1/2

Need for Speed: ProStreet

Serkan Selim YILDIZ 3.06.2010 - 12:31
Arka sokaklardan profesyonel pistlere...
Platformlar PC
Need for Speed: ProStreet
Merlin Puanı 90
Artılar Harika grafikler, detaylı modifiye, uzun ve eğlenceli oynanabilirlik, her zamanki gibi kaliteli sesler
Eksiler Hasarın performansa etki etmemesi, ilk oynanışta zor gelen sürüş kontrolü, birkaç bug
Müthiş çıkış…

Yıllardır var NFS. İlk serisinden o kadar uzun süre geçti ki yapımı hatırlayamıyorum. Yıllarca bize arabaları tanıttı. Ben büyük markaları NFS’den öğrendim. Çıktığı dönemlerin en kaliteli grafikli ve eğlenceli yarış oyunlarından olmuştur. Yalnız şu son Carbon faciası vardı ki, o yapımın NFS serisi olduğuna hâlâ inanamıyorum. Son yıllarda NFS her yıl çıkan bir seri haline geldi. Artık Most Wanted, Carbon yerine NFS 08, NFS 09 isimleriyle NASCAR tarzı bir yıl serisine dönüşebilir. Yine de bu kadar kısa sürede yani bir yılda olabildiğine iyi yapımla karşımıza çıkıyorlar. Her seride bir farklılık oluyor. Most Wanted polisten kaçamak üzerine kuruluydu. Carbon’da fark Canyon’du sanki. Pro Street’te ise dikkatler profesyonel pistlere geçti.

It’s me; Ryan Cooper

Ryan Cooper adında acemilikten kral olmaya yol alan bir adamı canlandırıyoruz. Önceden profil ismimiz yarışlarda geçerdi, fakat bu seride oyun içinde harika seslendirmeyle yarışı tetikleyen bir spiker mevcut. Ve öyle düşünüyorum ki bu spikerin bizden bahsetmesi yani ismimizi vurgulaması için böyle bir yola başvurulup karakterimize Ryan Cooper adı verildi. Her zamanki gibi ucuz bir araçla yarışa başlıyoruz ve yükselişe geçiyoruz. Yapım oynama süresi bakımından yeterince uzun bizi doyuracak nitelikte. Üstelik yeni birçok yarış türü içeriyor. Eski standart yarışları geride bırakın. Hastası olduğumuz Drift, Drag yapımda mevcut bunu hemen belirteyim. Carbon’da ki iğrenç Drift yerini çok daha güzel oynanası bir Drift yarışına bıraktı. Drift’te aracımızı aşırı savurmamıza engel olacak bir lastik kontrol sistemi var. Siz dönmeyi bıraksanız da otomatik sistem lastiklerinizi en güzel Drift olacak şekilde dengeliyor. Drag bir harika. Drag başlamadan önce bir grip gösterisi yapıyoruz. Yani lastiğimizi yakıyoruz. Ama öyle çocuk oyuncağı değil; sadece gaza köklenmiyoruz. En iyi duman çıkartacak şekilde devir ayarı yapmamız gerekiyor. Çok eğlenceli olmuş bence. Kendimizi Grip’le gaza getirdikten sonra çok iyi bir zamanlama ile aracımızı kaldırmamız gerekiyor Drag’ta. Daha sonra zaten bildiğimiz gibi Drag’ta vites atış yeteneğimizi konuşturuyoruz. Ayrıca nitro oksidimizi en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Birçok eğlenceli hız yarışları, zaman yarışı ve yeni bir mod olan “Wheeling yarışı” var. Bu da Drag tarzı bir başlangıç içeriyor. Fakat Wheeling’de amacımız en uzun mesafede aracımızın önünü kaldırmak. Gördüğümüz gibi bu sefer NFS birçok eğlenceli yarış türleriyle karşımıza geldi.

Detaylı modifiye

Bu kadar eğlenceli oynanabilirliğin yanında aracımıza detaylı modifiyeler yapabiliyoruz. Yapımda birçok mod için ayrı ayrı araç alıyoruz. Aldığımız araçları kullandığımız yarış türüne göre modifiye etmeliyiz. Modlar için tek araç değil iki üç araç alabilme hakkımız var. Modifiyeyi es geçmemiş EA yapımcıları. Çok detaylı modifiye olanağımız var. Hazır yapılan body modifiyelere ince ayar çekebiliyoruz. Performans modifiyemize “Wind Tunnel” yardımıyla daha iyi optimizasyon yapabiliyoruz. Aracımızı kullanacağımız alana göre ince ayar çekmeliyiz. Yani örnek veriyorum Drag için kullanılan aracın Spoiler’ını genişlettikçe Drag performansı düşüyor. Performans modifiyesi bu kadar detaylı iken görsel modifiye de es geçilmemiş.