Nintendo Switch Oled inceleme

Ersin Kılıç 19.11.2021 - 15:04
Nintendo Switch Oled incelemesinde konsolun genel özelliklerine bakıyoruz. Peki zaten Switch sahibi kullanıcılar için almaya değer mi?

Nintendo Switch Oled sürümü bir süre önce elimize ulaştı ve ulaştığı günden beri farklı oyunlar ile bu konsolu test ediyoruz. Bu konsol teknik anlamda ekran özellikleriyle ön plana çıkan, bazı bunun yanında farklı noktalara da değinilen bir model olmuş. Bu nedenle zaten donanımsal anlamda aynı olduğu için sadece bu farklılıklara değineceğimizi belirtmem gerekiyor. Şimdi gelin bu modelin yeniliklerine birlikte daha yakından bakalım.

Nintendo Switch Oled inceleme

Nintendo Switch Oled inceleme

Switch Oled kutu içeriği

Öncelikle Nintendo Switch Oled konsolunun kutu içeriğine göz atalım. Kutu içeriğinde yenilenmiş ve belki de konsolun en büyük farkını ortaya koyan oled ekran, garanti belgesi ve kullanım klavuzu, ekranın sağ ve sol kısmına oturtacağımız iki det Joy-Con, daha güvenli kullanım için Joy-Con bileklikleri, HDMI kablosu, güç adaptörü, Joy-Con'ları gamepad gibi kullanacağımız özel aparat ve tabi ki konsolu televizyon ya da monitörümüze bağlayacağımız Dock ünitesi yer alıyor.

Bu modelin en büyük özelliği tabi ki ekran yeniliklerinde karşımıza çıkıyor. Önceki modele göre genişletilmiş olan bu ekranın kenarlarında daha ince bir çerçeveye yer verilmiş. Switch Oled modeli eski sürüme göre sadece 3mm daha büyük. İki konsolun boyutları hemen hemen aynı olmasına rağmen eski Switch modellerinde 6.2 inçlik bir ekran kullanılıyordu. Çerçevelerin daha incelmesi ile birlikte yeni modelde ise 7 inçlik bir ekran boyutu karşımıza çıkıyor.

Nintendo Switch Oled inceleme

Bu 7 inçlik ekrandaki bir diğer yenilik te tabi ki konsola da ismini veren Oled teknolojisini kullanıyor olması. Oyunları bu yeni ekranda oynarken aradaki parlaklık ve netlik farkını çok daha iyi hissediyorsunuz ve oyun oynamak çok daha keyifli bir hale geliyor. Renkler daha canlı, daha parlak ve tabi ki Oled teknolojisinin en büyük avantajlarından biri olan siyah dengesini unutmamak lazım. Oled ekran sayesinde çok daha canlı bir görsellik sunan konsolda artık açık alanlardaki problem de doğal olarak giderilmiş. 

Çünkü tüm bu yenilikler doğal olarak konsolu handled modunda kullandığınızda karşınıza çıkıyor. Oled bir TV'niz olsa da cihazı televizyona bağladığınızda eski deneyimi yaşıyorsunuz. Ekrandaki bu değişiklik Switch'i aslında daha mobil bir konsol haline getirmiş diyebiliriz. Geldiğinden beri daha çok vakit geçirmeye ve özellikle Nintendo oyunları dışında bağımsız yapımlarda bu konsolu tercih etmeye başladım diyebilirim.

Nintendo Switch Oled inceleme

Çözünürlük tarafında ise bir değişiklik yapılmamış. Ekran çözünürlüğü yine 720P olarak bırakılmış. Burada bir güncelleme yapılabilirdi ama bu durum beni çok rahatsız etmedi. Oled ekran zaten çok güzel gözüktüğü için çözünürlük tarafındaki yapılan bir güncelleme ile birlikte muhtemelen pil performansında daha kötü sonuçlar karşımıza çıkabilirdi.

Batarya demişken konsolda yine 4.310 mAh'lik bir batarya bulunuyor. Oled ekrana göre pil performansı ise eski sürümden aşağı kalmıyor. ortalama olarak 4.5 - 5 saatlik bir batarya ömrü bulunmakta. Tabi oynadığınız oyuna göre bu sürenin normal sürümde olduğu gibi çok daha yukarı çıkma ihtimali de bulunuyor.

Nintendo Switch Oled inceleme

32 GB depolama alanı yerine artık 64 GB depolama alanına sahibiz. Ekran özellikleri dışında bu kapasitenin arttırılması da güzel olmuş ama hala yeterli değil. O nedenle eğer SD kart kullanıyorsanız saklamanızda fayda var diyebilirim. Konsolun tasarım tarafında değişen bir diğer yönü de TableTop kullanımında karşımıza çıkıyor. Konsolu küçük bir ekran gibi kullanabilmemizi sağlayan bu kısımda önemli bir değişikliğe gidilmiş. Eski sürümünde yaklaşık iki parmak kalınlığında olan bu kısım Switch Oled sürümünde ekranın arka kısmına yayılmış durumda. Bu sayede çok daha efektif bir kullanıma kavuşmuş.

