1/2

Oyun Akademisi #10

Özgür Yıldız 18.02.2013 - 18:06
Oyun editörü olmak...
"Oyun Akademisi'nde bu hafta masraftan kaçınmadık ve konuk yazar aldık, bu konuk yazar kişisinin oyun editörlüğü ile ilgili söylemek istediği bir takım şeyler var! Şimdi susuyorum ve sizi Özgür ile başbaşa bırakıyorum, haftaya görüşmek üzere! - M.G"

Eminiz ki “Bu adamlar bu işten para kazanıyorlar mı?”, “Oyun oynayarak para mı kazanılırmış?” gibi sorular soruyorsunuz. Bu sefer sizlere bir oyun sitesinde editör olmanın nasıl bir şey olduğunu anlatacağız.

Her işte olduğu gibi bu işin de zor yanları, hayatınızın düzenini karmakarışık yapabilen durumları bulunuyor. Biz en iyisi bir günümüzün genel olarak nasıl geçtiğini ve tipik bir günün dışında neler yaptığımızı anlatalım.

Bir editör genel olarak sabah evinden çıkıp tıpış tıpış ofisin yolunu tutuyor. Mesai saati başlangıcı olan 9’da ofiste bulunmalı ve o gün öne çıkan sabah haberlerini gözden geçirmeli. Tabi bunu ofis yolunda da yaptığını düşünebiliriz. Günün öne çıkan sabah haberlerini gözden geçirip siteye koyduktan sonra, öğle saatlerine doğru haber akışının da yavaşlamasıyla beraber, incelenecek oyunlara veya siteye ait özel içeriğe geçiliyor.

Oyun Akademisi #10
Burada bir parantez açalım ve bir editörün oyunu nasıl incelediğinden kısaca bahsedelim. Öncelikle oyunun kalitesi ve uzunluğuna göre bu incelemenin yöntemi oldukça farklı olmakta. Eğer bu oyun çok beklenen ve klasik derecesinde bir oyunsa, incelemenin süresi 2-3 günü bulabiliyor. Ayrıca editör oyunu evindeki konsol veya PC’sinde de oynayabiliyor. Tabi bu tür klasik oyunlar, incelenirken öncelikle bitirilmek zorunda.

Çünkü editörün her ne kadar oynanabilirliğe hâkim olduğu düşünülse de, klasik oyunlarda hikâyeye de hâkim olmak zorunda. Eğer oyun ortalama düzeydeyse, birkaç saat içerisinde oyun incelenip yazısı yazılmaya başlanabilir. Çünkü basın sektöründe değişmeyen bir faktör de “hız”dır. Oyun siteleri bu dengeyi korumak zorundadır. İnceleme ne çok yavaş girilmeli, ne de çok basit yazılmalıdır.

İnceleme yazıldıktan sonra gerekiyorsa oyundan video ve görseller alınır, inceleme zenginleştirilir. Bundan sonraki aşama ise incelemeyi siteye girmektir.
Öğleden sonra ise genel olarak tekrardan haberlere gömülmek gerekir. Çünkü yeniden taze haber akışı başlamış olur.