1/3

Oyun Akademisi #1

Mert Günhan 19.11.2012 - 04:17
Oyunun parçası olmak
Merhaba sevgili Merlin okurları. Hepimiz oyunları oynamayı seviyoruz, bayıla bayıla oyun oynuyoruz, fakat oyunların nasıl yapıldığını ne kadar düşünüyoruz acaba? Konu ile ilgili olan pek çok insan var eminim, hatta belki sektörde çalışmış/çalışıyor olan insanlar da bulunmakta ama biz biraz amatör bir şekilde hep beraber ele alacağız bu konuyu. Sanat yönetiminden tutun teknik özelliklerine, görseline, sesine, müziğine ve hikayesine kadar çok geniş bir yelpazede, milyonlar tarafından sevilen oyunların nedenini nasılını inceleyeceğiz. Oyun yapımı gerçekten zorlu bir süreç, Oyun Akademisi köşesinde bu süreçler ile ilgili yazıp, onları daha iyi takdir edebilmeyi umacağız.

Oyun Akademisi #1
Metal Gear Solid serisi şimdiye kadar gördüğüm en sağlam atmosfere sahip yapımdı
Yıllardır Masaüstü Rol Yapma oyunları oynatan/oynayan, hikayecilik, senaristlik yapan ve kendi çapında görsel/edebi üretimlerde bulunan bir kişi olarak bu sektörde ki ufak tecrübeme rağmen hala bir Morrowind, bir Dark Souls gibi başlı başına “sanat eseri” olan oyunların nasıl yapıldığını aklım hayalim almamakta. Bir grup insanın toplanıp, gerçekten orjinal, sadece sizi dahil etmeyecek fakat aynı anda sürekli olarak bağlı tutacak o yegane atmosferi yaratması gerçekten dünyanın en zor işlerinden birisi olsa gerek. Dünyanın en ince işlerinden birisi belki evren yaratımı ve bu evrenin yapısının insanları çekip, bu evrende geçen hikayeleri yaşama isteği yaratması. Kendinize hiç şu soruyu sordunuz mu, Elder Scrolls serisinin daha önce hiç bir oyununu oynamamış olan bir insan nasıl Morrowind’e sanki hep oradaymış gibi bağlanabiliyor? Bu sorunun cevabı oyunun tasarımında gizli. Bethesda Elder Scrolls III:Morrowind’i yaparken gerçekten “Ucu açık oyun tarzı” konusunda bir devrim gerçekleştirmeyi planlamıyordu, bu adamlar oyunu yaparken sadece Elder Scrolls hikayelerinin geçtiği Tamriel kıtasının bir parçasını ellerinden gelen en iyi çabayı göstererek tasvirlemek ve yaratmak istiyordu. Morrowind’e girdiğiniz ve Seyda Neen’e ilk adımınızı attığınız an Tamriel sizi ele geçirmekteydi.

Oyun Akademisi #1
Bethesda Vvardenfell halkı için bir kültür, bir kimlik oluşturmuştu
Bu iyi oyun tasarımıdır. İyi oyun tasarımı nedir? Sadece oynanış değil, oyunun konsepti, müzikleri, karakterleri, diyalogları,  hikayesi, görevleri ve içinde bulundurduğu onlarca elementin çok ciddi bir ortak çalışmayla oluşturulup birbiri ile etkileşime geçmesidir. Çoğu modern oyun günümüzde bu tasarım elementlerinin birbiri ile etkileşime giremeyişi yüzünden başarılı olamamakta ve pek çok iyi konsept harcanmaktadır. Buna popüler oyunlardan en iyi örnek Diablo III veya Old Republic olabilir. Diablo’nun yapımcısı Blizzard gerçekten işini kaliteli yapan endüstri liderlerinden. Böyle bir pozisyonda yaratıcı bir şirket milyonlarca oyuncu ile beslediği hayran kitlesinin beklentilerine yetişemeyebilir, fakat Blizzard bu beklentileri karşılayabilecek finansal kaynaklara ve ekibe sahip olmasına rağmen Diablo III’te bazı kritik hatalar yaptı. Bu kişisel görüşümdür lakin Diablo III’ün daha önce yapılan Diablo oyunlarından atmosfer olarak daha enerjisiz olmasının ardında yatan kanımca bazı tasarımsal sebepler var. Bir oyuncu olarak Hack & Slash, FPS veya bu türlere benzer oyunları çok fazla oynayamayan birisiyim. Bunun sebebi sürekli olarak tekrar eden aksiyonların beni sıkması, yorması ve hikayeden soğutması, aynı sebepten dolayı MMORPG'leri oynamak istememe rağmen son seviyelere gelip oyun sonu içeriklerini göremeyen birisiyim.