Güç girişi ve HDMI portu dışında Dock ünitesinde nihayet ethernet portuna da yer verilmiş. Ayrıca arka kapağı tamamen sökebildiğimiz Dock ünitesinde artık ekranı oturttuğumuz kısım birazcık daha geniş tutulmuş. Bu durum konsolun Dock modunda hafif sallanmasına sebep olsa da bir önceki sürümde sık sık karşılaşılan ekranın çizilme problemini ortadan kaldırmış.

Nintendo Switch Oled inceleme

Peki, yeni modeli almaya değer mi?

Sonuç olarak Nintendo, aslında çok önceden konulması gereken bazı özellikleri bu yeni modele dahil etmiş durumda. Özellikle aynı boyutta olmasına rağmen genişleyen ekran ve bu ekranın Oled teknolojisini kullanıyor olması konsolu gerçekten de daha keyifli bir hale getirmiş. Zaten oynadığınız oyunlarda daha net ve canlı bir deneyim elde edebildiğiniz gibi konsolun taşınabilir modda kullanılma oranına bence büyük katkı sağlamış.

Fakat genel özellikleri ile bu modelin yeni kullanıcılara hitap eden bir model olduğunu düşünüyorum. Yani hali hazırda eski sürüm Nintendo Switch ya da geçtiğimiz yıllarda çıkan Switch Lite modelini kullanıyorsanız geçmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değil.  Tabi bütçe sıkıntınız yoksa durum değişir. Fakat yeni bir Switch kullanıcısı olmayı planlıyorsanız, ekran özelliklerinin aradaki farka değeceğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Nintendo Switch Oled inceleme

Switch Oled Teknik özellikler

  • Ağırlık: Yaklaşık 320 gram (Joy-Con'lar takılıyken 420 gram)
  • Ekran: 7" OLED ekran
  • Ekran çözünürlüğü: 1280x720
  • CPU/GPU:NVIDIA Custom Tegra işlemci
  • Depolama: 64 GB (2 TB'a kadar SD kart desteği)
  • Wi-Fi: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac compliant
  • Bluetooth: 4.1
  • Video çıkış: 1080P'ye kadar
  • Hoparlör: Stereo
  • Bağlantı: USB Type-C / 3.5mm kulaklık girişi
  • Sensörler: İvmeölçer, jiroskop ve parlaklık sensörü
  • Batarya: 4310mAh
  • Batarya süresi:  4.5 - 9 saat arası (Oyuna göre değişiyor)
Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 01:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.10.2022 17:28
Daha once boyle bir oyun konsolu kullanmadım ve hangı modelini almalıyım tavsıye ede bilirmisiniz

------------------------------------------

En güncel modeli Oled ekran olan, İhtiyacınıza göre modellerden birini seçmek daha uygun olacaktır. Mesela çok daha ufak olsun, rahat taşınsın derseniz Lite, ekranı oled olsun, arada tv'ye bağlarıp oynarım derseniz Oled modeli tercih edilebilir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.02.2022 19:26
oled der giderim
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 8.12.2021 02:41
2017 model ilk Switch ten buna geçiş yaptım. Gerçekten Oled değerli bir ekran. Renk güzelliği göze hoş gelişi harika. 7inc ekran olmasida artı bir değer azda olsa ekranın genişlemesi büyümesi fark ediliyor. Ama en büyük değer Oled ekranın sunduğu ekran kalitesi. Oyunlara tekrar başlayıp Oled ekranda bitirmeye değer.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.11.2021 19:30
“Herkes bir playstationu olsun ister. Ama herkesin alabileceği şeyler değil“

Bilal Erdoğan.
memici
memici 3.12.2021 08:21
yapma ya ciddi misin .
F.T
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2021 10:22
Lite vardı tvye bağlanmıyor diye üzüldüğümden çıkar çıkmaz oledi aldım. Vallaha şimdi gene huylanacaksınız Almanyada yaşıyoz diye ama uyarayım dedimki olaki Switch varsa boşuna almayın bunu. Ben tvye takınca çok beklentim vardı pek beğenmedim. Satacam biraz altında fiyata. Almanya Tatlı Vatan over.
MK Okuru
MK Okuru 27.11.2021 19:33
Oğlum sana kimsenin huylandığı yok. Dalga geçio herkes senle sadece. Daha anlamadın mı ? Ayrıca anladığım kadarıyla aşırı fakirlik çekmişsin zamanında. Cebin azcık para görüncede diline vurmuş. Unutma bunu :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
Nintendo Switch Oled inceleme
İlginizi Çekebilir