New Cycle Ön İnceleme

Murat Oktay 23.10.2023 - 20:03
Core Engage'in sunmuş olduğu eşsiz strateji oyunu deneyimine dair detaylar ve ilk izlenimler. Türk yapımı kalitenin adresi.

Doğa, milyonlarca yıl önce var olmuş, evrimsel süreçlerle kendini şekillendirmiş ve bugünkü formlarına ulaşmıştır. İnsanoğlu ise bu muazzam evrimsel sahnede nispeten yeni bir oyuncudur. İnsanlık, tarih boyunca doğayı fethetmeye, kontrol altına almaya ve onu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışmıştır. Ancak doğa, her zaman bize küçük bir hatırlatmada bulunarak, asla tam anlamıyla kontrol edilemeyeceğini göstermiştir.

New Cycle Ön İnceleme - 1

New Cycle Ön İnceleme

Son yıllarda, doğal afetlerin artması, iklim değişiklikleri ve biyoçeşitlilikteki azalma, insanın doğa ile mücadelesinde ne kadar zorlandığını ve doğanın gücünü ne kadar hafife aldığını gösteriyor. Tsunamiler, depremler, kasırgalar ve orman yangınları, doğanın kontrol edilemez gücünün sembolleridir.

New Cycle da burada devreye giriyor. Güneş'in yıkıcı patlaması sonucunda bildiğimiz Dünya sistemi çökmüş, insanlık kaosa sürükleyerek, tüm medeniyeti altüst etmiş ve insanları, hayatta kalabilmek adına kendi başlarına bırakmıştır. Bu kargaşa içinde, umutsuz bir kabilecilik dünyasında hayatta kalarak insanlığa amaç ve birlikteliğini geri kazandırma çabasına giriyoruz.

New Cycle Ön İnceleme - 2

New Cycle Ön İnceleme

New Cycle Ön İnceleme: RTS Oyunlarını Sevenler İçin Kaçırılmaması Gereken Bir Oyun

Başlarken Core Engage'in yakında çıkacak şehir kurma strateji oyununa derinlemesine bir bakış atma amacı ile çıktığımız yolda bizleri bekleyen yapımın çok daha üst seviyede bir oyun olduğunu belirterek başlamak istiyorum. Zira araştırmalarımı yaparken oyunun demosunu da indirip uzunca bir süre oynama şansına sahip oldum. İsteyenler bu linkten yaklaşık 5 GB'lık demoyu indirip göz atabilir. "Demo" diye geçiştirmeyin, oldukça çok kapsamlı bir içerik sunmuşlar.

Birkaç kişi ile çıktığınız yolda amacınız öncelikli olarak hayatta kalabilmek. Bu sebeple hızlı bir şekilde yiyeceğe, suya ve barınağa kavuşmanız gerekiyor. Dağın başında bir arazide buları sağlamak elbette kolay değil. O sebeple elinizdeki sınırlı kaynak ile öncelikle ihtiyacınız olan üretim tesislerini inşa etmelisiniz ki hayatınızı idare ettirebilin. Birlikte olduğunuz diğer kişisel oyunun başında elbette size karşı son derece anlayışlı davranıyorlar. Yine de bunun arkasına sığınmadan olabildiğince onların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmanız lazım. Çalışmanız lazım derken de kalkın kaynakları siz toplayın demiyorum. Zaten bir yöneticisiniz ve üretim tesisini kurduğunuzda da ona işçi atayarak işlemesini sağlayın diyorum.

New Cycle Ön İnceleme - 3

New Cycle Ön İnceleme

Üretim stratejinizi kurarken de gerçek hayatta olduğunuzu düşünerek yol almanız gerekiyor. Bir mantar toplama tesisi kurduğunuzda oraya işçi atamaz ve yol yapmazsanız tesisi kurmuş olmanız hiçbir anlam ifade etmiyor. Ya da tesisi kaynağın olmadığı bir bölgeye kurarsanız. Stratejinizi buna göre belirlerleseniz boş yere kaynak da harcamamış olursunuz.

