1/2

Oyun Akademisi #23

Hasan Ali Oğuş 13.05.2013 - 17:00
Dünyanın en zor oyun türü: Roguelike
Bu hafta Oyun Akademisi'ni ofisimizin biricik kurgu uzmanı, görsel silahşörü ve sinirli adamı Hasan Ali Oğuş'a emanet ediyorum. Hasan genelde oynadığı inanılmaz zorlu ve bir o kadar garip oyunlara ömrünü harcamasıyla bilindiğinden, Türkiye'de çok bilinmeyen bir oyun türü olan Roguelike'ı anlatmasını istedim.  -M.G

Genelde sıra tabanlı, tekrar oynanabilirliği yüksek hatta bazen neredeyse sınırsız olan, öldüğünüzde aynı karakterle tekrar oynayamadığınız ve save-checkpoint sistemi olmadığından yapılan hataların geri alınamadığı ve tüm bunların text ve ASCII tabanlı grafik sistemiyle yansıtıldığı oyun türüne roguelike diyoruz.

Bu tanımlama çok geniş olmakla beraber bir o kadar da dardır ve kesinlikle her oyun için geçerli değildir. Oyunlar genelde açık kaynaklı olduğundan, oyuncular oyun kodunu istedikleri gibi geliştirmekte kullanabiliyorlar.

Bu da aynı oyunun halihazırda çok yüksek olan tekrar oynanabilirliğini iyice yukarıya taşıyor. Yeni npc’ler, yeni alanlar, yeni dünyalar hatta yeni evrenler eklenebiliyor. Delirtici değil mi?

Oyun Akademisi #23
Genelde dungeon crawl (zindanlarda sürtmek dolaşmak gibi kaba bir çeviri ile) üstüne oluyor oyunlar. Yani bir zindana girip görevinizi tamamlayana kadar, tabii eğer bir göreviniz varsa, zindanın altını üstüne getiriyorsunuz ve bu esnada eğer yeterince dikkatli ve tecrübeli değilseniz defalarca acınası durumlara düşüp ölümünüzle buluşuyorsunuz.
 
Her roguelike zindanlarda mı geçecek? Tabii ki hayır, dış dünyada hatta geleceğin taşı toprağı sanal dünyalarında geçen pek çok oyun var.

Oyun Akademisi #23
Roguelike ile nasıl eğlenilir? Oyunlar grafik açısından boş oldukları için (ASCII teknik olarak grafik sayılıyor olabilir) yaşanan her şey size güzel tasvirlerle anlatılıyor ve geri kalan her şey sizin hayalgücünüze kalıyor. Eğlencenin başladığı yer burası, hayal gücünüz.