Nintendo'nun patronu "En iyi 30 CEO" arasında

Fatih Canıtez 3.06.2010 - 12:31
Nintendo'nun patronu "En iyi 30 CEO" arasında

Nintendo'nun patronu "En iyi 30 CEO" arasında

Haftalık magazin dergisi "Fortune"un yayınladığı "Dünyanın En İyi 30 Yöneticisi" başlıklı makalede Nintendo'nun patronu Satoru Iwata'da yer aldı. Bu listeye ilk kez giren Iwata, listedeki oyun şirketleri yöneticileri arasında Amarikalı olmayan tek isim olarak dikkat çekti.

Makalede, Iwata'nın Wii ile yakaladığı satış başarısına dikkat çekilirken, Nintendo'nun yöneticisinin listede yer almasının asıl nedeni olarak, donanım açısından güçlü rakipleri arasında başarılı bir pazarlama ile sıyrılması ve kontrolleriyle dikkat çeken Wii'yi, PS3 ve XBOX 360'a alternatif olarak iyi bir şekilde konumlandırması gösterildi.

Nintendo'nun bir kaç yıl öncesine kadar ev-oyun konsolu piyasında zor günler yaşadığı vurgulanan makalede, Nintendo'nun NES ve Süper NES'le yakaladığı başarıyı N64 ve GameCube ile sürdürümediği rakiplerinin güçlü konsolları PS2 ve Xbox karşısında hem donanım hem de satış olarak çok geride kaldığı da belirtildi.

Nintendo'nun patronu "En iyi 30 CEO" arasında

Satoru Iwata'nın Wii ile "Büyük bir kumar" oynadığı ve bu kumarı "kazandığı" söylenen makalede şu ifadeler yer verildi:

"Sony'nin PS2'si ve Microsoft'un XBOX'u arasında kaybolan Nintendo, Satoru Iwata'nın yönlendirmesi ile ilk olarak el konsolları piyasasındaki hakimiyetini perçinledi. Ne de olsa 118 yıllık şirketin bir anda kayboması olası değildi. Hem yeni GameBoy, hem de el konsollarının yeni yüzü Nintendo DS, şirkete büyük bir başarı getirdi. Özelikle NDS'nin el konsollarına getirdiği yenilikler ve Brain Age gibi ilginç oyunlar hem ABD'de hem de Japonya'da büyük ilgi gördü. Bu başarının ardından Iwata büyük bir kumar oynadı. Ucuz ancak donanım bakımından rakipleri PS3 ve XBOX360 karşısında geri kalan Wii'yi piyasaya sürdü. İki rakibinin giriştiği güç savaşından sıyrılarak iyi bir konumlandırma stratejisi ile Wii'nin başarı yakalamısını sağladı ki; Nintendo Wii, 4 ay gibi kısa bir sürede tam 6 milyon ünite konsol satmayı başardı"

Nintendo'nun patronu "En iyi 30 CEO" arasında

Satoru Iwata, Nintendo'ya 2000 yılında girmiş ilk olarak NES için üçüncü parti donanım geliştiriren laboratuarının başına geçmişti. Balloon Fight, Earthbound, ve Kirby gibi başarılı seri oyunlara imza atan Iwata, 2002 yılında Hiroshi Yamauchi'nin velihattı olarak Nintendo'nun patronu oldu. Satoru Iwata, GameCube geliştirilmesi ve Wii'nin yaratılmasında baş rolü oynamıştı.

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.


Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 13:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
Nintendo'nun patronu "En iyi 30 CEO" arasında
İlginizi Çekebilir