Oyun geliştiricileri iPad Mini'ye ne dedi?

Berkant Jeff Akarcan 24.10.2012 - 18:03
Gelen ilk yorumlar oldukça olumlu ve sevindirici
Steve Jobs'tan sonra Apple bambaşka bir yola girdi. Jobs'ın vakti zamanında görür görmez çöpe attığı tasarım iPhone 5 olarak karşımıza çıktı. Apple mirasını daha ne kadar çiğneyebilir Tim Cook derken, dün gece iPad Mini ile karşılaştık. Yine Jobs'ın şiddetle karşı çıktığı, küçük ekranlı tablet iPad Mini adıyla duyuruldu, bir kaç hafta içinde de piyasada olacak. Üstüne üstlük bir de dördüncü nesil iPad duyuruldu, sadece daha iyi bir işlemci ve geliştirilmiş WiFi ile.

Oyun geliştiricileri iPad Mini'ye ne dedi?
Dün gece California'da yapılan etkinlikteki duyurular, Apple'ın nasıl bir değişim içine girdiğini gösteriyor. Kendi kemik kitlesini genişletebilmek için, alt segmentlere nasıl atak yaptıklarını gördük. Açıkçası, yıllardır Apple ürünü kullanan çoğu elma fetişisti olarak, bu gidişattan pek de memnun değiliz. Yeni ürünlerden etkileyici olan tek şey, sadece yeni iMac. En azından şimdilik iMac ürünü çok bozmadı.

İdeal boyutlar, güçlü donanım

Ama tabi konumuz Apple'ın yeni şirket ve ürün politikaları değil, bunların mobil oyunculuğu nasıl etkileceği. Bu konuda da ilk yorumlar, iPad Mini'ye oyun geliştirecek olan yapımcılardan geldi. Teknik olarak iPad 2 ile aynı olan, sadece oldukça ince ve küçük olması dışında gayet güçlü ve estetik bir cihaz olan iPad Mini, oyun yapımcılarından tam not aldı.

Oyun geliştiricileri iPad Mini'ye ne dedi?
Waking Mars oyununun yapımcısı Tiger Style'dan David Kalina, tableti "ideal iPad budur" olarak yorumladı. Telltale Games'in başkan yardımcısı Steve Allison ise bu söylemi destekleyerek, böylesine ideal boyutlarda bir ekranda güçlü bir donanıma sahip olmanın oyunlar konusunda oldukça iyi bir karar olduğunu dile getirdi ve ekledi: "iPad 2 donanımının iPad Mini'de yer alması, diğer 7-inç tabletler arasında onu fersah fersah avantajlı kılıyor".

Daha fazla mobil oyuncu

Fakat iPad Mini'nin tek artısı ideal boyutlardaki bir cihazda güçlü bir donanım olması değil. Cihaz küçüldüğü için insanlar iPad Mini'yi yanlarında daha rahat taşıyabilecek. Ama bu da değil. Bugüne kadar iPad'i ekran büyüklüğü sebebiyle tercih etmeyenler, artık iPad Mini'yi de tercihleri arasına alacak demek. Bu da demek oluyor ki, daha fazla insan tablet kullanacak ve mobil oyunların pazar payı daha da fazla artacak. Sadece iki senede 100 milyon iPad'in satıldığını düşünürseniz, iPad Mini bu sayıyı da katlayacaktır.

Oyun geliştiricileri iPad Mini'ye ne dedi?

SpellTower'ın geliştiricisi Zach Gage, iOS oyunlarında iPhone ile iPad arasında büyük bir pazar payı olduğunu, ancak iPad Mini ile bu farkın kapanıp insanların daha çok mobil oyun oynayacağının sevindirici bir durum olduğunu dile getiriyor ve iPad'in artan pazar payı ile beraber tablet oyunculuğunun daha ciddi bir sektör haline geleceğini ekliyor.

Müziklerine hayran olduğumuz Machinarium oyununun geliştiricisi Jakub Dvorsky ise, halihazırdaki iOS oyunlarının da satışlarının artacağını, zira iPad sahibi olmayan bir çok insanın iPad Mini ile tablet oyunculuğuna giriş yapacağını söylüyor.

Fakat o fiyat...

Ancak yine de şu var, iPad Mini bugüne kadarki en ucuz Apple tableti olsa da fiyatı diğer 7-inç tabletlere göre oldukça yüksek. Yukarıda iPad Mini'ye güzelleme yapan yapımcıların (ve diğer herkesin) mutabakata vardığı tek bir nokta var: iPad Mini'nin fiyatı gereksiz yüksek. Özellikle Nexus 7 ile karşılaştırdığınızda, fiyatı ön plana alan ve tarafsız olan tüketiciler Nexus 7'yi tercih edecektir. Yani Apple eğer gerçekten 7-inç tablet piyasasını domine etmek istiyorsa ve halihazırdaki Google ve Kindle dominansını yok etmek istiyorsa, fiyatı çok daha yakın yapmalıydı. Zira ne kadar güçlü donanım da koysanız, insanlar elbet bir noktada ceplerini düşünmek zorunda. Zira donanım olarak iPad 2'den hiçbir farkı yok ve cihaz boyutu sizin için önemli değilse iPad 2 almak çok daha mantıklı bir hareket olur.

Oyun geliştiricileri iPad Mini'ye ne dedi?

Ama her ne olursa olsun, Apple yine çok satacak ve 7-inç tablet piyasasının tüm dengelerini değiştirecek. iPad Mini'nin çözünürlüğü ve görüntü oranının değişmemesi ise Apple'ın kuralları değiştirmek yerine varolan kuralları doğru oynamayı hedeflediğini gösteriyor. Jobs yaşasaydı bunlar başımıza gelir miydi? Kesinlikle hayır.

Yorumlar 34
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 20:44
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyun geliştiricileri iPad Mini'ye ne dedi?
İlginizi Çekebilir