1/7

Nedir, ne değildir? Bölüm 3: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #2

Hürcan Köse 8.04.2017 - 13:48
Silent Hill 2'nin depresif dünyasına adım atıyoruz
"Nedir, ne değildir?" adlı yazı dizimizin ilk iki bölümünü geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaştık ve aldığımız geri dönüşler sayesinde insanların gerçekten de Silent Hill hakkında doğru ve anlaşılabilir şeyler okumaya ne kadar ihtiyacı olduğunu anlamış olduk.


Eğer ilk iki bölümü okumadıysanız:

Nedir, ne değildir? Bölüm 1: Silent Hill'e giriş

Nedir, ne değildir? Bölüm 2: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #1

Yazı dizimin bu haftaki bölümünde geçen hafta da sözünü verdiğim gibi, serinin en iyi oyunu Silent Hill 2'nin karakterlerine değineceğim. Hem ana karakter, hem yan karakterler hem de ana karakterin karşısına çıkan düşmanları ve anlamlarını sizlerle paylaşacağım. Beraber duygusal ve depresif bir yolculuğa çıkacağız. Sizi mutlu edebilecek bir içecek alın yanınıza, zira çok hüzünlü bir takım olaylarla karşılaşacağız.

Not: Yazıda bulunan bazı içerikler küçük yaştaki okurlarımız için uygun değildir.

Nedir, ne değildir? Bölüm 3: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #2
Silent Hill 2'ye neden serinin en iyi oyunu deyip duruyorum?

Çünkü öyle... Şaka bir yana, Silent Hill 2'nin serinin en iyi olduğu fikri tamamen bana ait. Benimle aynı fikirde olabilirsiniz veya 2'den nefret ediyor da olabilirsiniz. Ben nasıl ki Homecoming'i veya Downpour'u kaale almıyorsam, siz de gayet tabii 2'yi serinin en iyi oyunu olarak görmüyor olabilirsiniz. Bunda hiç sorun yok. Tamamen subjektifiz.

Ama Silent Hill 2'yi bu kadar değerli görmemin de elbette ki birkaç sebebi var dostlar. Atmosferi, görselleri veya hikayesi bir yana, eşsiz karakterleri var. James Sunderland'ın Silent Hill 2'de karşılaştığı tüm karakterlerin bir geçmişi, kişiliği ve temsil ettiği bir insan dürtüsü var. Bunlara isterseniz kutsal kitaplardaki yedi günahın adını takın, isterseniz içinizde bulunan bazı kötü davranışlarla eşleştirin. Size kalmış. Ancak Silent Hill 2'de bulunan her karakterin içinden bir parçanın aslında sizin içinizde de bulunduğunu öyle ya da böyle, genç ya da yaşlıyken, veya şu anda, tam bu satırları okuyorken anlayacaksınız. Kaçarı yok.

Giriş kısmını çok fazla uzatmadan Silent Hill 2'de bulunan karakterlere girişmeye başlıyorum. Öncelikle oyundaki "insan" karakterleri sizlere anlatacak, daha sonra da James Sunderland'ın karşılaştığı canavarları ve hangi dürtüleri sembol ettiklerini detaylı bir şekilde belirteceğim.

Ana karakterimiz James Sunderland ve eşi Mary Shepherd Sunderland


Silent Hill 2'nin ana karakteri James Sunderland'ın oyun boyunca sergilediği davranışlara bakarsak öncelikle onun çift kişilikli bir insan olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Başlıca buna değinmek gerekiyor. Çünkü James'in içinde bulunan bu ikinci kişi, onun bilinçaltında bulunan bu ikinci yarı aslında Silent Hill 2'nin hikayesini yaratan en önemli etkenlerinden birisi.

Nedir, ne değildir? Bölüm 3: Silent Hill'in karakterleri ve anlamları #2
James, Ashfield'da bulunan bir şirkette tezgahtarlık yapıyordu. Ortak bir arkadaşlarının yardımı ile eşi Mary ile tanışan James, kısa sürede Mary'ye aşık oldu ve bu aşk da evliliğe doğru yelken açmalarını sağladı. İkisi de çok güzeldi. İkisi de birbirini çok seviyordu. Mary mesela, çok güzel piyano çalıyordu. Yo, aslında pek iyi çalmıyordu. Ama James'in kulakların duysanız, onun gözleri ile görseniz... Sanki Mary bir melekti de Tanrı'nın tatlı melodisini çalıyordu. Ne kadar kötü olursa olsun, onun çaldığı hiçbir şey James'in kulağını tırmalayamazdı.

Sessiz Tepe kasabasının bir broşürünü okuduktan sonra oraya doğru bir tatil gezisine çıkan iki aşık, Sessiz Tepe'nin en gözde mekanlarından birisi olan Lakeview Oteli'nde kaldı. Hatta oyunun birkaç sahnesinde gördüğünüz bazı video kayıtları James tarafından, Lakeview'daki odalarında çekilmiştir. Ah nostalji, ah melankoli, ne acı şeysiniz siz yahu! James daha sonra Lakeview'den ayrıldıkları sırada bu video kasedini odada unutuyor ve oyundayken kaset ile karşılaşıyorsunuz.

Silent Hill 2'deki olayların üç sene öncesinde Mary ölümcül bir hastalığa yakalanır ve hem bu hastalıktan etkilenen duyguları, hem de kimyasındaki değişiklikler yüzünden duygusal yapısı da sürekli değişir olmuştur. Dolayısıyla James'in de bu ilişkiye karşı görüşü iyice kararır. Sürekli bağırışmalar, kavgalar ve artık azalmış gibi hissettiren sevgi. Ne kadar acı.