Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film

Emir Özkayalar 15.04.2022 - 18:38
Bu içeriğimizde ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film ve onlar hakkındaki detaylara bakıyoruz.

Türkiye’de oldukça fazla Hollywood yapımı işler sevilmektedir. Bu filmler arasında yer alan yapımlar her zaman ilgi çekiyor.Ancak sinemayı büyük bir çatı olarak ele alırsak, bu çatının altında farklı ülkelerden kendine has ve güzel yapımların çıktığını görebiliriz. Tabi bu durumun oluşmasında tekelleşmiş olan sinema salonları büyük bir etken rol oynamaktadır.

Ancak izleyici olarak bizim de araştırma yapıp yeni filmlerle tanışma ihtimalimizin olduğunu atlamamak gerekli. Bugün "ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film" isimli yazımda anlatacağım yapımlar, hemen yanı başımızda olan İran’dan, hayata bakış açınızı ve özellikle de sinemaya olan bakış açınızı değiştireceğini düşündüğüm naçizane önerilerdir. O zaman yavaşça İran'ın gelmiş geçmiş en iyi filmler listesine geçelim.

Ölmeden önce izlenmesi gerek İran Yapımı Filmler

Close-Up - Yakın Çekim 

Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film

1990 senesinde usta yönetmen Abbas Kiyarüstemi tarafından çekilen yarı belgesel tadında olan Close-Up, dünya çapında büyük bir yankı uyandırmıştır. Filmin en büyük özelliği, alışagelmişin dışında bir kurguya sahip olmasıdır. Gerçek ile kurguyu o kadar güzel bir oranda harmanlamıştır ki ayırt etmek güç hale gelmiştir.

Kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmakbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği yapım için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öykü de yer alan kişiler, Close-Up'da kendilerini oynamıştır. Kiyarüstemi, Hüseyin Sabzian isimli adamın tutuklanma haberini okuduktan sonra ilgili makamlardan izin talep etmiştir. Kendisi Close-Up için “Göz bebeğim” demektedir. 

Taste of Cherry - Kirazın Tadı 

Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film

1997 senesinde usta yönetmen Abbas Kiyarüstemi tarafından çekilen Tase of Cherry, aynı sene Cannes Film Festivali'nde Altın palmiye ödülüne layık görülmüştür. Kullandığı renk paletleri ve sabit kamera çekimleriyle, anlatmak istediği temayı izleyiciye başarılı şekilde aktaran Kiyarüstemi, ölüm, yaşam ve tanrı olguları arasındaki bağıntıyı irdelemiştir. 

24 Frames – 24 Kare

Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film

2017 senesinde usta yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin sinemaya veda ettiği yapımdır. Fotoğrafçı Mark Edward Harris’in kitabının ön sözünde “Sıradanlık büyük ekranda yerini alınca onun kaçınılmaz büyüsüne bulanır, anlamı değişir, bakılması gereken olur” sözleriyle yer alan Kiyarüstemi, 24 Frames'de tam olarak bu düşüncesini hayata geçirmiştir. Bu film için herhangi bir şekilde sinopsis yahut inceleme yazmak oldukça güçtür. 

A Moment of Innocence - Ekmek ve Çiçek 

Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film

1996 senesinde Muhsin Makhmalbaf tarafından çekilen A Moment of Innocence, büyük kitlelerce övgü yağmuruna tutuldu. Geçmişten çıka gelen bir anı yahut geçmişin sonsuz perdelerinde bir tiyatro oyunu olarak bahsedilebilir filmden.

Yönetmenin kendisini oynadığı ve 17 yaşında yaşamış olduğu bir olay üzerinden değişim ve dönüşüm olgularının irdelendiği deneysel bir içeriktir. İran sinemasına has bir tarz haline gelmiş gerçek ile kurguyu harmanlama olayını görmekteyiz. 

Children of Heaven - Cennetin Çocukları

Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film

1997 senesinde bir diğer usta yönetmen olan Majid Majidi tarafından çekilen Children of Heaven, ABD’de gişe rekorları kırmıştır. Masalsı anlatımıyla öne çıkan yapım, yoksul bir ailenin çocukları olan Ali ve Zehra isimli iki küçük kardeşin bir çift ayakkabıyı ortak olarak giymek zorunda olmasından dallanan öyküsünü beyaz perdeye aktarmaktadır.

Kimi eleştirmenler filmde yoğun olarak hissedilen masumiyet ve keder duygularından dolayı Vittorio de Sica’nın başyapıtı olan Bisiklet Hırsızları ile kıyaslamışlardır.

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 03:31
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2022 00:54
ölmeyi tercih ederim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2022 21:06
Niye iran?

------------------------

Çünkü neden olmasın :)
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2022 21:59
Iran sineması Türk sinemasından daha iyi, bizde ivedikler, okul desrshane filmleri yaparlarken adamlar sanatsal çabalıyor. Bu yönüyle birçok filmi Amerika'da bile kabul görüyor. Düşünün bir de buraya ambargo vs uygulanmakta.
MK Okuru
MK Okuru 17.04.2022 18:15
İran sineması çok iyidir çünkü dostum…
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2022 11:28
harika öneriler
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ölmeden önce izlenmesi gereken 5 İran yapımı film
İlginizi Çekebilir