Demoyu oynamaya başladığımda mantar toplamak için kurduğum kamp, yetiştiği bölgeden uzak olduğu için hiçbir sonuç elde edemedim. Ancak bir süre sonra insanlarım teker teker açlıktan ölmeye başlayınca işletme hatasını fark ettim. Tabii oyun sizi bu kadar yalnız bırakmıyor. Sürekli uyarılarını veriyor ancak onu da takip etmeyi biraz geç öğrenmiş olabilirim :)

Elbette oyun vahşi doğada yiyecek arayıp, kereste üretme üzerine kurgulanmamış. İlerledikçe artan kaynak ihtiyaçları için farklı üretim alanlarına da yönelmeniz gerekiyor. Metal işçiliği de bunlardan biri. En değerli madenimiz nerede ise. Üretimde kullanacağınız küçük/büyük tüm aletleri bu sayede üretebiliyoruz. Ancak öyle kolayca "hadi yapalım" demekle olmuyor.

New Cycle Ön İnceleme - 4

New Cycle Ön İnceleme

Bunun için önce yeminlerinizi etmiş olmanız, ardından maden araştırma eğitimi vermiş olmanız gerekiyor. Sonrasında da sırası ie madeni araştırıp bulmanız, inşa etmeniz, arsından onu ocakta işleyebilmeniz ve işlenen demir külçelerini de üretim tesinine göndermeniz gerekiyor.

New Cycle Ön İnceleme - 5

New Cycle Ön İnceleme

İlerlemeniz devam ettikçe bu sefer de kaynak sıkıntıları baş gösteriyor. Üstelik tüm yönetime de tek başınıza yetişememeye başlıyorsunuz. Bu noktada danışman ve izcileriniz devreye giriyor. Danışman olarak atadığınız kişiler sizin fark etmeden tıkandığınız noktalarda yol gösteriyor. Kimi zaman bir fare baskınına karşı önlem almanız için uyarırken kimi zaman da eksilmeye başlayan bir kaynağınız için uyarı veriyorlar. İzciler ise tükenen kaynak sorununuzun çözümü gibi. Onları, yeni keşifler yapıp, diğer kabileler ile bağlantı kurmaları için haritanın çeşitli bölgelerine gönderebiliyorsunuz.

Dedik ya dünyanın dengesi bozulmuş diye, mevsimler normal seyrinde ilerliyor olsa da ara ara çıkan kum fırtınaları, gökyüzünde parlayan göktaşları huzurunuzu derinden bozabiliyor. Zaten ara ara çıkan yangınların canınızı sıkmasına bunları da ekleyince aslında çok kolay bir oyun olmadığı da görülüyor. Zira topluluğunuzun huzurunu korumanız ana göreviniz gibi görünse de hastalıklar ile baş etmek, onlara barınaklarını sağlayıp, karınlarını doyuruyor olsanız da zaman zaman ölümler gerçekleşiyor. Bu da nüfusunun düşmesine ve insan kaynağınızın azalmasına sebep oluyor. Şükür ki aldığınız göç ve doğumlar zaman içinde iş gücünüze katkıda bulunuyor.

New Cycle Ön İnceleme - 6

New Cycle Ön İnceleme

New Cycle, ayrıca bir de gelişim ağacı sunuyor. Bir RPG oyunundaki gibi istediğiniz yönde ilerlemenize sebep olmasa da ilerleyebilmek için bu gelişim ağacındaki tüm alanları açmanız gerekiyor. Elbette demoda tüm gelişimi açmamışlar. Ancak gördüğüm kadarı ile birçok farklı alanda (Adaptasyon & Sürdürülebilirlik, Yapı & Malzemeleri, Toplum & Diploması ve henüz kilidi açılmamış bir gelişim dalı) açmanız gereken birçok kilit bulunuyor.

Sevinerek görüyorum ki geliştirici Core Engage Türkiye'de kurulmuş bir firma. Daha önce adını duymamıştım. Demoyu yaklaşık dört saat kadar keyifle oynadıktan sonra bizden de böyle oyunlar çıkabiliyor sonunda diye gurur duyduğumu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Oynadığım kısım beni tam sürümünün çıkması için epey beklentiye soktu.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 08:04
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2023 15:25
Selam Murat abi. Güzel görünüyor, bayılırım çağ atlamaya. Ama açılmamış sipariş veremiyoruz, sadece demosu var.

-----------

Zaten o yüzden ön inceleme bu :)
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2023 21:05
Bende ön sipariş verecektim ama henüz açılmamış :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2023 12:20
Türk adam korku oyunu yapmamış, teşekkürler Türk adam.
MK Okuru
MK Okuru 24.10.2023 17:37
biri bunu demeliydi :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
New Cycle Ön İnceleme
İlginizi Çekebilir