Ms Marvel dizisi nasıl olmuş?

Murat Oktay 8.06.2022 - 13:06
Peter Parker'ın eğlenceli karakterini alın, üzerine biraz ergenlik biraz da süper güç ekleyin. Ms Marvel karşınızda dikilsin. Ms Marvel dizisi izlemeye değer bir yapım.

Ne yalan söyleyeyim, Ms Marvel dizisi, benim için son derece uçlarda bir yapımdı. Daha önce çizgi romaını da okumamıştım, o yüzden ciddi bir ön yargı ile yaklaşıyordum. Zira karakterin müslüman olmasının çok vurgulanması, bunun doğru olarak işlenip işlenemeyeceği fikri ciddi anlamda endişelere de sebep oluyordu. Ta ki, dizinin bugün yayınlanan ilk bölümüne kadar...

Ms Marvel dizisi, beklentimin çok ötesinde

Yapım hakkında çok fazla detaya girip, spoiler vermek istemiyorum ancak hemen söylemem gerekiyor ki tek kelime ile muhteşem olmuş. Uzun süredir izlediğim en keyifli dizilerden biri oldu.

Baş rollerini Iman Vellani (Ms Marvel), Matt Lintz (Bruno Carrelli), Yasmeen Fletcher (Nakia) tarafından paylaşılan dizi, Disney+ üzerinde yayınlanıyor. Altı bölümlük ilk sezona sahip yapım, 6 Haziran tarihinden itibaren çarşamba günleri yayınlanacak.

Dişi Peter Parker

Örümcek Adamı seven bir çok kişi, Ms Marvel'den de oldukça keyif alacaktır. Başlıkta da belirttiğim üzere, Peter Parker'ın dişi versiyonu gibi düşünmek isterseniz, kesinlikle sizi yadırgamam. Her iki karakterin de eğlenceli replikleri, ergen tavırları ve ailevi sorunları olarak bilinen ortak özelliklerinin dışında daha bir çok kesiştiği nokta bulunuyor. Bunları diziyi izledikçe fark edeceksiniz.

İlk olarak 2013 yılında yayınlanan Ms Marvel çizgi romanı, kısa sürede MCU'nun diğer köklü kahramanları kadar sevildi. Ms Marvel karakteri ilk olarak şu an Kaptan Marvel olarak tandığımız Carol Denvers tarafından kullanılmış olsa da, zaman içinde başka MCU karakterlerinde de karşımıza çıktı.

Ms Marvel dizisi

YAZININ BUNDAN SONRAKİ KISIMLARI, ÇOK ÖZENLİ DAVRANACAK OLSAM DA UFAK SPOILERLAR İÇEREBİLİR. İSTERSENİZ BU NOKTADAN İTİBAREN OKUMAYI BIRAKABİLİRSİNİZ.

Kamala Khan kimdir?

Kamala Khan ya da Bayan Marvel, New Jersey'den Müslüman bir Pakistanlı-Amerikalı gençtir. Terrigen Bombası (bileklik) tarafından aktive edilen gizli İnsanlık dışı bir soya sahip. Terrigen Mist'e maruz kaldığında, vücudunu neredeyse akla gelebilecek her şekilde esnetme yeteneğine sahip oluyor.

Kahramanımız, Jersey City'de Yusuf Khan ve Muneeba Khan'ın kızı olarak dünyaya geldi. Ailesi ve ağabeyi Aamir Khan, Pakistan'ın Karaçi kentinden Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Anaokulunda Kamala, onun en iyi arkadaşı olmaya devam eden Nakia Bahadir ile tanıştı. Kamala gibi Nakia da Müslüman bir göçmendi.

Daha sonra Kamala ikinci sınıfa giderken, Khan ailesi yeni sınıf arkadaşlarından Bruno Carrelli ile tanıştı. Öğretmen Bayan Bartholomew, Khanlara Bruno'nun annesinin yakın zamanda Bruno ve küçük kardeşi Vick'in velayetini kaybettiğini söyledi. Carrelli kardeşler, İtalya'dan gelen göçmenler olan büyükanne ve büyükbabalarıyla birlikte yaşamaya gönderilmişlerdi ve aileleri iki yakasını bir araya getirmek için mücadele ediyordu.

Bruno'nun faaliyetleri için ödeme yapamamışlardı ve genç Bruno bir tür parya haline gelmişti. Hanlar çocuğun ücretini ödemeyi teklif ettiler ve kızlarını onunla oynaması için gönderdiler. İlk başta isteksiz olsalar da, Kamala ve Bruno, göçmen ailelerden gelen ortak geçmişleri ve animasyon TV dizisi Tween Mutant Samurai Turtles'a olan aşkları konusunda çok geçmeden yakın bir bağ kurdular.

Kamala, Nakia ve Bruno ile olan dostluğuna ek olarak video oyunlarına, sosyal medyaya, hayran kurgularına ve hepsinden önemlisi süper kahramanlara olan sevgisinde bir kaçış noktası buldu.

