1/7

Next-Gen dedikleri... Bölüm: 2

Mehmet Ali Gerim 3.06.2010 - 12:31
Bu nesil konsollar daha neler yaptı ve yapamadı?
Evet, kısa yazı dizimin geçen bölümünde, bu nesil oyun konsollarına gelinceye kadar yaşanan olaylar ile birlikte, bu neslin temellerinin nasıl atıldığını ve ne türden bir rekabetin yaşandığına değinmiştim. İkinci bölümde ise ilgili diğer meselelere değineceğiz. Kahvenizi hazırlayın ve arkanıza yaslanıp okumaya başlayın...

Çetin rekabet

Yaşanan olaylara bakınca milyar dolarlık bu devlerin piyasada var olma savaşı verirken, ne çetrefilli yollara başvurulduğunu görmemek mümkün değil. Sonuç itibarı ile ortada yüz milyar dolarlar ile ifade edilen çok büyük bir pasta mevcut. Üstelik bu nesil bundan sonraki neslin temelleri ve muhtemelen bundan sonraki nesilde etkileşimin tavan yapacağı, eğlence sektörünün diğer dallarına ciddi anlamda rakip olunacağı, hatta öne geçme fırsatının yakalanacağı nesil. Bizlerse bunu heyecanla beklemekteyiz. Trilyon dolarlık Amerikan film endüstrisinin muhtemel tek rakibi de şu anda eğlendiğimiz konsollar...

Arka kapılarda yaşanan büyük oyunlar, kurulan, sonra parçalanan ve yeniden kurulan başka ittifaklar meselenin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Son kullanıcı olarak rekabet elbette hoşuma gidiyor, ama kâr ve müşteri temelli geliştirme çalışmalarının ben kaliteyi düşürdüğüne inanıyorum. Oyunlar sadece oyun olsaydı bunda bir sakınca olmayacaktı, fakat oyun denilen bu aracı sanat olarak da kullanan var, kendini tatmin etmek için de kullananlar. Diğer taraftan sadece para basma makinesi olarak gören ve propaganda aracı olarak kullananlar da var.

Next-Gen dedikleri... Bölüm: 2

O kadar karışık bir mesele ki, neresinden gireceğini, hangi açıdan bakacağını şaşırıyor insan... Tüm bunları düşününce yaşananları fazla da görmemek lazım, dediğim gibi endişelendiğim tek kısım firmaların biz kullanıcıları şekillendirme çabası, zevklerimize, beklentilerimize vermek istedikleri şekil.

Sony cephesine bakıyorsunuz, hala kırılamamış bir konsol var karşınızda. Belli ki firma konumuna güveniyor. Diğer tarafta mücadelesinin henüz ikinci çağında X360 var. Konsol çabuk kırıldı ve kırılmış firmware’ler ile kullanıcılar uzun süre online olarak oyun oynadılar. İnsan istemeden de olsa “Acaba” diye düşünüyor. Durum öyle bir noktaya geldi ki, “Ban” gibi bir uygulama bile, alışkanlıkları artık yerleşmiş kopya oyuncular tarafından yadırgandı. Sanki kopya oyun oynamak bir hak gibi algılanmış hissettim.