1/2

Oyun Akademisi #20

Mert Günhan 15.04.2013 - 17:56
Neden Elder Scrolls Online'ın iyi olmasına ihtiyacımız var?
Son zamanlarda heyecan duyduğum çok önemli bir oyun projesi var. Oyun Akademisi’ni takip edenler hatırlayacaklardır, bu köşe daha önce pek çok kez Elder Scrolls ile ilgili yazılara ev sahipliği yapmıştı. Morrowind olsun, Daggerfall olsun, bunlar benim ve çoğu insanın küçüklüğüne dair yüzlerce parçadan sadece biri olabilir fakat şüphesiz bu parçaların önemi büyük, bu ve bunun gibi pek çok sebep yüzünden, Elder Scrolls Online benim için çok şey ifade ediyor.

Proje ilk duyurulduğu vakit oyunun yönetmeni Matt Firor olduğu için heyecan kat sayım ikiye çıkmıştı. Firor’u bilenler bilir, bu adam gelmiş geçmiş en sağlam MMORPG’lerden birisi olan Dark Age of Camelot’un tasarımcılarından birisidir. Zenimax Online’ın içerisinde Firor’un oluşu beni güvenle doldurmuştu, taa ki kendisinin “World of Warcraft’ın iyi yaptığı şeyler var biz de bunlardan ders çıkartıyoruz” açıklamasına kadar.

Oyun Akademisi #20
Azeroth güzel bir dünya, ben de WoW oynamaya devam ediyorum fakat Elder Scrolls ve Warcraft’ın yeri benim için iki ayrı uçlarda. Bu sebeple Firor’un açıklamasına ben biraz içerlemiştim. Nedense yıllarımın geçtiği Tamriel’in oyun mekaniği olarak Azeroth’tan esintiler taşıyacak olması hoşuma gitmiyor.

Gel zaman git zaman, muhteşem bir fragman ve bu fragman üzerine oynanış videosu derken, oyunun betasından 20 dakikalık bir görüntünün sızmasıyla birlikte, bazı şeyler biraz daha açıklığa kavuştu diyebiliyorum kafamda.

20 Dakikalık enteresan bir oynanış videosu var elimizde. Hammerfell’in Stros M’kai adasında geçen bu video, oyunun Beta’sını girişinden karakter yaratım sürecine ve bunun çok az ötesine kadar ele alıyor. Şimdi şöyle bir şey var, Tamriel yani daha doğrusu Nirn, bir Azeroth değil. Azeroth’un yüz ölçümünden kat kat büyük, çok detaylı kültürlere, ırklara ve inanılmaz derin bir tarihe sahip.Böylesine bir dünyanın tamamının MMORPG formatında karşımıza çıkacak olması daha önce görülmemiş bir çalışmayı kapsıyor olmalı. Bu sebeple oyunun büyüklüğü, ırkları ve geri kalan bütün elementleri üzerine muazzam bir çalışma gerçekleştirilmesi gerekiyordu diye düşünüyorum.

Zenimax’ın bunu ne kadar başarıp ne kadar başaramadığını daha göremedik, oyunla ilgili kesin yargılara varmak için çok erken fakat benim videodan gördüğüm kadarıyla, ortada gerçekten Tamriel’in bütün bölgeleri harita harita var ve bu bölgelerin her birinde apayrı maceralar bizleri bekliyor.


Oyun Akademisi #20
Elder Scrolls’u Elder Scrolls yapan o kadar çok öğe var ki saymakla bitmiyor doğrusu, MMORPG formatında pek çok şeyi çıkartmaları veya değiştirmelerinin bir gereklilik olduğunun farkındayım fakat gerçekten bunu öyle bir şekilde yapmalılar ki sırıtmamalı. Bu konuda oldukça haklı endişelerim olduğunu düşünüyorum.

Neverwinter Nights 2 sendromunu belki duymuşsunuzdur. Neverwinter Nights 2’nin dünyası Faerun, içinde pek çok farklı ırkı barındıran ve bu ırkların birbirleri ile olan rahatsızlığının konu alındığı oldukça fazla hikayeye sahiptir. Bu sebeple oyuna Drow ırkını seçip başladığınız an bütün kasabanın bahar festivalinde buna tek bir tepki göstermiyor oluşu insanları anında oyundan soğutmuştu.