Nvidia yeni Ampere GPU çözümlerinin üretiminde sıkıntı yaşıyor

Berat Darıcı 4.07.2020 - 11:23
Nvidia yeni nesil GPU çözümleri olan Ampere ekran kartlarının üretimini Samsung'un 8 nm üretim teknolojisine yaptırabilir.

Geçtiğimiz aylarda Nvidia ekibinin TSMC'ye üretim yaptırabilmek için yeterli üretim bandı bulamadığı ve bu konuyu çözmek için çalıştığını fark etmiştim. Anlaşılan işler çok daha karmaşık bir hâl almış durumda.

Üretim teknolojileri her yıl daha da ilerliyor. Bu konuda zirveyi paylaşan iki firma ise Samsung ve TSMC isimleri. Eğer bu iki firmadan birine önceden rezerve yaptırmaz ve kendi ürünlerinizin üretimi için yeterli bandı istemezsiniz gelecekte ciddi sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Çünkü dünya üzerinde istediğiniz seviyede üretim yapabilecek başka bir isim bulunmuyor.

Nvidia yeni ekran kartlarını üretebilmek için Samsung'un kapısını çalmış

AMD'nin işlemci piyasasını domine etmeye başlaması ve daha fazla ürün satışı elde etmesi ile daha fazla ürün üretmeye başlaması TSMC'nin üretim bandlarını daha fazla doldurmasına sebep veriyor. Intel'in kendi üretim fabrikaları bulunmakta. Fakat AMD pazar payı elde ettikçe üretimi TSMC firmasına yaptırıyor. Bu durum Intel'in işlemci piyasasındaki satışı düştükçe TSMC için daha fazla talep demek. Nvidia ise bu durumu önceden fark edememiş durumda. Yeni nesil GPU modellerini üretimi için ilk önce TSMC'nin 7nm üretimini tercih etmeyi deneyen Nvidia yeni haberlere göre bundan vaz geçmiş. Bunun sebebi ise muhtemelen az önce size anlatmaya çalıştığım yeterli üretim kapasitesinin olmaması.

Nvidia yeni Amper Gpu çözümlerinin üretiminde sıkıntı yaşıyor

Kısacası AMD farkında olarak ya da olmadan Nvidia karşısında daha ekran kartları tanıtılmadan bu savaşta öne geçmiş durumda. Nvidia ise Ampere GPU modellerini Samsung'un 8nm üretim teknolojisi ile üretecek gibi duruyor. Bu durum yeni nesil Nvidia GPU modellerinin beklenilenden daha yüksek enerji tüketimiyle ya da daha düşük performans ile gelmesine sebep verecek. Geçtiğimiz aylarda Nvidia'nın içine düştüğü bu durumdan dolayı TSMC'nin 5nm ve 3nm üretim teknolojileri için yer ayırttığı haberleri ortaya çıkmıştı. Intel'in 14nm üretim teknolojisinde tıkanıp kaldığı ve TSMC'den işlemci üretimi için yardım alabileceği haberleri de daha önce karşımıza çıkan bilgiler.

AMD bu yıl bitmeden önce 7nm üretim teknolojisi ile üretilen RDNA 2 GPU modellerini piyasa sürecek. Bu kartlar ile gerçekten iddialı geliyor. Nvidia'nın ise eğer gerçekten TSMC'de üretim için yeterli yer bulamamış olduğu doğru çıkarsa bu yıl bitmeden uzun bir süre sonra ilk defa AMD ekibinin GPU çözümlerinin Nvidia'yı yakaladığını ya da geçtiğini görebiliriz.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 12:05
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.07.2020 11:44
Bizi niye ilgilendiriyor ki üretim sıkıntısı?Bu bahane ile fiyat artırımına filan gidilecekse hiç zahmet etmesinler.
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2020 13:47
Evet adamların dersi fiyat artırımı değil. Onların dersi Vatandaşlık bilgisi.
MK Okuru
MK Okuru 4.07.2020 22:49
Adamların dersi fiyat artırımı değil
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.07.2020 11:47
eee zamanında playstation ve xboxa kaptırdı amd yi yalnız adamlar uygun fiyatıyla devam etti her zaman inteli geçti AMD Ryzen Threadripper 3990X lider durumda.. Nvidia yı da geçicek görürsünüz :)
MK Okuru
MK Okuru 7.07.2020 13:46
Nvidia gtx 2080 ti AMD'yi silker.
MK Okuru
MK Okuru 6.07.2020 13:10
RX 5700 XT Fiyatıyla performansıyla bir bak bakalım
MK Okuru
MK Okuru 4.07.2020 15:31
Sen daha çok beklersin. Nvidia ekran kartı konusunda amd ye nal toplatıyor şuan.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Nvidia yeni Ampere GPU çözümlerinin üretiminde sıkıntı yaşıyor
İlginizi Çekebilir