Ms Marvel dizisi

Bayan Marvel, MCU Zaman çizelgesinde hangi aralıkta geçiyor?

Ms Marvel, bir süper kahraman olma olasılığının hayalini kurarken lise boyunca hayatı dolaşırken 16 yaşındaki Khan'ı takip ediyor. Karakterin süreci, diğer tüm Marvel Faz 4 filmleri ve şovları gibi, Avengers: Endgame olaylarından sonra geçiyor.

Dizinin yazarı ve yapımcısı Sana Amanat, Endgame'den tam olarak ne kadar sonra geçtiği konusunda daha önce yaptığı bir yorumda "Hikayenin, Avenger: Endgame'in yaklaşık iki yıl sonrasında olduğunu" söylemişti. Yenilmezler: Endgame, kahramanlardan oluşan ekibin Thanos'u yendini ve The Blip sebebi ile yok olan insanlığın yarısını getirdiği olaylar ise 2023 yılında geçiyordu. Bu, Ms Marvel'in en erken 2024'te ve en geç 2025'te bir noktada gerçekleştiği anlamına geliyor.

İlk bölümün kısa konusu

Ailesi (özellikle de annesi) dinlerinin getirdiği bazı gerekliliklerden ötürü, onun üzerinde baskı kursa da, hayal dünyası ve cesareti, Kamala Khan üzerinde oyunlar oynamaktadır. Ayrıca, söz dinlemez ergen tavırları ve asi kişiliğini, zincirlerini kırabilmek için gösterdiği çabaları daha da artırmakta.

Kamala Khan, tüm kahramanları bilse de, Carol Denvers (Kaptan Amerika) onun ulaşabilmek istediği en büyük hayali. Bu sebeple, gerçekleştirilecek olan bir etkinliğe, evden kaçarak, Kaptan Marvel kostümü ile katılması tüm hayatı değiştirecek.

Görsel anlatım ve hikaye olarak son derece doyurucu başlayan dizi, renkli sahneleri ve akıcı örgüsü ile, son dönemde yayınlanan bir çok Marvel dizisi arasında ilk sıralara yerleşebilecek bir kapasiteye sahip. Ayrıca çekimlerde kullanılan tekniklerin, Marvel'ın filmlerinde gördüğümüz kaliteye eşdeğer olduğunu da gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Başrol için seçilen Iman Vellani son derece iyi bir oyunculuk çıkartmış olsa da, çizgi romanlardaki zayıf ve Vellani'nin ise balık etinde bir kadın olması, ilk başta biraz yadırgamama sebep oldu. Ancak çok hızlı bir şekilde karaktere alışıyorsunuz.

Ms Marvel, özellikle Marvel 4. Faz yapımlarında görmeye pek de alışık olmadığımız 3. Faz yapımlarına benzer bir hava taşıyor. Kesinlikle izlemeye değer bir yapım.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 10:39
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.06.2022 11:18
Ek bilgiler vermek isterim, SPOILER bulunabilir! Nakia aslında Türk bir göçmen. Birde dizi çizgi romanlardan biraz farklı başladı. Terrigen Mist maddesi aslında bir bileklik içerisinde değildi. Bu bileklik Kree yapımı ve muhtemelen ileride ki Secret Invasion dizisini bağlanacak.
MK Okuru
MK Okuru 10.06.2022 07:51
Marvel dizi ve filmleri zaten çizgi romanlardan farklı gidiyor bu yeni birşey değil ki. Mcu nun başkanı kevin fiege söylemişti bunu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.06.2022 12:37
muhteşem diyemem ama oldukça akıcı yönetmenlik vs de güzeldi oyunculuklar da iyi. şu güçleri kazanma kısmına çok takıldım bi de karakterler fazla klişe fazla karikatür geldi. onun dışında akıcı çerez güzel bi yapım olacak gibi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2022 15:52
oyun sitesi olmanızın bir sebebi var. Kesinlikle en kötü marvel dizisi (bana göre değil sadece, marvel fanları, imdb, metascore hepsi aynı fikirde) ki zaten loki ve vandayı saymazsak iyi bir iş de yok marvelin yeni dizi paletinde. Ama yine de en kötüsü bu

-------------------

Çok haklısınız. O yüzden Rottentomatoes ortalaması 95.

- oktay1
MK Okuru
MK Okuru 9.06.2022 08:16
15.52 nerden biliyorsun marvel fanlarının da kötü dediğini? Ya bayılıyorum senin gibilere. Size göre kötü diye herkese göre kötü olmuyor. İmdb puanı 6.6 bu arada 6 puan üstü zaten iyi sayılıyor. Herhalde sende 6 puan alan dizi filmler kötüdür kafasında olan bir ergensin. :))
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2022 23:17
Ah yazık canıma. Kıyamam. Herşey senin istediğin şekilde olsun istiyorsun, değil mi sayın profesör?
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2022 17:56
Metacirtic 76 rotten 95 nasıl oluyor en kötüsü bu oluyor. Başka bir diziyle karıştırdın heralde.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ms Marvel dizisi nasıl olmuş?
İlginizi Çekebilir