Oninaki İnceleme

Furkan Güler 7.09.2019 - 13:20
Bir tutam Persona, bir çay kaşığı Zelda ekledikten sonra kısık ateşte pişirebilirsiniz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4
Oninaki
  • Yapımcı - Yayıncı Square Enix - Square Enix
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Bulmaca,Role Playing Game
Merlin Puanı 72
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%90
Artılar + Daemon sistemi
+ Müzikler çok iyi
+ İki dünya arasındaki geçiş mekaniğinin kullanımı
+ Karakter çizimleri hoş
Eksiler - Hikaye anlatımında zaman zaman yaşanan kopukluklar
- Dövüş mekanikleri çok sığ

Oninaki incelemesi ile karşınızdayız. Batılı geliştiricilerin ellerinden çıkan rol yapma oyunlarına nazaran (Dark Souls vb. çok büyük markalar hariç) daha küçük bir kitleye hitap eden JRPG’ler, oldukça farklı temalara ve oynanış dinamiklerine sahip olabiliyor. Final Fantasy veya Persona serisi gibi AAA Japon rol yapma oyunlarından farklı olarak ise bağımsız kafada üretilen ve risk alma konusunda cesur davranan, küçük bütçeli JRPG’lere dahil olan bir başka oyunla daha karşı karşıyayız. I am Setsuna ve Lost Sphear gibi yapımlarla adından söz ettiren Tokyo RPG Factory, son dönemlerde deneyimlediğim ilginç oyunlardan bir tanesini ortaya koymayı başarmış.

Oninaki İnceleme

Hikaye anlatımı tarafında kompleks gözüken, ancak ilerlemeye devam ettikçe sade bir anlatıma sahip olduğunu gördüğüm Oninaki, Watcher sıfatını taşıyan Kagachi isimli savaşçının başından geçenleri anlatıyor. Yaşadığı topraklarda tanınan bir savaşçı olan Kagachi’yi diğer karakterlerden ayıran en büyük özelliği ise ölüm ile yaşam arasındaki köprü niteliğini taşıması. İstediği zaman ölümlüler dünyasından ruhlar dünyasına geçebilen Kagachi, ölen insanların arkasından yas tutan kişilerin acılarına son veriyor. Bunu ise eğer insanlar isterse, isteyenleri öldürerek yapıyor. Oninaki’nin geçtiği evrende ölülerin arkasından yas tutmak yasak olduğu için, Kagachi’nin hikayede büyük bir sorumluluğu var.

Oninaki

Bu detayı oyunun mekaniklerine yedirmeyi başaran geliştiricilerin The Legend of Zelda: A Link Between Worlds’ten oldukça ilham alması ise Zelda hayranı oyuncuları sevindirecektir. Yarı açık dünya bir yapıya sahip olan Oninaki’de ilerlerken hem ölümlülerin dünyasındaki tehlikeleri yok etmeniz gerekiyor, hem de ruhlar dünyasındaki canavarları temizlemeniz gerekiyor. Ruhlar dünyasında ilerlemek için, ölümlüler dünyasında karşılaştığınız bölüm sonu canavarların canını alarak ilerleyebiliyorsunuz.

Oninaki’nin bir diğer dikkat çekici mekaniği ise Persona benzeri yanımızda taşıdığımız karakterler olmuş. Daemons adını alan bu karakterler, aynı dünyalar arası geçiş mekaniği gibi oyunu göründüğünden daha farklı bir mekaniğin içerisine sokabiliyor. En fazla dört tane taşıyabildiğimiz bu yardımcı karakterler sayesinde Kagachi, yeni dövüş stilleri ve silahlar elde edebiliyor. Ayrıca her bir yardımcı karakterin farklı yetenek ağacı mevcut. Yetenek ağaçları sayesinde yardımcı karakterler gelişirken, kendi dövüş tarzımızı bu karakterler üzerinden belirliyoruz. Yeni bölümler açtıkça kazanılan Daemon isimli karakterler, ruhani varlıklar olarak hikayede yer ediyor. Senaryoda Kagachi benzeri ölümlüler ve ruhlar diyarı arası yolculuk yapabilen her karakterin ise benzeri Deamon’u bulunuyor.

