1/2

Oyun Akademisi #3

Mert Günhan 10.12.2012 - 16:08
Molyneux ve Black and White üzerine
Peter Molyneux. Şüphesiz oyun dünyasının en tartışmalı isimlerinden birisi. Molyneux’ye karşı oyuncuların sevgi ve nefret karışımı duygular beslemesi boşuna değil Molyneux her zaman yaptıklarının yapacaklarının garantisi olduğunu söyleyip, yaptıklarının üstüne çok fazla çıkamamıştır. Çok radikal fikirler sunup, bu fikirlerin yüzde ellisini bile gerçekleştiremeyen Molyneux, geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili bir çöküş yaşamış, onu takip eden hayranlarından özür dileyip, son oyunundan sonra piyasayı bırakacağını söylemişti, ondan sonra ki hafta emeklilik fikrinin oldukça saçma olduğunu söyleyip, fikrinden dönüp, ömrünün sonuna kadar oyun yapacağını belirtmişti.

Bu genel olarak yaratıcı işlerle uğraşan herkesin yaşadığı bir döngüdür. Bir noktada bırakma isteği, yapabileceklerinin kapasitesine ulaşmış olduğun düşüncesi, her anında yaratıcı işler yapan insanın ensesindedir. Bu laneti aşmak için tasarımcının daha fazla araştırıp, daha fazla çalışıp, yaşadığı geçici körlüğün üzerine gitmesi gereklidir, ancak böyle kurtulabilir bu durumdan. Molyneux şüphesiz çok benzer bir durum yaşadı ve şimdi sahalara yeniden dönmek için enerji topluyor, kendisini tekrar yeni oyunlarla görmek istiyoruz.
Oyun Akademisi #3
"Lionhead Head bir dönemin efsane oyun firmalarındandı"

Uzun bir giriş oldu fakat bunları yazmam önemliydi, Molyneux’nün oyunlarıyla büyümüş bir oyuncu olarak benim üzerimde yarattığı etki tartışılamaz. Papulous, Dungeon Keper, Black & White gibi oyunlar yapıp  “Tanrı Simülasyonu” türünü geliştiren bu adam, gerçekten oyuncular üzerinde etki bırakan nadir yapımcılardandı. Peki ama Molyneux’nün oyunlarını oynayan kitlenin yaptığı işlerden bu denli etkilenmesinin sebebi neydi?

Black & White’ı örnek alalım, bu seri gerçekten kendi içinde bir mitolojiye, bir ide’ye sahip, nadir oyunlardandı. Şüphesiz Black & White’ın tasarımsal olarak en büyük artısı oyuncunun kendi dünyasında kendi mitolojisini yaratabiliyor oluşuydu. Black & White pek çok hata ile dolu bir oyun olmasına rağmen aynı anda tasarımsal anlamda pek çok dahiyane fikir ile doluydu. Öncelikle belki de en önemli soruyu cevaplıyordu, size bir tanrının gücü verilseydi ve bu güç ile milyonlar sizin insafınıza kalsaydı nasıl kararlar verirdiniz? Gücünüzün sorumluluğunu boşverip tebanızı umursamaz mıydınız yoksa tam tersi, sorumlu bir tanrı olup size inananların iyiliğini mi isterdiniz?

Oyun Akademisi #3
Şüphesiz tanrı konseptini anlamlandırmaya yakınlaştıran oyunlardan birisiydi Black & White, ortada sadece iyi ve kötünün savaşı değil, çok daha büyük bir şeyin savaşı vardı, sizin vicdanınızın. Gerçek anlamda bir sosyal deney gibi, eğer o zamanda bu denli bir sosyal medya olsaydı bütün B&W oyunlarından alınan veriler değerlendirilip belki de bir vicdan haritası çıkartılabilirdi. Bu açıdan Black and White bir efsaneydi ve bu yüzden hep bir efsane olarak anılacak. O dönem için gerçekten fersah fersah ileride bir fikirdi, şimdi yapılsa, sosyal medyanın gücüyle beraber bir fenomen olabilirdi. Black and White iyi tasarımdı ve muhteşem fikirlere sahipti.