1/2

Oyun Akademisi #19

Mert Günhan 8.04.2013 - 17:54
LucasArts ne ifade ettikleri...
Geçtiğimiz hafta LucasArts’ın kapandığına dair oldukça üzücü bir haber almıştık. Özellikle Disney’in Star Wars’u satın alması ile birlikte küçüklüğünü LucasArts’ın türlü macera oyunlarına kaptıran milyonlarca insan üzüntüden kahrolmuştu.

Peki ama neden bu kadar üzüldük, Lucasfilm’in Walt Disney Company tarafından satın alınması oyun dünyasında bu kadar yankı uyandırmamışken LucasArts’ın gidişi neden bizleri bu kadar etkiledi?

1982 yılının Mayıs ayında Lucasfilm’in alt kolu olarak kurulan LucasArts konusunda George Lucas bu ihtiyacın şirketinin farklı eğlence sektörlerine dağılma isteğinden çıktığını söylemiştir. Atari ile ortaklaşıp oyunlar üretmeye başlayan şirket, kuruluşundan 2 sene sonra çıkarttığı oyunları Ballblazer ve Rescue on Fractalus! ile gelmiş geçmiş en hızlı korsanlama hikayelerinden birisinin konusu oldu.

Oyun Akademisi #19
 

İlk etapta Atari 5200 için Lucasfilm Games adı altında çıkartılan oyunlar, asıl çıkış tarihinden aylar önce insanların disketlerinde dolanmaktaydı. Bu oyunlardan sonra Lucasfilm’in sonraki iki oyunu Koronis Rift ve The Eidolon idi. Bu oyunların hepsi farklı dağıtım şirketi tarafından dağıtılırken, Lucasfilm Games tarafından geliştirilip dağıtılan ilk oyun efsanevi macera oyunu Maniac Mansion idi.

1990 Yılında firmanın kendi içinde yeniden organize olmasıyla LucasArts Entertainment Company adını alan oluşum, Industrial Light & Magic ve Skywalker Sound ile birleşip, LucasArts’ın ve Lucas Digital’in resmi oyun departmanı olmuştur. 1993 Yılında ise ilk Star Wars temalı oyununu geliştirmiştir.

Macera türünde ilk oyununu 1986 yılında Labyrinth ile çıkartan efsanevi firma, Maniac Mansion ile SCUMM’ı bizim hayatımıza sokmuştur. Zak McKracken and the Alien Mindbenders, Indiana Jones and the Last Crusade, LOOM ve 1990 yılında gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan birisi olan The Secret of Monkey Island ile gönüllere taht kuran firma, daha sonra bu serileri devam ettirip bizleri sevindirmiştir.

Oyun Akademisi #19
Bütün bu saydığım oyunlar, benim yaşlarımda olan çoğu oyuncunun çocukluğunu tanımlayan oyunlar. Full Throttle olsun, Monkey Island olsun, Sam & Max veya Grim Fandango dediğimde çocuğumuz çok ama çok güzel anılara sahibiz, işte bu sebeple LucasArts’ın kapanışı bizleri çok üzdü. Çünkü bunu çocukluğumuza yapılan bir ihanet olarak gördük.

Fakat bu kadar üzülmemize gerek olmadığını söylemek istiyorum. LucasArts sadece oyun yapmayı bıraktı, zaten uzun süredir eski beklediğimiz lezzette oyunları yapmıyordu, macera türünde Monkey Island serisini geri getiren firma LucasArts değil Telltale idi hatırlarsanız.

Peki ama şimdi ne olacak? LucasArts kapanmış olabilir fakat lisansları duruyor, bu demek oluyor ki Telltale Games gibi yapımcılar o lisansları satın alıp sevdiğimiz serilerin yeni oyunlarını yapabilirler. Gelecekte bir Full Throttle, bir LOOM oyunu görmemiz hala mümkün, umudunuzu kaybetmeyin!

Peki ama biz LucasArts’ın hangi oyunlarını seviyoruz dersiniz? Ofiste dönen LucasArts muhabbetlerini sizden saklamak olmazdı, işte Merlin ekibinin en sevdiği LucasArts oyunları;