1/2

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom İnceleme

Ersin Kılıç 29.05.2018 - 15:47
JRPG türünün son dönemdeki en başarılı oyunlarından birisini inceledik
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4
Ni No Kuni II: Revenant Kingdom
Merlin Puanı 80
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%83
Artılar - Masalsı bir atmosfer ve grafik stili
- Hikaye ile bütünleşen oynanış dinamikleri
- Dünya haritası ve dengeli JRPG dinamikleri
Eksiler - Silik kalan bazı karakterler
- Türe aşina olan oyuncular için zaman kaybettiren unsurlar

Japon RPG'lerinin çöküşte olduğu bir dönemde karşımıza çıkan Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, bizi masalsı bir atmosfere davet etmişti. Tıpkı FMA serisinde olduğu gibi ölen annesini geri getirme ümidi ile yola çıkan Oliver, aynı zamanda seçilmiş kişi klişesine sahip olsa da, bu klişe üzerine gitmemiş ve özlediğimiz Japon RPG dinamiklerini fazlasıyla karşımıza çıkarmıştı. işte 2 dünya arasındaki bağa odaklanan Ni No Kuni'nin devam oyunu, yine aynı olgu üzerinden devam ediyor. Oyunun hemen başında bu olgu üzerine gidilmiş ve ilerledikçe bağlantı adına daha somut delillere ulaşıyoruz. 

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom İnceleme

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom

Tabi çoğu hikayede olduğu gibi önemli bir motivasyon kaynağımız da var. Ding Dong Dell krallığının prensi olan ve aynı zamanda ana karakterimiz de diyebileceğimiz Evan, babasını kaybediyor ve taç giyme töreni ile kral olacağı gün, kendi krallığından kaçmak zorunda kalıyor. Hikayenin farklılaştığı ve oyunun adını da aldığı kısım ise işte burada kendini göstermiş. Evan kısa bir süre içerisinde kendi krallığını geri almaktan ziyade isteyen herkesin barış ve huzur içerisinde yaşayabileceği yeni bir krallık kurma hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıkıyor. Tabi bu yolculukta hem kontrolünü sağladığımız, yani grubumuza katılan hem de krallığımızda önemli roller üstlenecek birçok yeni karakter ile tanışıyoruz.

Ni No Kuni 2'nin en başarılı olduğu noktalardan birisi de burada kendini göstermiş. Normalde bu tarz oyunlarda anlam dahi vermediğimiz onlarca oynanış şekli bir şekilde oyuna eklenmeye çalışılıyor. Ni No Kuni 2'de ise o kadar farklı dinamikler olmasına rağmen tüm bu dinamikler bir şekilde oyunun hikayesine tutturulmuş. Yani hem hikaye de hem de oynanışta "Yahu ne alaka, ne gerek vardı ki şimdi bunlara" diyeceğiniz bir an ile karşılaşmıyorsunuz. Üstelik bu kadar farklı oynanış, oyunun türünü de göz önüne aldığımızda çok dinamik bir şekilde bir araya getirilmiş.

Oynanış detaylarına geçmeden önce bahsetmem gereken bir nokta daha var. Bu bir JRPG oyunu ve masalı bir atmosferi kendine görev edinmiş bir oyun. Bu nedenle olabildiğince garip absürdlükler ile de karşılaşıyorsunuz. Örneğin oyunu dünyası gereği Kral olmak isteyen herkesin önemli bir sınavdan geçmesi gerekiyor. Bu sınav sonrası kral olabileceğinizi de kanıtlayan "Kingmaker" isimli bir yaratığa sahip oluyorsunuz. Yani bu büyük dünyada kral olan herkesin kendine has bir yaratığı da bulunuyor diyebiliriz. İşte ejderha heykelleri ya da farklı devasa yaratık göndermeleri ile dolu bu testi geçtiğimizde kendi "Kingmaker"ımıza kavuşuyoruz. Devasa bir ejderha bekliyorsanız benim gibi bu absürdlüğe çok gülebilirsiniz. Ahan da aşağıda görünen Lofty isimli sevimli yaratık, oyunda Evan'ın Kingmaker'ı olarak karşımıza çıkıyor :)

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom

Ni No Kuni 2 dövüş sistemi olarak gerçek zamanlı bir dövüş sistemi kullanıyor. Yani oyunda karşılaştığınız tüm yaratıkları karşınızda görebiliyorsunuz. genelde grup olarak dolaşan bu yaratıklara yaklaştığınızda ise aktif zamanlı olarak dövüş alanında kendinizi buluyorsunuz. Dövüş sisteminde ise dikkat etmeniz gereken onlarca detay var. Karakterlerinizin silahları, giydiğiniz elbise ya da özel aksesuarların hepsi dövüş sisteminde önemli bir yer teşkil ediyor. 3 karakterinizi partinize alabildiğiniz bu sistemde normal ve ağır saldırılar dışında tetik tuşu ile aktif edebileceğiniz farklı özellikleriniz de bulunuyor. tabi ki her karakterin kendi dövüş stiline göre farklı özellikleri bulunmakta.

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom

Dövüş sistemini cümbüşe çeviren en önemli unsur ise Higgledies adlı yaratıklar. Kingmaker'ın size verdiği bonuslar dışında Higgledies isimli yaratıkları da aktif bir şekilde kullanmanız gerekiyor. İlk oyunda Oliver'ın topladığı farklı yaratıkların yükü bu sefer Higgledies'lere verilmiş de diyebiliriz. Oyunda ilerledikçe farklı türlerde Higgledies buluyorsunuz ve bulduğunuz tüm bu yaratıklar oyun alanında size farklı avantajlar sağlıyor. örneğin yeşil olanları aktif ettiğinizde belli bir alanda size can yükseltmesi sağlıyorlar, beyaz olanlar kocaman bir gülleye dönüşerek dövüş alanındaki düşmanlarınıza top atışı yapıyor, bordo olanlar ise yine belli bir alana devasa bir ışın saldırısı gerçekleştiriyorlar. tabi size koruma kalkanı ya da ateş etkilerine karşı direnç sağlayan Higgledies türünde yaratıklar da bulunmakta. Bu türlerden ise en fazla 4 tanesini savaş alanında tutabiliyorsunuz. Yani sayıları arttıkça stratejinizi ve karşılaştığınız boss'lara karşı seçiminizi farklı şekillerde değiştirmeniz de gerekiyor.