1/2

MTG Kuralları - 1

Berkin Bozdoğan 3.06.2010 - 12:31
Magic: the Gathering, yeni bir içeriğe daha kavuşuyor. Kurallar & Turnuva Organizasyonları hakkında detaylı blgilerin yer alacağı bu köşe sizden gelebilecek eleştiriler yönünde gelişecek.

Başlıyoruz...
“Ulusal Turnuva”

Herkese selamlar;

Merlin’ in Kazanı, Magic: the Gathering hakkında yeni bir içeriğe daha kavuşuyor. Kurallar & Turnuva Organizasyonları hakkında detaylı blgilerin yer alacağı bu köşe sizden gelebilecek eleştiriler yönünde gelişecek ve kapsamı daha da artacak.

Öncelikle kendimi tanıtmak isterim: Ben Berkin Bozdoğan, 1996 senesinde Magic ile tanıştım ( Mirage seti henüz piyasaya sürülmemişti ). Son bir seneye kadar bu oyunun uzaktan bir takipçisi ve acemi bir oyuncusu olarak kaldım. Son bir sene içinde ise hakemliğe ve turnuva organizasyonlarına daha fazla ilgi göstermeye başladım ve bir DCI hakemi oldum. Şimdilerde ise, bu yazının da genel konusu olan Türkiye Ulusal Turnuvası Elemeleri ile ilgileniyoruz. Dilerseniz size ulusal turnuva hakkında biraz daha bilgi vereyim.

Ulusal Turnuvalar, her ülkede yapılan ve o ülkeden insanların Avrupa veya Dünya Şampiyonalarına davet kazanmasını sağlayan bir organizasyondur. Bu turnuvalar “Tip 2” olarak da bilinen “Standart” ve bunun yanında “Draft” biçiminlerinde yapılır ve iki gün sürer. Genel ilerleyiş şekli ilk gün Standart biçimde beş veya altı raunt oynanır. İkici gün ise oyuncular ilk günki sıralarına göre Draft masalarına sekizerli olarak yerleştirilir ve o yıl en son turnuvalarda kullanılabilir olmuş setleri kullanılarak draft yapılır. En sonra ise; çiftli eleme ( double elimination ) usulü ile ilk 8 kişi birincilik mücadelesi verir. Bu eleme turlarında oyuncular ilk günki Standart destelerini kullanırlar.

Bu turnuvaya katılmak için puanı yüksek oyuncular arasında olmanız veya öncesinde yapılan öneleme turnuvalarından davet kazanmanız gerekmektedir. Bunun sebebi, son bir sene içerisinde uygulamaya konulan “Kapalı Ulusal Turnuva” sistemidir. Eskiden oyuncular ulusal turnuvanın birinci gününde ikinci gün için mücadele verirdi. İkinci gün ise draftler yapılır ve Finaller oynanırdı. Fakat bu tür bir uygulama, ilk günler aşırı yoğunluk yarattığı ve uygulanan sert kurallar nedeniyle sorunlar çıktığından kenara koyuldu ve bunun yerine “Kapalı Turnuva” sistemi getirildi.Bu sayede ne aşırı yoğunluk yaşanıp turnuvanın aksaması durumu oluşuyor, ne de kural bilgisi eksiği fazla olan oyuncular turnuvadan bir sorun teşkil ediyor. Aynı zamanda daha az kişi olduğu için, turnuvada görevli insanların daha etkin bir şekilde çalışmalarına imkan sağlıyor.

Türkiye için önceden davet edilen oyuncular; 2001 senesinde ilk dört içinde yer alan oyuncular, ve bunların haricinde Türkiye Genel Sıralamasında ( Composite ) ilk onda yer alan oyunculardır. Bu oyuncular Ulusal turnuva için herhangi bir öneleme turnuvasından davet almalarına gerek yoktur. Hatta önceden davet aldıkları için Ulusal TurnuvaÖneleme turnuvalarına katılamazlar. Ayrıca belirtmem gereken bir konu da yapılacak öneleme turnuvalarının sayısı. Ulusal Turnuva’ nın kırk sekiz kişi olması kararlaştrılmıştı. Buna göre otuz dört kişi daha eleyecek ve bu kişileri turnuvaya davet edeceğiz. Turnuvalar başına dörder ve ya sekizer kişi davet edilecek. Bunun tam olarak belli olmamasının sebebi, katılımcı sayılarına göre davet miktarı olacak olmasından. Örneğin, bir turnuvaya on üç kişi katılsa sekiz kişi almak biraz garip olur.

Eleme turnuvalarında da Tip 2 kullanılır. Turnuvalara katılmasanız da ortamı görmek için vazgeçilmez bir fırsattır. Zaten Ulusal turnuvaya önceden katılma hakkını kazanmış olan oyuncular da gelip bu karşılaşmaları izlemektedirler.