İnceleme

Oyuna başlarken

Oyuna başlarken karakterimizin temel özelliklerini belirliyoruz, kültürel kökenini, çocukluğunu, gençliğini ve düne kadar yaşadıklarını bize verilen seçenekler arasında seçimlerimizi yaparak belirleyebiliyoruz. Yarınını ise tamamen bizim yapacaklarımız, bizim oluşturduğumuz seçenekler arasında yapacağımız seçimler belirliyor. Mount and Blade II: Bannerlord’dan önce çıkan Mount and Blade oyunlarından alışık olduğumuz bu mantık daha da detaylanarak ve görsel zenginliği artırılarak karşımıza yeniden çıkıyor. 

Temelde Neler Değişmiş?

Mount and Blade serisini diğer rol yapma oyunlarından ayıran bir yönü de içerisinde barındırdığı strateji unsurları. Total War oyunlarındaki gibi sefer haritasında ordumuzla uzun yollar kat edip gezerken kendinizi bir anda karakterinizi kontrol ettiğiniz, bir taraftan da ordunuzu yönettiğiniz savaşların ortasında bulabiliyorsunuz. Kendisinden önceki oyunlara kıyasla Bannerlord, sefer haritası arayüzünü daha kompleks tutup daha çok detay barındırırken beklenenin aksine kullanımı da kolaylaştırmış. Yükleme ekranları olmadan, bir yandan haritayı görüp, diğer yandan şehir, köy ya da kalelerimiz ile ilgili işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Kullanıcı arayüzünden ziyade oyunun bütün olarak detay seviyesi de yine kendinden önceki oyunlara kıyasla büyük yol almış.

Mount & Blade II: Bannerlord Erken Erişim İnceleme

Grafikler ve Görsellik Nasıl?

Grafikler konusunda Bannerlord, sefer haritasında tatmin seviyesini çok yüksek tutamasa da iç ortamlar ve savaş sahnelerinde görsel anlamda oyuncuyu doyuruyor. Aydınlatmalar, parçacık sistemleri ve doku kalitesi oyuncuya atmosferi hissettiriyor. Henüz erken erişim oyunu olduğu için performans konusunda eleştiri yapmak çok zor ve geçici olacağı için bu konuda söylenecek çok şey yok. Fakat Taleworlds’ün sürekli güncellemeler ile performansı ve oyunu desteklediklerini biliyoruz.