1/3

Oynanması gereken macera oyunları #5 (Makale)

Rafet Kaan Moral 1.09.2014 - 17:39
Roger Wilco, Danışmaya Lütfen
Oynanması Gereken Macera Oyunları kuşağının beşinci bölümündeki konuğumuzun kökeni 1986 yılına kadar dayanıyor. Sierra’nın ünlü isimleri Mark Crowe ve Scott Murphy (kendilerine her daim Andromeda’dan İki Adam demişlerdir) tarafından yaratılan Space Quest serisi komedi ve uzayı harmanlamasıyla, Star Trek ve Star Wars’a yaptığı göndermeleriyle ve altı yapım boyunca ana karakteri Roger Wilco ile ünlü bir seri. Yazımızın beşinci bölümünde ise uzay macerasının son halkası olan altıncı bölümü, yani 1995 yılında çıkmış Space Quest 6: Roger Wilco in the Spinal Frontier’i ele alacağız.

Oynanması gereken macera oyunları #5 (Makale)
Space Quest’in yaratıcıları Adnromeda’dan İki Adam, Mark ve Scott olsa da ikili dördüncü oyundan sonra ayrılmıştır. Bu yüzden beşinci ve altıncı oyunun tasarımcı koltuğunda sadece Mark oturmuştur. Fakat Mark ve Scott uzun seneler sonra 2012 yılında tekrar bir araya gelerek deyim yerindeyse kendi gezegenlerini kurdular. Yanlarına Chris Pope’u da alan ikili kendi oyun firmaları olan “Guys From Andromeda”yı kurarak hayranlarına yeni bir uzay macerasının müjdelediler. SpaceVenture adı verilen yeni macera oyunu her ne kadar Space Quest serisinden bağımsız bir oyun olacaksa da tarzı ve içeriği bakımından bu yapımın manevi halefi olacağı da aşikâr.

Biz konumuza, serinin altıncı ve son macerasına dönecek olursak; oyuna girdikten sonra karşımıza çıkan efsanevi açılış ve gaza getiren menüsünden sonra StarCon Federasyonu’nun kararını verdiğini öğrenerek uzay yolculuğuna başlıyoruz. Bu arada belirtmekte fayda var, Space Quest 6’yı diğer yapımları oynamadan da rahatlıkla oynayabilmeniz mümkün. Diğer oyunlara göndermelerde bulunsa da hikâye olarak herhangi bir bağı bulunmamaktadır. Dediğim gibi StarCon Federasyonu Roger Wilco hakkındaki kararını vermiştir ve kendisinin spot ışığının altına gelmesini rica ederler. Roger da bir şeyleri kırıp dökerek yerini alır ve başlanır Roger’ın suçlu bulunduğu olaylar sayılmaya:

Oynanması gereken macera oyunları #5 (Makale)
-    Görev yerini terk etme
-    Görevi ve StarCon mallarını kötüye kullanma
-    İyi niyetli bir subayı atomlarına ayırmak
-    Üst rütbeli bayan bir subaya arkadaşlık teklif etmek

Sempatik kahramanımız suçlamalar sıralanırken istifini pek bozmaz ve savunması istendiğinde “şaka” olduğundan bahseder. StarCon’un ise doğal olarak hiç güleceği yoktur ve verilen karar görevden alınmadır. Roger Wilco artık kaptan değildir, StarCon subayı da değildir, StarCon Akademisi’nde aldığı eğitimler de feshedilmiştir. Yani elde var sıfırdır. Fakat endişe etmeyin, StarCon bu kadar zalim değildir. SCS Eureka’yı başarılı bir şekilde geri getirdiği için, Goliath mürettebatını kurtardığı için ve inatçı küf lekeleri ile siyah topuk izlerini, perdelerin üst kısımlarını beyazlatabildiği ve kan lekesini kimse Roger’dan daha iyi çıkaramadığı için ona ikinci bir şans verilir. Evet, Roger Wilco artık kaptan değildir ama StarCon filosundaki eski pozisyonuna geri getirilmiştir. Buna göre Roger Wilco SCS DeepShit 86, pardon DeepShip 86 adlı gemide eski günlerdeki gibi ikinci sınıf hademelik görevine geri atanmıştır.

Oynanması gereken macera oyunları #5 (Makale)