Netflix'in 3 Cisim Problemi İlk Bakış

Tunay Şahin 18.03.2024 - 11:45
Netflix'in 3 Cisim Problemi, Cixin Liu'nun epik bilimkurgu üçlemesinden uyarlanan ve uzaylı istilasını konu alan dizi, büyük beklentilerle 21 Mart 2024'te başlıyor.

Uzaylı istilası bildiğimiz şekilde başlamayabilir. Hani gemileri ile büyük şehirlerin üzerine gelip, ardından önemli yapıların havaya uçuruılmasından bahsediyorum. Kimbilir belki içimize çoktan yerleşip dünya araçlarını kullanarak bu istila başlamış bile olabilir. Netflix'in bilim kurgu dizisi 3 Cisim Problemi de tam bu noktada devreye giriyor.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış

Yazar Cixin Liu'nun, Üç Cisim Problem, Karanlık Orman ve Ölümün Sonu üçlemesinin ilk kitabı ile aynı isimde uyarlanan dizi, bilim kurgu severlerin yeni favorilerinden biri olabilir. Bir çok ödül de alan eserlerin Netflix tarafından diziye çevrilmesinden önce Çin'de 30 bölümlük bir dizi haline de getirilmiş olan eser, izleyicileri ekran başına uzun süre bağlamıştı. Bu eseri ekrana taşımak isteyen yayın platformu da olabilecek en iyi şekilde kurgulamaya karar vermiş. Hem oyuncu kadrosu hem de yapım ekibinde önemli isimleri projede dahil etmiş. Game of Thrones ekibinden oyuncu ve yapımcı isimlerin bulunduğu dizi 21 Mart 2024 Perşembe gübü platformda yerini alacak.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 1

Her ne kadar ilk kitabın uyarlaması görünse de ortaya çıkan bazı karakterler diğer kitaplardan çekilmiş. Hikay, ekrana aktarılırken birebir kitaptaki kurguya sadık kalınmamış. Daha önce kitabı okuduysanız bu durum size biraz karışık gelebilir ancak ilerleyen sezonlar için alt yapıyı doğru oluşturabilmek adına atılmış bir adım gibi görünüyor.

Bilmeyenler için hızlıca söyleyeyim, Game of Thrones dizisinin yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss, diziden sonra ilk defa yeniden bir araya gelerek bu projede görev alıyorlar. Yaratıcı ekibe bir de Alexander Woo eklenmiş bu sefer. Bunların yanına yapımcı olarak Brad Pitt, Jeremy Kleiner ve Dede Gardner eklenmiş. Ayrıca bunların yanına yine aynı diziden tanıdığımız Eiza González (Baby Driver, Fast & Furious: Hobbs & Shaw, Godzilla vs. Kong), Benedict Wong (Doctor Strange, Gemini Man, Avengers), Liam Cunningham (Game of Thrones, First Knight), John Bradley (Moonfall, Game of Thrones, Independence Day) ve Jonathan Pryce (Pirates of the Caribbean, Game of Thrones, G.I. Joe: The Rise of Cobra) gibi önemli isimler de oyuncu ekibine dahil edilmiş. Ancak birazdan konuya değindiğimde de fark edeceğiniz üzere, dizinin ana bir başrol oyuncu kadrosu bulunmamakta.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 2

Önemli Uyarı: Bu noktadan sonra Netflix tarafından dağıtılan hikaye özetini kullanacak olsam da bazı anlatılar spoiler içerebilir. Elimden geldiğince bu bilgileri vermeyeceğim ancak 3 Cisim Problemi hakkında daha fazla bilgi almak istemiyorsanız bu noktadan sonra kendi tercihiniz yönünde hareket etmenizi öneririm.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 3

Tüm bu isimleri bir arada düşündüğümüzde projeden beklentimiz de oldukça yüksek oluyor. Ancak biz oyuncular için bu dizinin yeri çok daha ayrı. Zira yukarıda bahsettiğim dünyanın uzaylılar tarafından işgalini bizim yakından tanıdığımız bir cihazla başlatıyorlar ki o da özel bir VR cihazı (Hayır, Apple Vision Pro değil). Spoiler vermemek için bu konuya çok derinlemesine girmeyeceğim.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 4

