NVIDIA CEO'su stok sıkıntısı sürecek dedi

Berat Darıcı 22.11.2020 - 17:18
NVIDIA CEO'su Jensen Huang açıkladı. Ampere ekran kartlarının stok sıkıntısı 2 ay daha sürebilir. Pandemi sıkıntılardan sadece bir tanesi.

NVIDIA geçtiğimiz aylarda yeni nesil ampere mimarisi olan RTX 3000 serisi GPU modellerini son kullanıcıya tanıttı. Tüm kartlar dünya genelinde aynı anda satışa sunuldu. En büyük sorunsa stok sıkıntısı oldu.

17 Eylül 2020 tarihinde satışa çıkan RTX 3080 beraberinde bazı sorunları da getirmişti. Serinin şimdilik bilinen en kaslı üyesi olan RTX 3090 ise 24 Eylül 2020 tarihinden beri satışta. RTX 3070 ise stok sıkıntılarından dolayı çıkış tarihi bir kez ertelenmesine rağmen hâlâ stoklarda bulunmuyor. Stok sıkıntısı sadece ülkemizde değil, tüm dünya üzerinde yaşanıyor. RTX 3070 modeli AMD'nin Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarını tanıtmasından bir gün sonra yani 29 Ekim 2020 tarihinde dünya genelinde satışa çıkmıştı.


NVIDIA CEO'su Jensen Huang’ın yatırımcılar ile yaptığı toplantıda paylaştığı bilgiler ise iyi değil. CEO, stok sıkıntısının 2 ay daha süreceğini düşünüyor. Stok sıkıntısı sadece NVIDIA tarafını değil, AMD'nin GPU çözümleri içinde geçerli durumda. Aynı zaman AMD'nin yeni nesil işlemci modelleri yine stok sıkıntısı çeken diğer ürünlerden.

NVIDIA CEO'su stok sıkıntısı sürecek dedi

NVIDIA ve AMD'nin yaşadığı stok sıkıntısının sebebi ne?

Detaya girmek gerekirse NVIDIA yeni nesil GPU modellerini Samsung'un 8nm üretim teknolojisi ile üretiyor. Diğer yandan AMD, TSMC'nin 7nm üretim teknolojisini kullanmakta. NVIDIA, kartlarında üretim maliyeti daha fazla olan GDDR6X bellek kullanırken AMD tarafı ise GDDR6 bellek tercih ediyor. Kısacası her iki firmada üretimlerini farklı yerlere yaptırıyor. Fakat ikisinin birden çözüm bulamadıkları ortak nokta stok sıkıntısı. Pandemi stok sıkıntısının bir sebebi. Fakat ne derece etkiliyor bunun ayrıca araştırılması gerek. Ekran kartlarında darboğazın sebep olduğu parçanın hangisi olduğuna dair kesin bir bilgi ise bulunmuyor.

Günün sonunda kullanıcılar ikiye ayrılmış durumda. Stok sıkıntısından dolayı fiyatların yüksek olduğunu düşünenler ve kartları satın almayı erteleyenler bir taraf. Doların artacağını düşündüğü için ileride bu fiyatlara kartların satılmayacağını ve alınacaksa şimdi alınması gerektiğini savunan diğer taraf. Kimin haklı olduğunu söylemek çok zor. Sizin düşünceniz nedir? Ekran kartı almanın en doğru zamanı size göre ne zaman? Lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 08:40
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.11.2020 04:32
Ben ekonominin hiç iyiye gittiğini dusunmeyip bir an önce ekran kartı alan taraftayim. Çünkü ne zaman ertelesem hep daha fazla ödeyerek aldım daha sonra. O yüzden bu sefer beklemedim, 3070 kartımla mutluyum :)
MK Okuru
MK Okuru 24.11.2020 02:18
Bize ne ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
NVIDIA CEO'su stok sıkıntısı sürecek dedi
İlginizi Çekebilir