1/2

Oyun Akademisi #22

Özgür Yıldız 6.05.2013 - 17:48
World of Warcraft nereye gidiyor?
Mert Günhan'ın yerini tekrar bendeniz işgal ediyor ve bu haftaki Oyun Akademisi bölümünde, MMO dünyasını ilgilendiren bir konuyu ele alıyorum. İyi okumalar.

World of Warcraft nereye gidiyor?

MMO dendiğinde dünyada ilk akla gelen oyun haliyle World of Warcraft. Blizzard’ın yarattığı fenomen, çoktan popüler kültürün bir parçası haline geldi. Bugüne kadar South Park, The Simpsons ve benzeri birçok TV şovuna, filme ve programa konu olan oyun, günümüzde 11 milyona varan oyuncu kitlesiyle halen popülerliğini koruyor.

Peki neredeyse 9 yıl önce piyasaya çıkan oyun sona mı yaklaşıyor? WoW, ilk ek paketi The Burning Crusade’le oldukça iyi bir performans yakalamış, Wrath of the Lich King’le birlikte en üst noktasına ulaşmıştı. Ardından gelen Cataclysm’le her ne kadar oyunun görselliği biraz iyileştirilmiş olsa da, ne senaryo olarak ne de oyun dinamikleri olarak takipçilerini tatmin etmekten uzak bir haldeydi. Mists of Pandaria’yla bazı kesimlerin tepkisini çekmiş olsa da çoğu oyuncu tarafından “sevilmeden oynanan” oyun olmayı başardı WoW.

Oyun Akademisi #22
Günümüzde 11 milyona yakın kullanıcısı bulunan oyun için minimum 2 adet ek paket daha gündemde. Peki ya bundan sonrası ne olacak? Blizzard’ın geliştirmekte olduğu Titan kod adlı MMO, Warcraft’ın yerini alabilecek mi? Tüm bu sorular cevaplanmayı bekliyor. Aslında bu sorunun cevabı, biraz da Warcraft evreninin özelliklerinde yer alıyor.

Warcraft evrenini bilenler, oyunun hikâyesinin oldukça detaylı olduğunu da bilirler. Her ne kadar bir Star Wars kadar detaylı –ya da tutarlı- olmasa da, Warcraft’la ilgili kitaplar, kart oyunları, fan hikâyeleri, machinima filmleri ve benzeri içeriklerle evren genişlemeye devam ediyor. İşin ilginç yanı, bu evren, evrenin hayranları tarafından da yontuluyor. Bunun da tek nedeni, Blizzard gibi hayranlara önem veren bir firmanın işin başında olması. Durumun en güzel örneklerinden biri, BlizzCon 2011’de “kırmızı tişörtlü adam” olarak ünlenen bir hayranın, oyundaki bir hatayı bulup bunu Chris Metzen’i zor durumda bırakması olarak gösterilebilir. Hayran oyundaki hatayı bulduktan sonra WoW’daki bu hata düzeltildi ve hatta oyuna “kırmızı tişörtlü adam” isminde bir NPC bile yerleştirilmişti.

Devamı diğer sayfada
>>>>>>>>>>>>>>
>>