1/10

NVIDIA GeForce GTX 680

Hasan Uğur Nayır 22.03.2012 - 15:00
Sonunda yeni yıldız kendini gösterdi!
Ekran kartı piyasasında sıcaklık artıyor. AMD, Radeon HD 7000 serisi ile yeni nesil kartlara hızlı bir giriş yaptı. Ancak NVIDIA cephesinde ise sessizlik hakimdi. Ama NVIDIA, AMD’ye karşı ilk hamlesini yaptı. Uzun zamandır hakkında konuşulan GeForce GTX 680 gün ışığına çıktı. GTX 680’i test etme imkanı bulduk. Gelin NVIDIA’nın yeni kartına birlikte bakalım.

Yeni grafik işlemcisi mimarisi Kepler

GeForce GTX 680’de ilk dikkat çeken nokta yeni bir grafik işlemci mimarisini barındırması. Kepler mimarisi temel olarak Fermi’yi alan, fakat detaylarda büyük farklılıklar gösteren bir mimari. Her yeni seride ve mimaride performans konusunda beklentileri karşılayan NVIDIA, daha önce hayal kırıklığı yarattığı güç tasarrufu, ısınma, vb… konulara öncelik vermeyi kafasına koymuş ve bu düşüncelerle Kepler mimarisini hazırlamış. Kepler mimarisinin her adımında güç tasarrufu ve harcanan her bir Watt’tan nasıl daha fazla performans elde edilir düşüncesinin izleri görülebiliyor. Kepler mimarisi ile üretilen ilk GPU olan GK104’te bu konuda gördüğümüz ilk iz transistör boyutu oluyor. GK104, 28nm süreci ile üretilen ilk NVIDIA grafik işlemcisi olma özelliğine sahip. GPU’nun üzerinde yaklaşık 3,5 milyar adet transistör yer alıyor.

NVIDIA GeForce GTX 680
GK104’ün TDP’si (Thermal Design Power) 195 Watt. Bunu Fermi mimarisi ile geliştirilen GF110’un 244 Watt’lık TDP’siyle kıyasladığımızda ne kadar düşük olduğunu görebiliyoruz. Burada ufak bir parantez açarsak AMD Radeon HD 7970’in de 210 Watt’lık TDP’ye sahip olduğunu hatırlatalım. Bu özellikleri bir araya toplarsak Watt başına alınan performans alanında GTX 680 daha önceki NVIDIA kartlara göre çok daha ileri bir konumda yer alıyor. Elbette bunu sadece 28nm’lik transistörlere ve düşük TDP’ye bağlayamayız. Fermi’de olduğu gibi Kepler mimarisi de grafik işlem kümelerinden (Graphics Processing Clusters – GPC) oluşuyor. GK104’te bu GPC’lerden toplam 4 adet bulunuyor. Her bir GPC’nin içinde Kepler mimarisin asıl çekirdekleri olan SMX’lerden (Streaming Multiprocessors) ikişer adet bulunuyor. SMX’lerin içinde grafik işlemek için gerekli olan tüm bileşenler yer alıyor.