Overdrive, TFT monitörleri yavaşlatıyor mu?

Sami Türk 3.06.2010 - 12:31
Overdrive, TFT monitörleri yavaşlatıyor mu?
Birkaç yıl öncesine kadar, TFT monitörlerle yüksek seviyede oyun oynamak neredeyse imkansızdı. Fakat geçtiğimiz seneler ve aylar zarfında bu durum bir hayli değişti, zira LCD monitörler gittikçe daha hızlı tepkime sürelerine kavuşurken şimdiye kadar uyuşuk duran PVA panelleri de "Overdrive" sayesinde nihayet oyun oynanabilir duruma geldiler.

c't adlı derginin çalışanlarının belirttiğine göre, bazı TFT monitör üreticileri yeni Overdrive tekniğini oldukça kötü kullanmışlar. Kısaca: bu üreticiler tekniğe tam hakim değil. Zira göründüğü kadarıyla bazı ekranlar resimleri gösterirken takribi 50 ms ile ekran kartının ardında kalıyorlar. Bu, monitörün gelen sinyali iletebilmesine kadar bazen 50 ms varan bir neticeyi doğuruyor.

Bu kusur, bilhassa hızlı aksiyon oyunlarında kendini hissettiriyor; çünkü bu tür oyunlarda oyuncu, monitörün hızlı tepkimesine adeta muhtaç. Overdrive tekniğinin bu şekilde arızalı uygulanması neticesinde oyuncu, henüz rakibini göremeden vurulmuş olabiliyor. Keza hızlı fare hareketleriyle teknik çizim yapan profesyonel kullanıcılar da bu sorundan muzdarip olabilirler.

Sözkonusu hata, c't redaktörlerinin ifadesine göre, tüm üreticiler için geçerli değilmiş; çünkü bazı üreticiler bu efekt olmadan da ekranlarını yeterince hızlı kılabiliyorlarmış. Konuya dair daha fazla bilgi c't'nin son sayısında mevcut.

Overdrive tekniği hali hazırda genellikle PVA veya MVA tipi panellere uygulanıyor, fakat S-IPS panellerde de gün geçtikçe daha fazla kullanılıyor. Buraya entegre edilen teknik, tepkime süreleri düşük panellerin daha hızlı davranmasını temin ediyor. Bu, renklerini hızlıca değiştirebilen belli noktaların elektrik akımının arttırılmasıyla mümkün oluyor. Bu belli pixeller, adeta "overclock" yapılıyorlar. Bununla birlikte, yukarıda da belirtildiği üzere, Overdrive tekniği kontrollü olarak yapılmadığı veya kötü uygulandığı takdirde, sorun çıkarabiliyor.

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 04:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
Overdrive, TFT monitörleri yavaşlatıyor mu?
İlginizi Çekebilir