Hikaye, Mao Devrimi ile başlıp, günümüze atlayarak sonuçlarını ortaya koyuyor. Neden sonuç ikilemleri ortaya atılırken, bolca kafa karışıklığını da beraberinde getiriyor. Akışta çok şey oluyor ama yapımcılar her şeyi daha baştan anlamamanız için anlatımı oldukça karışık hale getirmişler. Bundan dizinin karman çorman olduğu düşünülmesin. İzlediklerim, bu sezonun, ilerleyen sezonlara kurgu aşaması olduğunu oldukça belirgin olduğunu gösteriyor. Bu sebeple de kurgu ve akış belli bir karakterin öne çıkmasını bu aşamada engelliyor. Bu da ilerleyen süreçte bizleri farklı beklentilere sokuyor.

Yapımın konusu hakkındaki bilgiyi hem ambargodan ötürü hem de sizlere spoiler vermemek için doğrudan Netflix'in paylaştığı özet ile vereceğim: "1960'larda Çin'de genç bir kadının aldığı önemli bir karar, uzayı ve zamanı aşarak günümüzde yankı bulur. Birbirine sıkı sıkıya bağlı, parlak bilim insanlarından oluşan bir grup, doğa kanunlarının açıklanamaz biçimde gözlerinin önünde altüst olmasıyla insanlık tarihinin en büyük tehdidine karşı koymak için sıra dışı bir dedektifle güçlerini birleştirir."

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 5

Dizinin akışı üç ortamda ilerliyor. Bunlardan ilki geçmiş. Yukarıda da belirtiğim Mao Devrimi döneminde gerçekleşen olaylar sonucunda katledilen bir bilim adamının çocuğu tarafından, insanlıktan intikam alabilmek için gerçekleştirilen eylemin olduğu dönem. Bu sahnelerde nasıl ve neden soruları cevaplanırken hikayenin ikinci ortamı günümüzde geçerken, araştırma sonuçların ortaya çıktığı aşamalarını öne koyuyor. Bahsettiğim üçüncü kısım ise istilanın gerçekleşmesi için ortaya çıkan ilk silahın, yeni VR cihazında geçen bölümler. Her ne kadar bir oyun gibi kurgulanmış olsa da aslında oynananın siz olduğu bir dünya.

Hikayenin ana odağında günümüz bilim adamları bulunuyor. Bir partikül hızlandırıcıda önemli bir fizik dehasının intiharı, eski öğrencilerinden bir kaçını bir araya getirmiştir. Öğrencileri, onun izinden giderek hepsi önemli firmalarda görev almış ya da kendi hayallerini hayata geçirebilmek için firmalarını kurmuştur. Eğitmenleri öldüğüne göre sıradaki hedefler de onlardır. Öğrenciler içinde en sivrilmiş olan Auggie kendi firmasını kurarak parçaları atomlarına ayırabilme projesininin sonuna gelmiştir ve ilk sorunları da bu zaman başlamakta. Auggie'nin gözlerinin önünde başka kimsenin görmediği bir geri sayım başladında, kendisindeki problemi fark eder. Neyse ki bunun çözümü için ona bir teklif sunulur ve kabul ettiğinde de geri sayım biter. Sıradaki hedefler öğretmenlerinin sonunu getiren sanal gerçeklik oyununu bulduklarında kendileri de bunu denemeye karar verir ve bağımlı hale gelirler.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 6

Bu olaylar gerçekleşirken dünyada da uzaylı istilasındfan haberdar olan iki farklı grup bulunmaktadır. Bunlardan ilki geçmişte Mao Dervimi'nde babası katledilen Ye Wenjie liderliğindeki uzaylıların istilası için dünyayı hazırlayan bir tarikat. Diğeri de insanlığın zarar görmesini engellemek isteyen bir organizasyon. Amaçları birbirinin tamamen tersi gibi görünse de her ikisin de yolu bir şekilde kesişmekte.

