1/2

Neden FRP oynuyoruz?

Ozan Uzun 3.06.2010 - 12:31
Kim bilir kaç kere okudunuz FRP’nin ne demek oldu?unu anlatan yazylary? Hiç bir?ey de anlamadynyz de?il mi? Ylk olarak Frp oynayanlaryn kendi üzerlerine geçirdikleri entel maskesini çekelim atalym.
Kim bilir kaç kere okudunuz FRP’nin ne demek olduğunu anlatan yazıları? Hiç birşey de anlamadınız değil mi? İlk olarak Frp oynayanların kendi üzerlerine geçirdikleri entel maskesini çekelim atalım. Frp oynamak için biraz beyin ve bir ağız yeterlidir. Bu kadar işte. O kitaplar o zarlar bizi her şartta kazıklayan amerikalıların icadıdır. Fakat hayatı kolaylaştırırlar biz de dolarları bayılıp o kitapları alırız.

Frp deyince herkesin aklına karanlık çağlar büyücüler onurlu şovalyeler ejderhalar gelir. Bu sadece buz dağının görünen kısmıdır. Frp canlandırmadır. İsmini frp koymak zorunda da değilsiniz. Zamanı ve ortamı kendiniz belirleyebilirsiniz ; gelecek , geçmiş hiç varolmamış bir zaman , karakterinizi de öyle…

Frp de sadece 4 tane class yoktur ; warior, wizard, priest ,rogue gibi. Altı tane stat da yoktur. Bunlar Tsr firmanısının Ad&d sisteminden alınmıştır. Dünyada daha milyon tane firma ve sistem var. Zarlar da olasılık hesabı içindir. Mesela oyun içinde bir adama ateş ettiniz onun vurulup vurulmadığını ya da neresinden vurulduğunu nasıl belirleyeceksiniz? İşin içine silahın durumu sizin ve karşınızdakinin yeteneği de girince iş karmaşıklaşır. İşte bu anda işin içine zarlar ve sistem girer.

Sistemleri bir dahaki yazıda tek tek anlatıcam… Ad&d , d&d , whitewolf , alternity vs..

Karakterinizi düşünürsünüz ; zeki , yakışıklı , kaslı bir adam. Peki bu adam ne kadar güçlü , ne kadar hızlı ? Bir bilek güreşi yaparken mesela gücünüzü derecelendirmek gerekir. Karakterinizi hayalgücünüzden kağıda dökerken bazı kıstaslara göre hareket edersiniz , derecelendirirsiniz. Bu da oyun sisteminizin bir parçasıdır.

Yegane amacınız oyundan zevk almak hoşça vakit geçirmektir. Hiç kimse işinize karışamaz. Kurallarınızı kendiniz yazın onlarla oynayın değiştirin. Misal ad&d wizardlar kılıç kullanamaz diyor. Sizin büyücünüz gayet de kullanabilir.

Karakterinizi bilgisayar oyunlarındaki gibi sayılardan ibaret görürseniz masaüstü oyununuz da bilgisayar oyunu gibi olur.

Abi bi adam yarattım çok çirkin çok aptal ama bi roundda 2d8+8 hasar veriyor diyorsanız olayı anlamamışsınız demektir. Oyunda o karakteri canlandıracaksınız.

Kendinizi o karakterin yerine koysanıza. Çirkinsiniz zekanız da çok parlak değil. Kimse sizle konuşmak istemiyor. Karşı cins size hiç ilgi göstermiyor. Cahilsiniz, dış görünüşünüz yüzünden toplum önünde çok rahatsızsınız. Kendinizi yalnız hissediyorsunuz vs.

Böyle bir karaktere karşı da değilim kesinlikle ama oynatılırken bu psikoloji oyuna yansıtılırsa oyun çok eğlenceli olur. Hele bir de grupta yakışıklı ve lider geçinen birisi varsa iş daha da güzel olur.

Bilgisayar çok gelişti , oyunlar da öyle… Programcılar yıllarca uğraşıp süper bilgisayar oyunları yapıyorlar. Peki biz neden masaüstü oynuyoruz. Bilgisayar ortamındaki sesler grafikler bizde yok… Sebep çok kolay ; bizi kısıtlayan sınırlar yok, herşey hayalgücümüz ile sınırlı. Oyunda tahta kapı çıkar karşımızaa you need golden key der. O kapıyı kıramazsınız ama . Kapı çok sağlammış duvarı kırın.

Peki bilgisayar oyununda dolaşabileceğiniz alan ne kadar. Yapabilecekleriniz ne kadar sınırlı. Sadece belirli nesneleri kullanabilirsiniz orda sandalye durur ama üstüne oturamazsınız.

İyice derine inin. Çılgın maceralara atılan kahramanımız aniden durulup ev kurup evlenebilir mi? Ya da çiftçilik yapabilir mi? Frp de istediğinizi yaparsınız…