Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1

Ağahan Çelik 3.06.2010 - 12:31
Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1
Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1


1. Ken Kutaragi

Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1


Sony Computer Entertainment'in eski CEO'su ve şu anki onursal başkanı, nam-ı değer ''Playstation'ın Babası''. Finansal, reklam ve şirketsel açıdan oyun tarihinin gördüğü en büyük yöneticilerden biri. Yetenekli bir mühendis ve zeki bir plancı olan Kutaragi, Playstation'ı araştırma ve geliştirme sorumluluğunu üstlenmişti ve Sony'yi geliştirdiği aletler ile oyun marketine atan isim olmuştu. Agresif iş stratejileri ve zor durumlarda bulduğu çözümler ile tanınmakta. Playstation çıktığında bu konsolu ayakta tutan ve gelişimini sağlayıp geçtiğimiz milenyumda konsol savaşlarının galibi olmayı başaran isim. Kutaragi döneminde Sony, video oyunu pazarında hiç zarar etmedi ve Kutaragi'nin bulunduğu 2 dönemi konsol devi olarak kapadı. Oyun tarihini kökten değiştiren isimlerin başında geliyor.

2. Shigeru Miyamoto

Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1


Nintendo'nun efsanevi ''Legend of Zelda'', ''Donkey Kong'' ve artık bir ikon olan ''Mario'' serilerinin arkasındaki beyin. Shigeru, listemize oyun tarihinin en büyük oyun dizayncılarından biri olarak girdi. Oyunları dizayn ederken gerçek hayattan aldığı hikayeleri hayal gücü ile birleştirmesi, karakter tasarımlarında olgun ruhu ve çocuksuluğu aynı potada eritmesi ve daha birçok özelliği ile Shigeru oyun tarihindeki en uzun oyun yapımcısı olmayı başarmış bulunmakta. Shigeru'nun, Nintendo'nun yükselişinde en büyük pay sahibi olduğu su götürmez, ''Super Mario Kart'', tüm ''Mario'' serisi, tüm ''Zelda'' ve ''Star Fox'' serilerinde imzası geçiyor. Milyonlarca insanın kalbinde taht kuran bu oyunların yaratıcısı Shigeru listemizin 2. sırasında.

3. James Allard

Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1


Büyük elektronik devi Microsoft'un eğlence ve oyun bölümünün CEO'su olan James Allard'ın Xbox ve Xbox 360'ın yapımında ve geliştirilmesinde büyük yeri bulunmakta. Bunun yanında Xbox serilerine geliştirilen oyunların yapımında da imzası olan bu isim Xbox'ın en büyük silahı Live'ın da tasarımcılarından. Allard'ın üstün ticaret zekası, stratejileri ve liderlik ruhu, Microsoft'un konsol platformunda Sony'nin rakibi olmasını sağlamıştır. Ayrıca programladığı ve geliştirdiği Xbox oyunları ile de yarattığı konsolu tepeye taşıyan isim olmayı başarmıştır.

4. Kazuo Hirai

Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1


Sony'nin yönetim ekibinde uzun bir süre üye olan bir işadamı Kazuo. Geniş ve hassas pazarlama stratejileri, pahalı iş yatırımları, titiz ve kaliteye önem verişi ile Sony'nin şirketsel açıdan küreselleşmesi ve büyümesinde en büyük pay sahibi olan isimlerin başında gelmekte Kazuo. Bunun yanında ''Playstation'' markasını oyun endüstrisine sokan ve gelişmesinde büyük pay sahibi olan Kazuo ayrıca ''Playstation'ı'' batı ülkelerine tanıtan isimdi.

5. Peter Moore

Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1


Sega Dreamcast'in sonu ve Sega'nın donanımdan yazılıma geçiş yapmasından sorumlu isim Peter Moore. Ayrıca Dreamcast ile yapılan kullanım hakkı davası sırasında da ''Sego of America'nın'' başkanlığını yapmaktaydı. Playstation 2'nin çıkışından hemen önce, Sega yeni rakibine boyun eğmeden Peter Moore'un liderliği dışında büyük başarılara imza atmıştı. Peter Moore 2003 yılında ise Microsoft'a geçiş yaptı ve Microsoft'un ''Next-Gen'' oyun devrine geçişinde büyük rol oynayan isim oldu. Moore şu an Electronic Arts'ın spor oyunları kısmının başkanı konumunda. Sega zamanında geliştirilen Yakuza, Virtua Fighter, Phantasy Star ve Sonic gibi oyunların da yapımcılarından biriydi, ayrıca Dreamcast ile online oyun platformunun geliştirilmesine de büyük katkıda bulunmuştu.


Devamı, Bölüm 2'de

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2024 09:35
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyun dünyasını değiştiren 10 isim - Bölüm 1
İlginizi Çekebilir