Diziyi izlerken tüm bu bileşenlerin bir araya gelmesi çok zor gibi görünse de ekrana oldukça profesyonel bir şekilde taşınmış görünüyor. Yapımcıları ilk duyduğumda "Yeni bir Game of Thrones mu geliyor?" sorusunu kendime sormuştum. İzledikten sonra da cevabı aldım. Yakından uzaktan alakasının olmadığı görünce de mutlu oldum. 3 Cisim Problemi tamamen kendine özgü ve yenilikçi anlatımı ile önümüzdeki günlerin çok konuşulacak yapımlarından biri olarak önümüze çıkıyor.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 7

3 Cisim Problemi'ni biraz övmüş olabilir ancak belirtmem gereken eksiklikleri de var. Her ne kadar GoT ile alakası olmadığı için mutlu olduğumu söylesem de arkasındaki ekibin oradan geldiğini bilmek, beklentileri çok yukarı taşıyor. Oyuncu kadrosunun kalitesi ve zenginliği dışında görsel olarak pek yanına yaklaşamadığını söylemem lazım. Her ne kadar fantastik bir evren yerine günümüzde geçiyor olması bunun önüne geçiyor olsa da açılış sahnesinin inanılmaz etkileyiciliği, ilerleyen sahnelere taşınmamış olması biraz puan kırmama sebep olabilir. Ancak konunun akışını düşündüğümde, ilerleyen sezonlarda bunun gelişebileceğini de düşünüyorum.

Sonuç

Elimden geldiğince spoiler vermeden dizi hakkında düşündüklerimi anlatmaya çalıştım. 3 Cisim Problemi "henüz" bir Game of Thrones olmasa da gelecek vaat eden Netflix projelerinden biri. Özellikle bilim kurgu sevenlerin kaçırmaması gerektiğine inanıyorum. Zaten ilk bölümü izledikten sonra diğer bölümleri de hızlıca izlemek isteyeceksiniz.

Netflix'in 3 Cisim Problemi Dizisine İlk Bakış - 8

3 Cisim Problemi Oyuncu Kadrosu

OyuncuRolü
Marlo KellyTatiana
Marlo KellyTatiana
Benedict WongDa Shi
Jess HongJin Cheng
Saamer UsmaniRaj Varma
Jovan AdepoSaul Durand
Sea ShimookaSophon
Rosalind ChaoYe Wenjie
John BradleyJack Rooney
Eiza GonzálezAuggie Salazar
Liam CunninghamThomas Wade
Alex SharpWill Downing
Avital LvovaRamanujan
Tsai ChinÖlü Göz Seviye 3
Eve RidleyTakipçi
Bea SvistunenkoLaeticia
Vedette LimVera Ye
Andy M MilliganKült Üyesi
Jason ForbesÖmer Hayyam
Jonathan PryceMike Evans
Bilal HasnaEdgar
Ben SchnetzerGenç Mike Evans
Shalini PeirisNRC Meslektaşım
Adam SilverArthur'a Sonsuz Dayanıklılık Verir (Bölüm 5'i tamamladıktan sonra gazeteyi satın alın)
Edmund KingsleyJeremiah
Chris WilsonBilim insanı
Russell Yuenİmparator Zhou
Dave SimonHavaalanı Güvenliği
Gerard MonacoCollins
Derek SiowFu Xi
Géraldine ChevalleyTurist
Daniel Charles DohertyBilgisayar operatörü
Stacy AbalogunThelma
Jarlan BogolubovTheo
Hywel MorganSelwyn Pugh
Jose PalmaRoberto
Trevor WattsAjan
Sun Yan
Obie MatthewGörevli
James ChuProfesör
Djamel TurnerBarmen
James KetteridgeZack
Liam EdwardsAskeri
Amore PsichePanamalı kanal çalışanı
Cain AidenSwat
Mark RainsburySaray Muhafızı
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 09:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
Netflix'in 3 Cisim Problemi İlk Bakış
İlginizi Çekebilir