1/2

Ori and the Blind Forest Definitive Edition

Ersin Kılıç 26.04.2016 - 11:25
Oynamak için bir şans daha!
Platformlar PC, XBox One
Ori and the Blind Forest Definitive Edition
  • Yapımcı - Yayıncı Moon Studios - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Platform
Merlin Puanı 90
12 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar Masalsı atmosferi ve hikayesi. Eğlenceli bir oynanışa sahip. Metroidvania harita sistemi. Duygusal yönü
Eksiler Bitirince yapacak ekstra birşey yok. Bazı platform öğeleri çok zorlayıcı
Sadece geçtiğimiz yılın değil son yılların en başarılı platform oyunlarından biri olan Ori and the Blind Forest, Definitive Edition sürümü ile bir kez daha karşımıza çıktı. Tıpkı bizim gibi hayata sımsıkı tutunmaya çalışan Ori'nin hikayesine tanıklık ettiğimiz oyunun bu yeni versiyonunda bazı ekstralar bulunuyor. Ama öncesinde gelin Ori and the Blind Forest'ı bir kez daha hatırlayalım. Çünkü bu oyunu hala oynamadıysanız oyun anlamında gerçekten çok şey kaybetmişsiniz demektir. Neyse ki oynamak için hala geç değil..

Ölmekte olan bir ormanı kurtarmaya çalıştığımız Ori and the Blind Forest'ta karşılaştığı ilk fırtınada adeta bir yaprak gibi gökyüzüne süzülen Ori'yi kontrol ediyoruz. Yaşam ağacı yaprağından süzülerek fiziksel bir hayata merhaba diyen Ori, görünüş olarak kedi yada ufak tilkiye benzetebileceğimiz bir görünüme sahip. Zorda kaldığımız bir anda, oyunun daha ilk dakikasında karşılaştığımız ve bizi koruyup kollayan, adeta anne şefkati gösteren Naru ile yollarımız kesişiyor. Ama her güzel şeyin sonu olduğu gibi bu günlerin de sonu geliyor ve kendimizi büyük bir maceranın içerisinde buluyoruz.

Ori and the Blind Forest Definitive Edition
İşte bu andan itibaren oyun boyunca içerisinde yaşam barındıran üç elementi bulmalı ve ölmekte olan bu yaşlı ormanı tekrar o eski cıvıl cıvıl görünümüne kavuşturmamız gerekiyor. Tabi bu olayı gerçekleştirmek için uzun bir maceraya yelken açmalıyız. Oyun alanını köşe bucak dolaşıyor ve buradaki gizemleri yaparak ekstra yeni görevlerin içerisinde kaybolmaya başlıyoruz. İşte tam bu noktada oyundaki can yoldaşımız Sein yardımımıza koşuyor ve bu macera boyunca bize eşlik ettiği gibi yapmamız gereken görevler konusunda bize bilgi veriyor.

Basit bir konuya sahip olan ori and the Blind Forest asıl etkisini oynanış ve duygu dolu teması ile vurguluyor. Daha ilk dakikadan itibaren duygu yoğunluğu yüksek bir hikaye ile karşılaşıyorsunuz. Hem atmosfer hem de hikaye sunumu o kadar başarılı işlenmiş ki başından kalkmak istemiyorsunuz. Ori and the Blind Forest sade ama bir o kadar da eğlenceli oynanış unsurlarına rağmen içerisinde tüm bu duyguları başarılı bir şekile harmanlıyor. Oyunu bitirdiğiniz anda hem hüzün hem de büyük bir keyif duyuyorsunuz.

Ori and the Blind Forest Definitive Edition
Eski tarz oynanışı yenilikler ile harmanlayan Ori and the Blind Forest, Metroid ve Castlevania oyunlarından hatırlayacağımız Metroidvania harita sistemini kullanıyor. Etrafı keşfettikçe yeni özelliklerinizin kilidini açıyor ve aslında bir bütün olan büyük bir haritada tekrar tekrar dolaşıyorsunuz. Aldığınız görevler ve açtığınız özelliklerinize göre haritanın kilitli noktalarını açıyor ve bu bölümleri bitirmeye çalışıyorsunuz. Diğer Metroidvania oyunlarında olduğu gibi aynı kısımlara tekrar tekrar dönmeniz gerekmekte ama her dönüşte farklı bir aksiyonun sizi beklediğini söyleyebilirim. Zaten oyunun bu yapısı hem bulmaca unsurunu kuvvetlendiriyor hem de tüm haritayı aklınızda tutmanıza olanak sağlıyor.

Üstelik harita sisteminin her köşesinden ayrı bir detay fışkırmakta. Unity grafik motorunun en nadide örneklerinden biri olan Ori and the Blind Forest, bu konuda işin hakkını fazlasıyla vermiş. Mağaralar, yemyeşil alanlar, ormanlar, su altı bölümleri, koca bir yanardağ ve dahası bu macera boyunca hayranlıkla izleyeceğiniz bölgelerden sadece birkaçı. Oyunda ilerlediğiniz her an karşılaştığınız bölge ve detaylar konusunda hayranlık duyuyorsunuz.