Oninaki

Oyunun dövüş kısmı ise maalesef sahip olduğu diğer mekanikler kadar heyecan verici değil. Tek bir buton ile yapılan komboların yanı sıra, Deamon’ların aktif yeteneklerini savaş alanında kullanmak oyunu sığ bir raya oturtmuş. Belli bir süre sonra, bir sonraki edineceğiniz Daemon’u merak ediyor ve başka yetenekler kullanmak istiyorsunuz. Bölüm sonu canavarlarıyla savaş stratejisi ise doğru anlarda kaçış refleksinize bakıyor. Bunun yanında savaşlarda belli bir yüzdeye sahip olduğunuzu belirtelim. Bu yüzde dolduğunda ve aktif ettiğiniz takdirde, Deamon’ununuz size güç veriyor ve rakiplerinize daha hızlı vurup daha çok hasar verebiliyorsunuz.

Oyunun grafiklerine geçecek olursak, Oninaki’yi sahip olduğu grafik standardı yüzünden eleştirmek saçma olur. Çünkü oyunun kendine has bir tarzı bulunuyor. Belli kesimlerin Chibi olarak nitelendirdiği karakter tasarımları, oyunda tatlı bir bütün oluşturmuş. Ayrıca arayüzde ve menülerde karakterlerin sanat tasarımına kaçan çizimleri ise muhteşem olmuş. Her karakter üzerinde detaylı şekilde uğraşan yapımcılar, oyunun bu taraftaki çizim kalitesine önem vermiş. Oninaki’nin müzikleri ise bir JRPG’den beklenildiği üzere muazzam olmuş. Çalma listenize atıp her zaman dinleyeceğiniz türden müzikler içeren Oninaki, gerek orkestral, gerek ise bir veya iki enstrümanla çalınan parçalardan oluşuyor.

Oninaki

Sona geldiğimizde Oninaki’yi eğer JRPG oyunlarından hoşlanıyorsanız, oyunsuz kaldığınız bir dönemde denemenizi öneriyoruz. İki dünya arasındaki geçiş mekaniği ve Daemon’ların oyuncuya sunduğu yetenekleri aktif bir şekilde kullanmak zaman zaman zevkli olabilir. Her ne kadar oyunun hikaye sunumu çok basite indirgenmiş olsa da, hikayeyi takip ettiğinizde güzel detaylarla karşılaşabiliyorsunuz. Fakat hikaye gidişatının bazı yerlerinde kopukluklar olması, zaman zaman oyuncuyu bayabiliyor. Ayrıca dövüş mekaniği konusunda da sınıfta kalan Oninaki, son dönemlerin dikkat çekici rol yapma oyunları arasına girmekte zorluk yaşatacaktır.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 12:44
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.09.2019 12:17
Hocam teknik olarak normal bir inceleme olmuş ha bu haberin olsun. Hani 100 üzerinden 220 falan vermen gerekiyordu diğer incelemelerini hesaba katarsak :) Tebrik ederim, bildiğin normal inceleme bu :D
Kalan Karakter: 300 Gönder
Flipflop
Flipflop 8.09.2019 01:12
yok be zelda nın (botw) gölgesi olamaz bu oyun
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2019 17:04
Botw demiyor zaten. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds bu farklı bi oyun.
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2019 12:08
muhtemelen uzun bir süre onun gibi oyun gelmez :( geçen gün wii u emülatörde bitirdim çok iyiydi
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2019 03:16
A link between worldsden bahsediyor botw değil. O oyunda da iki farklı evren arası portallarla geçiş yapılıyordu bazı engelleri aşmak için
Kalan Karakter: 300 Gönder
kahvebitti
kahvebitti 7.09.2019 21:55
az sayıda sevebildiğim JRPG ler arasına adını yazdırdı kalıpların dışına çıkması güzel olmuş
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oninaki
İlginizi Çekebilir